Blog

Wij zijn gek op agile en scrum en delen graag onze laatste inzichten in prikkelende blogs en hands-on tips.

Blog

Transparantie is een werkwoord

door Anton Vanhoucke | 4 juni 2019

Het woord transparantie is zwaar aan inflatie onderhevig. Dat is jammer want om effectief te innoveren is het hard nodig. Transparantie staat bij veel bedrijven tussen de kernwaarden maar het wordt vaak enkel met de mond beleden. In dit artikel lees je hoe je transparantie actiever kan inzetten.

Lees verder

Blog

To scale or no to scale. That is the question!

door Steije de Lat | 31 mei 2019

Onlangs gaf Scrum Academy de ‘Masterclass Scaling Agile’ als inhouse training bij Energie Data Services Nederland (EDSN). Benieuwd hoe zij deze training hebben ervaren? In deze blog vragen wij Dorien de Groot van EDSN naar haar ervaringen en learnings.

Lees verder

Blog

Waarom bijna de helft van de start-ups faalt.

door Gert Hans Berghuis | 1 mei 2019

De mooiste misser uit Silicon Valley is nog steeds de Juicero. De Juicero was een sap-pers die je met je Wifi moest verbinden om hem aan de gang te krijgen, en die eigenlijk niks anders deed dan een voorgevulde zak ordinair sap leegdrukken met een veuls te groot appelig apparaat. Inmiddels is het kreng ontmaskerd […]

Lees verder

Blog

China goes Agile..? Jazeker!

door Gert-Jan Danenberg | 26 april 2019

Agile en China, gaat dat eigenlijk wel samen? Het controlemechanisme van de overheid slaat toch iedere wendbaarheid uit organisaties en samenwerking? Decennia van hiërarchische structuren laat in Nederland al behoorlijke sporen na. In China moet dat gigantisch zijn.
Roy en Gert-Jan gaven onlangs agile trainingen in China. Lees hier drie redenen waarom zij denken dat agile in China nog wel eens rap kan gaan.

Lees verder

Blog

Zo zorg je dat User Stories wel duidelijk zijn

door Martijn van Asseldonk | 11 april 2019

Herken je dit? Je bent al een tijdje lekker aan het scrummen. Het Scrum team is op elkaar ingespeeld, de samenwerking is goed. Maar je merkt dat items op de Product Backlog niet altijd even duidelijk zijn. Hoe zorg je er nou voor dat items wel duidelijk zijn? Tip van Martijn: gebruik User Stories met heldere acceptatiecriteria!

Lees verder
Hoe schrijf je user stories met acceptatiecriteria

Blog

Waarom je het ‘Spotifymodel’ niet moet kopiëren.

door Roy Gielen | 1 maart 2019

Opschalen met Agile? Veel bedrijven kopiëren het Spotifymodel 1 op 1 naar hun organisatie. Het Spotifymodel werkt, is de heersende gedachte. Het is al bewezen en veel over geschreven. Maar werkt de organisatie van Spotify wel voor jou? Past dat ‘model’ jou wel? Is het eigenlijk wel een model? Lees hier waarom je nooit modellen moet kopiëren en ook hoe je wel tot je eigen manier van opschalen met Agile komt.

Lees verder

Blog

Wat hebben de beste Product Owners gemeen?

door Anton Vanhoucke | 23 januari 2019

Het mooiste werk dat we met ons team afgelopen jaren gemaakt hebben gaat zonder uitzondering gepaard met de beste opdrachtgevers. Je zou een goed team kunnen vergelijken met een race-auto, de piloot met de product owner. Strak getuned, één bonk kracht. Maar zonder een goede piloot zet je geen goede tijden neer. Sterker nog: toppiloten zetten zelfs met matige auto’s goede tijden neer. Maar wat maakt een Scrum Product Owner nu een toppiloot?

Lees verder

Blog

De 9 vragen die elke Agile Coach zichzelf zou moeten stellen. En vaak te weinig doet.

door Gert-Jan Danenberg |

Nu Agile en Scrum echt het grote publiek bereiken is er een toenemende groei van Agile Coaches in organisaties. Je zou je bijna afvragen wat al die Agile Coaches 10 jaar geleden deden en waar ze nu allemaal ineens vandaan komen. Bij sommige bedrijven bestaat de rol Scrum Master zelfs al niet meer en is die rol opgegaan in die van Agile Coach. Coaches hebben we in Nederland nooit te weinig gehad, maar wat maakt nu een goede Agile Coach? Wat mij betreft zijn er 9 vragen die een Agile Coach zich continu moet stellen. Om kritisch te zijn op de eigen ontwikkeling en waarde toe te voegen aan klanten.

Lees verder

Blog

In 6 stappen opschalen van je Agile Organisatie

door Gert-Jan Danenberg | 21 januari 2019

Je Agile teams creëren mooie resultaten maar de samenwerking tussen de teams stokt? Het aantal teams bereid zich uit en je vraagt je af hoe je dit kunt managen? Wellicht heb je al eens geëxperimenteerd met een framework zoals bijv. SAFE of LeSS maar komt er achter dat het simpelweg implementeren van dit framework je problemen niet oplost. We hebben slecht nieuws: Het is een utopie om te denken dat er 1 framework is dat jouw organisatie 100% vlekkeloos laat draaien. Maar we kunnen het natuurlijk wel zo goed als mogelijk ontwerpen. Lees hier hoe!

Lees verder

Blog

In Scrum zijn we allemaal Scrum Master

door Anton Vanhoucke | 18 januari 2019

We weten ondertussen wat Scrum is, maar over het woord Scrum Master is nog wel eens verwarring.

Lees verder