Hou dat frisse gevoel vast. Ook na je vakantie.

Hopelijk heb je, net als ik, een top vakantieperiode achter de rug. Herken je dit als je even terugblikt? De eerste periode van die vakantie staat in het teken van loskomen van werk en drukte. De tweede periode is die van heerlijk genieten van elkaar, van vrijheid en van een andere omgeving. Aan het einde van de vakantieperiode komt het moment voor het maken van een nieuw aanvalsplan voor de tweede helft van het werkjaar. Jouw masterplan om alle uitdagingen een nieuwe boost te geven. Zo’n plan voelt vaak goed en de bijbehorende nieuwe energie heeft potentie. Wat je ook bedenkt of voor idee hebt, dit kan en zal niet mislukken! Of toch wel…

Dat goede gevoel heet het Fresh Start Effect. Na een ijkmoment, zoals een vakantie, krijg je heel veel motivatie om iets nieuws te starten. Om iets op een andere, meer vruchtbare manier, aan te pakken. Stel dat je na de vakantie de manier waarop je werkt een boost wil geven en je nadenkt over de introductie van een Agile aanpak. Dan deel ik hier graag een aantal valkuilen, zodat je dat positieve, krachtige gevoel van de vakantie niet zomaar in de prullenbak kiepert. Welke van deze 4 valkuilen resoneert het meest bij jou?

In een eerder artikel schreef ik overigens ook uitgebreid over het fenomeen van het Fresh Start Effect.

Allereerst: waarom Agile werken energie geeft

Met een Agile benadering kan je veel beter inspelen op snelle veranderingen in je omgeving en krijg je veel eerder feedback op je dienst en product. Hoe dat komt? Doordat je in een vroeg stadium nauw samenwerkt met de klant of eindgebruiker. Maar los van deze voordelen krijg je als bijvangst ook nog eens:

  • veel meer energie in het team(werk);
  • meer eigenaarschap in de teams;
  • meer snelheid in projecten;
  • meer effectiviteit van projecten.

Als je het bovenste wilt bereiken en je zit zo net na de vakantie vol goede moed om lekker Agile aan de bak te gaan, dan kun je de volgende 4 valkuilen maar beter vermijden.

1. Je valt snel terug in oude gewoontes

Een Agile aanpak is echt anders dan een traditionele aanpak. Vaak houdt dit in dat je oude patronen moet loslaten en nieuwe moet aanmeten. Vaak hoor ik dat wel met de mond belijden, maar zie ik het minder terug in acties en gedrag. Het gevolg hiervan is dat de vernieuwing stokt. Agile werken betekent dat je dingen echt anders moet gaan aanpakken. Anders doen. En dat is maar goed ook, want je wilde vernieuwen toch? Als het spannend wordt, zijn we vaak geneigd om terug te vallen op wat bekend is, maar doe dat niet. Je wilde veranderen toch? Dan zal je even moeten doorbijten. Ook als het spannend wordt.

BONUSTIP: Maak de verandering in behapbare stappen. Daarmee maak je het voor jezelf veel meer haalbaar en vier je vaker een succes.

2. Je zoekt geen steun van bovenaf

Het is best logisch om te starten met een Agile werkwijze puur binnen jouw team. Daar heb je ook de meeste invloed, dus daar kan je ook de meeste meters maken. Maar let wel: je hebt vanuit het leiderschap (MT) goede sponsoren nodig. Vaak zie ik in de praktijk dat de afstand tussen de teams en het leiderschap te groot is. Wanneer je anders gaat werken, zul je ook andere besluiten gaan nemen. Of een ander proces om tot besluiten te komen hanteren. Dan is het verdraaid handig dat je voor de uitzonderingen die je wilt maken niet het hele MT door moet. Dat vertraagt de boel en je wilt juist de gang erin houden. Een goede sponsor van het MT, die meedenkt en coacht, is essentieel. Agile is dus niet alleen voor jouw team, maar raakt de hele organisatie. Inclusief het leiderschap.

BONUSTIP: Vind de sponsor in jouw organisatie, maak heel concrete afspraken (bijvoorbeeld met Delegation Poker) om nieuwe besluiten uit te spreken en tastbaar te maken.

3. Je denkt veel te lang na

Hou dat goede gevoel van je vakantie vast, door niet te lang na te denken over je plan van aanpak. Zet je energie in door dingen te doen. Wil je kortere meetings, maak ze een half uur in plaats van een uur. Wil je meer focus? Prioriteer je werk strakker en schrap eens een paar projecten. Het blauwdruk bedenken, waarbij je vooraf een meesterplan smeedt waarmee je alle uitzonderingen, afhankelijkheden theoretisch in kaart brengt, klopt vaak helemaal niet met de praktijk. Daarnaast is er in die plannen vaak alleen maar oog voor het proces. En niet voor cultuur, houding en gedrag. Juist het laatste is zo belangrijk bij een organisatievernieuwing.

BONUSTIP: Een verandering pak je ook Agile aan. Stap voor stap, zodat je steeds kan bijsturen. Werk dus in korte sprints, maak een review van je stappen, vraag feedback en maak ook de verandering onderdeel van je retrospectives met het team.

4. Je doet Agile werken er een beetje bij

Vaak zie ik dat teams een Agile project er een beetje bij doen. In de verloren uurtjes van de week. Dat gaat niet werken. Een mooi voornemen na je vakantie is dat je projecten sneller en eerder wilt afmaken, weet je nog? Maar hoe doe je dat als je in 5 verschillende projectteams zit en aan 10 verschillende projecten tegelijkertijd werkt? Het antwoord is simpel: dat doe je niet, want dit werkt niet. Het is veel te versnipperd om echt impact te maken. Doorlooptijden blijven lang. De fut slaat uit de samenwerking. En resultaten zijn nauwelijks zichtbaar. Dat wil je niet, want je wilde met een frisse wind aan de slag.

BONUSTIP: Vorm 1 Agile team, maak elkaar vrij van ander werk en werk de projecten die naar dat team gaan stuk voor stuk, dus niet tegelijk, na elkaar weg.

Fresh Start Effect inzetten voor jullie Agile werkwijze?

Wil je nu net na de vakantie optimaal gebruik maken van het Fresh-start Effect? Kijk dan eens wat we voor je kunnen betekenen bij ons uitgebreide trainingsaanbod. Of bel me op, dan kijken we samen wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen. 2022 is zo voorbij, maar er is nog tijd genoeg om te knallen!

Meer weten over de Agile Kickstart voor teams?