Blog

Wij zijn gek op agile en scrum en delen graag onze laatste inzichten in prikkelende blogs en hands-on tips.

Blog

5 redenen waarom organisaties anno 2019 overstappen op Agile

door Gert-Jan Danenberg | 27 juli 2019

Voor de één is Agile al een buzz woord geworden. Voor de ander is het compleet nieuw.

Er is voor veel bedrijven nog veel te winnen met Agile. Lees hier waarom organisaties massaal overstappen op Agile en zich steeds blijven verbeteren.

Blog

Waarom klanten ons gemiddeld een 9 geven

door Gert-Jan Danenberg |

Bij Scrum Academy houden van interactief trainen. Dat doen we niet omdat we dat alleen maar leuk vinden, of drukke types zijn. Dat doen wij omdat achter onze manier van trainen een wetenschappelijke benadering ligt. Vanuit die benadering blijft informatie veel beter plakken bij deelnemers. Make it stick. Dat is onze bedoeling. Lees hier de 6 pijlers waarop wij onze trainingen bouwen.

Blog

Transparantie is een werkwoord

door Anton Vanhoucke | 4 juni 2019

Het woord transparantie is zwaar aan inflatie onderhevig. Dat is jammer want om effectief te innoveren is het hard nodig. Transparantie staat bij veel bedrijven tussen de kernwaarden maar het wordt vaak enkel met de mond beleden. In dit artikel lees je hoe je transparantie actiever kan inzetten.

Blog

To scale or no to scale. That is the question!

door Steije de Lat | 31 mei 2019

Onlangs gaf Scrum Academy de ‘Masterclass Scaling Agile’ als inhouse training bij Energie Data Services Nederland (EDSN). Benieuwd hoe zij deze training hebben ervaren? In deze blog vragen wij Dorien de Groot van EDSN naar haar ervaringen en learnings.

Blog

Waarom bijna de helft van de start-ups faalt.

door Gert Hans Berghuis | 1 mei 2019

De mooiste misser uit Silicon Valley is nog steeds de Juicero. De Juicero was een sap-pers die je met je Wifi moest verbinden om hem aan de gang te krijgen, en die eigenlijk niks anders deed dan een voorgevulde zak ordinair sap leegdrukken met een veuls te groot appelig apparaat. Inmiddels is het kreng ontmaskerd […]

Blog

China goes Agile..? Jazeker!

door Gert-Jan Danenberg | 26 april 2019

Agile en China, gaat dat eigenlijk wel samen? Het controlemechanisme van de overheid slaat toch iedere wendbaarheid uit organisaties en samenwerking? Decennia van hiërarchische structuren laat in Nederland al behoorlijke sporen na. In China moet dat gigantisch zijn.
Roy en Gert-Jan gaven onlangs agile trainingen in China. Lees hier drie redenen waarom zij denken dat agile in China nog wel eens rap kan gaan.

Blog

Zo zorg je dat User Stories wel duidelijk zijn

door Martijn van Asseldonk | 11 april 2019

Herken je dit? Je bent al een tijdje lekker aan het scrummen. Het Scrum team is op elkaar ingespeeld, de samenwerking is goed. Maar je merkt dat items op de Product Backlog niet altijd even duidelijk zijn. Hoe zorg je er nou voor dat items wel duidelijk zijn? Tip van Martijn: gebruik User Stories met heldere acceptatiecriteria!

Hoe schrijf je user stories met acceptatiecriteria

Blog

Waarom je het ‘Spotifymodel’ niet moet kopiëren.

door Roy Gielen | 1 maart 2019

Opschalen met Agile? Veel bedrijven kopiëren het Spotifymodel 1 op 1 naar hun organisatie. Het Spotifymodel werkt, is de heersende gedachte. Het is al bewezen en veel over geschreven. Maar werkt de organisatie van Spotify wel voor jou? Past dat ‘model’ jou wel? Is het eigenlijk wel een model? Lees hier waarom je nooit modellen moet kopiëren en ook hoe je wel tot je eigen manier van opschalen met Agile komt.

Blog

Wat hebben de beste Product Owners gemeen?

door Anton Vanhoucke | 23 januari 2019

Het mooiste werk dat we met ons team afgelopen jaren gemaakt hebben gaat zonder uitzondering gepaard met de beste opdrachtgevers. Je zou een goed team kunnen vergelijken met een race-auto, de piloot met de product owner. Strak getuned, één bonk kracht. Maar zonder een goede piloot zet je geen goede tijden neer. Sterker nog: toppiloten zetten zelfs met matige auto’s goede tijden neer. Maar wat maakt een Scrum Product Owner nu een toppiloot?

Blog

De 9 vragen die elke Agile Coach zichzelf zou moeten stellen. En vaak te weinig doet.

door Gert-Jan Danenberg |

Nu Agile en Scrum echt het grote publiek bereiken is er een toenemende groei van Agile Coaches in organisaties. Je zou je bijna afvragen wat al die Agile Coaches 10 jaar geleden deden en waar ze nu allemaal ineens vandaan komen. Bij sommige bedrijven bestaat de rol Scrum Master zelfs al niet meer en is die rol opgegaan in die van Agile Coach. Coaches hebben we in Nederland nooit te weinig gehad, maar wat maakt nu een goede Agile Coach? Wat mij betreft zijn er 9 vragen die een Agile Coach zich continu moet stellen. Om kritisch te zijn op de eigen ontwikkeling en waarde toe te voegen aan klanten.