Blog

Wij zijn gek op agile en scrum en delen graag onze laatste inzichten in prikkelende blogs en hands-on tips.

Blog

Wat hebben de beste Product Owners gemeen?

door Anton Vanhoucke | 23 januari 2019

Het mooiste werk dat we met ons team afgelopen jaren gemaakt hebben gaat zonder uitzondering gepaard met de beste opdrachtgevers. Je zou een goed team kunnen vergelijken met een race-auto, de piloot met de product owner. Strak getuned, één bonk kracht. Maar zonder een goede piloot zet je geen goede tijden neer. Sterker nog: toppiloten zetten zelfs met matige auto’s goede tijden neer. Maar wat maakt een Scrum Product Owner nu een toppiloot?

Lees verder

Blog

De 9 vragen die elke Agile Coach zichzelf zou moeten stellen. En vaak te weinig doet.

door Gert-Jan Danenberg |

Nu Agile en Scrum echt het grote publiek bereiken is er een toenemende groei van Agile Coaches in organisaties. Je zou je bijna afvragen wat al die Agile Coaches 10 jaar geleden deden en waar ze nu allemaal ineens vandaan komen. Bij sommige bedrijven bestaat de rol Scrum Master zelfs al niet meer en is die rol opgegaan in die van Agile Coach. Coaches hebben we in Nederland nooit te weinig gehad, maar wat maakt nu een goede Agile Coach? Wat mij betreft zijn er 9 vragen die een Agile Coach zich continu moet stellen. Om kritisch te zijn op de eigen ontwikkeling en waarde toe te voegen aan klanten.

Lees verder

Blog

In 6 stappen opschalen van je Agile Organisatie

door Gert-Jan Danenberg | 21 januari 2019

Je Agile teams creëren mooie resultaten maar de samenwerking tussen de teams stokt? Het aantal teams bereid zich uit en je vraagt je af hoe je dit kunt managen? Wellicht heb je al eens geëxperimenteerd met een framework zoals bijv. SAFE of LeSS maar komt er achter dat het simpelweg implementeren van dit framework je problemen niet oplost. We hebben slecht nieuws: Het is een utopie om te denken dat er 1 framework is dat jouw organisatie 100% vlekkeloos laat draaien. Maar we kunnen het natuurlijk wel zo goed als mogelijk ontwerpen. Lees hier hoe!

Lees verder

Blog

In Scrum zijn we allemaal Scrum Master

door Anton Vanhoucke | 18 januari 2019

We weten ondertussen wat Scrum is, maar over het woord Scrum Master is nog wel eens verwarring.

Lees verder

Blog

Scrum – Back to Basics

door Anton Vanhoucke | 17 januari 2019

Scrum wordt steeds populairder. Scrum is hip. En dat terwijl 3 jaar geleden nog bijna niemand wist wat scrum was. De terminologie vliegt je om de oren: sprint, demo, backlog, planning poker, spike,… Iedereen ontwikkelt zijn eigen variant. Allemaal net anders. Maar wie heeft de wijsheid in pacht?

Lees verder

Blog

De Drive van Scrum – hoe Scrum mensen buitengewoon motiveert

door Martijn van Asseldonk | 3 december 2018

Wat hebben autonomie, vakmanschap en betekenis te maken met de verschillende rollen in Scrum? Martijn legt het aan je uit aan de hand van verschillende inspirerende voorbeelden.

Lees verder

Blog

Lean Innovation: de magische mix voor Product Owners

door Gert Hans Berghuis | 4 september 2018

Terwijl de hele wereld langzaamaan het Agile gedachtengoed omarmt, zien we dat er meer nodig is voor succesvolle innovatie. Agile gaat over delivery, maar wát je moet maken is zo mogelijk nog bepalender. Hoe ga je daar als Product Owner mee om?

Lees verder

Blog

Zet je wereld in beweging! Met een agile organisatie die leeft en beweegt

door | 18 juni 2018

Met de campagne ‘Zet je wereld in beweging’ stimuleren we professionals om zichzelf opnieuw uit te vinden. De wereld om zich heen op een inspirerende manier in beweging te zetten. En daarmee een zelfverzekerde inspirator te zijn voor de omgeving. Wat wij vooral belangrijk vinden is dat er een continu proces van leren en ontwikkelen tot stand komt. Dus geen eenmalig oppoets of verbeterprogramma, maar een houding en gedrag waarbij het logisch is om continu te verbeteren. Waarom en hoe? Dat legt Gert-Jan in deze blog uit.

Lees verder

Blog

Hoe werkt een Agile team? Een rockband als voorbeeld. Deel 2

door | 9 februari 2018

Hoe agile is een rockband? In deel beschreef ik hoe de band waarin ik speel van nature heel veel agile uitgangspunten handen en voeten geeft. In deel 2 nog meer praktische echte voorbeelden hoe wij als rockband agile door het leven gaan. Met als doel van deze blog: maak van agile geen rocket science, maar hou het lekker praktisch. Natuurlijk hebben wij jaren van teambuilding achter de rug, maar wij blinken ook uit in gezond verstand. Hierbij set 2! Dit lees je in ongeveer 4 minuten weg.

Lees verder

Blog

Managers grootste belemmering in agile transitie

door |

Als ik iemand vertel dat ik organisaties begeleid met hun transitie naar een agile organisatie, dan hoor ik steeds vaker: “Ja, wij werken ook agile!”. Veel bedrijven pretenderen agile te werken, maar je kunt je afvragen of ze een agile organisatie zijn of dat er een paar teams scrummen. Volgens een onderzoek van Scrum Alliance, ervaart ruim 70% van de mensen die agile werken spanningen tussen hun teams en de rest van de organisatie. Ik herken dit beeld wel. Bij veel organisaties doe ik de speedboat game met agile teams om uit te vinden wat het meest belemmert in hun agile manier van werken. Er komen dan steevast twee items op tafel: IT capaciteit en het management. En als je luistert naar de voorbeelden, dan bedoelen ze de organisatie.

Lees verder