FAQ

Agile

Wat is Agile?

Met Agile doelen we op een wendbare en flexibele manier van organiseren, zodat je als organisatie sneller en makkelijker kan inspelen op de steeds veranderende wereld. Je richt teams in die heel concreet aan klantwaarde werken. Binnen korte periodes van minder dan een maand leveren zij deelproducten op en valideren wat ze gemaakt hebben op echte klanten. Dit levert heel relevante producten op en hoog gemotiveerde teams.

Wat zijn de voordelen van Agile?

Met Agile kan je sneller op veranderingen inspelen en heb je meer grip op voortgang van op het te leveren werk binnen de organisatie. Omdat je werkt in korte cycli lever je constant waarde aan klanten. Je beperkt risico’s doordat je snel feedback van klanten verwerkt in jouw product of dienst.

Wanneer is Agile effectief?

Agile is effectief wanneer je complexe producten en diensten ontwikkelt. Het helpt om samen te werken met meerdere disciplines binnen jouw organisatie. En het helpt om snel in te spelen op feedback van klanten of stakeholders.

Wanneer is Agile niet de beste oplossing?

Voor herhalende werkzaamheden is het beter om goede procedures – of protocollen –  te ontwikkelen. Die maken de werkzaamheden efficiënt en dempen mogelijke risico’s bij het verkeerd uitvoeren ervan. Lean en Six Sigma helpen je om deze procedures te optimaliseren.

Wanneer is Agile effectief?

Agile is effectief wanneer je complexe producten en diensten ontwikkelt. Het helpt om samen te werken met meerdere disciplines binnen jouw organisatie. En het helpt om snel in te spelen op feedback van klanten of stakeholders.

Wat is het verschil tussen Agile en Scrum?

Scrum is een specifieke set aan spelregels die je in staat stellen te samen te werken. Het is dus de manier waarop je werk aanpakt en teams organiseert. Agile is de mindset waarbinnen die spelregels goed werken.

Wat is het verschil tussen Agile en Lean?

Agile en Lean lijken heel erg op elkaar. Allebei stellen ze de klant centraal en bouwen op hoog gemotiveerde teams en individuen. Lean richt zich meer op de operatie en Agile richt zich meer op het creëren van klantwaarde in korte tijd.

Scrum

Wat is Scrum?

Scrum is een raamwerk dat je in staat stelt om complexe producten te ontwikkelen met een multidisciplinair team. Scrum bestaat uit een duidelijke rolverdeling, met vaste meetings en een geprioriteerde werkvoorraad. Scrum helpt teams om zichzelf te organiseren en hun productiviteit continu te verbeteren. Scrum is het meest gebruikte raamwerk ter wereld.

Wat is een timebox?

Een timebox is de maximale tijd die een meeting of sprint mag duren. Korter mag altijd, langer niet. Zo blijven meetings lekker bondig.

Wat is een sprintplanning?

Een sprint start met een sprintplanning. In deze meeting geeft de Product Owner toelichting het doel en de prioriteiten voor de komende periode. De teamleden hebben hier de mogelijkheid om verdiepende vragen te stellen. Daarnaast schatten teamleden tijdens deze meeting in hoeveel werk zijn aankunnen de komende periode.

Wat is het verschil tussen een daily scrum en een stand-up?

Eigenlijk niets. Beide termen worden door elkaar gebruikt. Daily Scrum is de officiële benaming vanuit Scrum.org. Tijdens dit event delen teamleden hun status update over de voortgang van de werkzaamheden en geven ze aan of ze blokkades ervaren die vertragen en dus opgelost moeten worden. De meeting vindt vaak staand plaats, zodat het een actieve vorm is en niet te lang duurt.

Wat is een sprint review ook wel een demo genoemd?

In een sprint wordt door teamleden hard gewerkt. Het resultaat van deze sprint willen teamleden graag laten zien aan stakeholders De product owner geeft tijdens de sprint regelmatig feedback op het geleverde werk, maar aan het einde van de sprint wordt dit werk getoond aan alle stakeholders in de sprint review. Dit is hét moment om de champagne uit de kast te halen en te vieren wat er allemaal gemaakt is. Daarnaast is dit de gelegenheid om samen de stakeholders te kijken wat er de komende periode allemaal op stapel staat. Zo is iedereen weer aangehaakt.

Wat is een sprint retrospective, in het kort ook wel retro genoemd?

Agile teams willen zich continu verbeteren. Daarom kijken Scrumteams na iedere sprint terug en geven elkaar feedback wat zij goed vonden gaan en wat de voorliggende periode beter zou moeten. Samen beslissen zij waar de komende sprint aan gewerkt wordt om als team te groeien.

Rollen

Wat is het verschil tussen een Product Owner en een Scrum master?
Samen met het Development team, vormen de Product Owner en de Scrum Master het Scrum Team. De taak van de Product Owner is het maximaliseren van de business value. De Scrum Master wil het geheel optimaliseren in een soepele samenwerking en de Development teamleden willen de mooiste en beste producten maken. Dit bij elkaar vormt een krachtig geheel van het wat en het hoe.

Wat is het verschil tussen een Scrum Master en een Agile Coach?

Het is afhankelijk van de context van een organisatie wat tot het pakket van de Scrum Master en Agile Coach hoort. Er is geen strikte scheiding dus. Vaak zien wij dat Scrum Masters één of enkele teams begeleiden om steeds beter te worden in de manier waarop gewerkt wordt en dat Agile Coaches meerdere teams en het management begeleiden in de Agile transitie als geheel.

Wat is de rol van het management in Agile en Scrum?

In Agile wordt gewerkt met zelforganiserende teams en met Product Owners die klantwensen vertalen naar slimme productvisies. Als teams zichzelf organiseren en de product owner de klantwaarde vertegenwoordigd, wat is dan nog de rol voor managers? Wat ons betreft initiëren managers de nieuwe strategische koers en zorgen zij voor de beste faciliteiten voor de teams om te excelleren. Dit lijkt makkelijk, maar de in praktijk zeker geen sinecure.