Hoe je grote beslissingen in kleine stapjes neemt – Agile dus

Agile werken betekent dat je grote uitdagingen tackelt via kleine experimenten. Maar wat als het gaat om een hele grote beslissing, zoals de aankoop van een huis, bedrijf, CRM, CMS of zelfs een vastgoedproject? In dit artikel lees je hoe je ook die grote beslissingen kleiner kan maken.

Grote beslissingen draai je niet makkelijk terug. Er is altijd wel een grote investering mee gemoeid. Denk bijvoorbeeld aan de keuze voor de technologie waar jij je product op bouwt. Als je daarin de verkeerde keuze maakt, kun je straks misschien wel weer helemaal opnieuw beginnen. Je verliest niet alleen veel geld, maar ook bakken aan tijd.

One-way doors

Zo’n beslissing noemen we ook wel een one-way door. Zoals die poortjes voor de bagagehal in Schiphol. Als je daar doorheen gaat, kun je niet meer terug. There’s no way back. Je kunt die poortjes natuurlijk zo veel mogelijk vermijden, toch ontkom je er niet altijd aan.

Vertrouwen, waarschijnlijkheid en impact

Als je met zo’n spreekwoordelijke poort te maken hebt, wil je het risico zo klein mogelijk maken. Anders gezegd: je wilt het vertrouwen zo groot mogelijk maken. Dan is het slim om te bedenken dat het risico twee componenten heeft: de waarschijnlijkheid dat iets vervelends gebeurt en de impact van zo’n vervelende gebeurtenis. Twee eigenschappen van het risico.

Neem als voorbeeld een treinreis. De kans dat je trein ontspoort, is onwaarschijnlijk laag. Maar áls dat gebeurt, overleef je het niet. De impact is dus wel groot. Andersom is er een redelijke kans dat je vertraging hebt. Maar dat is niet dodelijk, alleen vervelend. Dus neem je gewoon de trein want het vertrouwen dat dat een goede beslissing is, is groot.

Scrum Academy Trainingen

Bouwen aan vertrouwen

Terug naar Agile. Je kunt grote beslissingen niet ‘een beetje’ nemen. Je neemt ze, of niet. Wat je wel Agile en Scrum kunt aanpakken is het opbouwen van vertrouwen in een grote beslissing. Zo kun je feiten verzamelen waarmee je de waarschijnlijkheid van een tegenslag precies in kaart brengt. Of je neemt maatregelen om de impact van een tegenslag te verminderen. Je bouwt dan in kleine, tastbare sprints het vertrouwen op om een grote beslissing te nemen.

Het begin van Virgin Atlantic

Toen Richard Branson begon met zijn luchtvaartmaatschappij, Virgin Atlantic, had hij vliegtuigen nodig. Hij stond voor een grote, dure aankoop. Als zijn maatschappij niet winstgevend zou worden kon hij er dus niet zo maar weer mee stoppen. Om de impact van die beslissing te verminderen heeft hij onderhandeld dat hij de vliegtuigen binnen een jaar kon teruggeven aan de fabrikant. Zo kon hij alsnog, met weinig risico, zijn propositie valideren in de markt!

Choosing by advantages – CBA

Mijn favoriete systeem om grote beslissingen te nemen is CBA: Choosing By Advantages. Het brengt mooi in kaart wat het vertrouwen is dat je hebt in een beslissing. Daardoor geeft het ook aanknopingspunten om gestructureerd te werken aan het verhogen van dat vertrouwen. Je kunt het vertrouwen dus gaan Scrummen. Als je meer wil weten, dan spreek ik binnenkort op ‘Agility in Construction’. Daar licht ik toe hoe CBA werkt in een Agile omgeving.

Sta je zelf voor een grote beslissing?

Neem gerust contact op of stuur me een berichtje via Linkedin. Dan kijken we hoe we met CBA jouw backlog – je aanpak – kunnen structureren om zo snel mogelijk de juiste eerste knoop door te hakken.

Ook Agile Coach worden?

Benieuwd waar jij je stap kan maken als Agile Coach? Volg onze interactieve Agile Coach Opleiding. Gewaardeerd met 4,8 sterren op Google. Je vult een toolbox van jewelste om zelf aan de slag te gaan met teams en de organisatie. Daarnaast ontmoet je een breed deelnemersveld waar je ook veel van leert!