coachingstraject voor Product Owners bij ONVZ

CASE: Verdiepend coachingstraject voor Product Owners bij ONVZ

ONVZ is volop in ontwikkeling als eersteklas zorgverzekeringsmaatschappij. Dat moet ook wel in deze zeer competitieve markt. Wendbaarheid is daarom van groot belang om goed aan de behoeften van de markt en de klant te voldoen. Daar past een Agile manier van werken bij. ONVZ heeft al flinke stappen gemaakt in de Agile transitie. Maar natuurlijk zijn er ook nog stappen te zetten.

Een belangrijke rol in deze wendbaarheid, maar ook in het aanbrengen van focus, hebben de Product Owners (PO). Dat is zeker geen gemakkelijk taak. Vandaar dat we een Product Owner Master Track zijn opgestart voor de 8 PO’s van ONVZ. Een coachingstraject waarin je echt met je handen uit de mouwen moet! Dit leidt onder andere tot een nieuwe manier van planning en het maken van roadmaps op basis van meetbare resultaten.

De situatie: van IT naar markt- en klantwaarde

ONVZ ziet dat de rol van Product Owner steeds crucialer wordt voor een succesvolle Agile organisatie. Dat komt omdat de PO van oudsher vooral de focus op IT had, maar nu op meer aspecten moet focussen. Daarom wil de zorgverzekeringsmaatschappij investeren in de skills van haar Product Owners. Zodat zij leren focussen op markt- en klantwaarde. En hard werken aan productvisie en leiderschap. Want de integraliteit wordt steeds omvangrijker. Vandaar dat de 8 PO’s van ONVZ een verdiepend coachingstraject aangaan. 

De opdracht: coach onze Product Owners zodat ze nog beter beslagen ten ijs komen

ONVZ vroeg Scrum Academy om incompany een Product Owner Master Track op de starten. Binnen dit coachingstraject moeten de Product Owners meer vaardigheid krijgen in het werken met een productvisie, sturen op waarde en tonen van leiderschap.

De Product Owner Master Track van Scrum Academy

Het coachingstraject voor de Product Owners van ONVZ is verdeeld over meerdere maanden, met accenten volgens voorkeur van de deelnemers. In 12 sessies van een dagdeel geven de coaches van Scrum Academy concrete tools om de eigenschappen van succesvol Product Ownerschap uit te bouwen. Tussen de sessies zit steeds voldoende ruimte om het geleerde meteen in de praktijk te brengen. Ook vindt er tussen de sessies door individuele mentoring plaats. Want elke Product Owner heeft natuurlijk ook net weer andere strubbelingen, vragen, leermomenten en uitdagingen.

De onderwerpen die we onder andere behandelen zijn:

  • Productvisie
  • Objectives en metrics
  • Portfolio management, Roadmapping en Forecasting
  • Stakeholder management & involvement


en natuurlijk ook…

  • Prioriteiten stellen en nee zeggen
  • Design Thinking
  • Lean experimenteren
  • Leiderschap voor PO’s


Het resultaat: een nieuwe revolutie binnen ONVZ

Het traject heeft de Product Owners echt een flinke dosis nieuwe energie en tools gegeven. Tijdens het traject werd ook duidelijk dat het voor de Product Owners van ONVZ tijd was voor een nieuwe manier van werken. De missie werd om als Product Owners op basis van meetbare toegevoegde waarde te sturen. Met per kwartaal heldere doelstellingen en focus op basis van klantinzichten. Door deze doelstellingen met het team op te stellen en voor te stellen aan het management, kregen de Product Owners ook een groter mandaat. Er ontstond meer onderling vertrouwen en meer ruimte voor juiste discussies en beslissingen. Overall staan de Product Owners nu samen, met al hun nieuwe kennis, sterker!

“Deze PO Master Track geeft ons als Product Owners de kans om te groeien als groep, en doordat we dit gezamenlijk doen hebben we nu dezelfde tooling en praktische tips tot onze beschikking om onze organisatie verder te helpen. Daarnaast is het fijn om praktijk voorbeelden uit ons eigen bedrijf te kunnen bespreken en daar advies over te krijgen en samen uit te werken“ – Inge van Elteren, Product Owner ONVZ


Wil je weten of een Product Owner Master track iets voor jou is? Neem contact op!

We maken graag een voorstel op maat waarmee we samen met de Product Owners van jouw organisatie aan de slag gaan. Natuurlijk doen we dat met het nodige maatwerk en zorgen we voor een coachingstraject ingericht op jullie specifieke uitdagingen. Neem daarvoor dus vooral even contact met ons op.

Wil je als Product Owner in jezelf investeren en een volgende stap zetten? Dan kun je ook individueel meedoen met de Master Track die we meerdere malen per jaar organiseren vanuit onze Scrum Academy in Amsterdam.