Wat is Agile? En wat is Scrum? Of kies je voor Lean?

De 8 Agile eye-openers van dit jaar

Dit gaat over perspectieven. Over een veilige cultuur. Over de ruimte krijgen om te versnellen. Maar ook over tijd nemen om samen successen te vieren. Onze trainers Steije, Geeske, Tim en Rose-Anne deelden tientallen insights, tips, canvassen en anekdotes met je. Alles om ook jouw team te inspireren nog wendbaarder en gelukkiger te werken. In dit artikel deel ik een handig overzicht met je van de belangrijkste eye-openers. Oja, onderaan dit artikel deel ik ook nog 4 canvassen en 4 teamtools met je (tip: die zijn echt de moeite waard).

Lekker met z’n allen Agile gaan werken. Je wilt eindelijk echt aan de slag met je Scrumteam. ‘Dan is het tijd voor een Agile Transformatie!’ Klinkt natuurlijk hartstikke leuk (en voor onze trainers en coaches als gesneden koek), maar hoe krijg je zo’n verandering voor elkaar? En wat betekent dat eigenlijk voor je organisatie? Misschien wel nog belangrijker: waarom zou je überhaupt Agile willen werken? Die vragen worden beantwoordt door mijn vier ervaren collega’s.

Rose-Anne over perspectieven en onwil

Als je wilt verbeteren moet je het ook eens anders bekijken. Je zou het de lijfspreuk van Rose-Anne kunnen noemen. In haar eerste blog vertelt Rose-Anne hoe die ene zin haar helpt in het omgaan met ‘lastige opdrachtgevers’. Zijn die ook jou niet onbekend, dan heeft Rose-Anne een heel concrete tip voor je. Maar dit is ook een belangrijke eye-opener: je kunt iets wel van alle kanten blijven bekijken, soms werkt het gewoon niet. Dan kun je wel op je kop gaan staan om iedereen in het team of de organisatie mee te krijgen, maar is het trekken aan een ‘dood paard’. Lees er alles over in deze leerzame anekdote.

Steije over risico nemen en veiligheid

Risico’s durven nemen. Dat is essentieel als je wilt (blijven) groeien. Trainer en coach Steije is daarvan overtuigd. Niet gek dus dat hij in zijn eerste artikel vertelt hoe hij zelf, door het nemen van risico’s, is gegroeid. Het is dus super interessant om te lezen wat hij eraan heeft om zijn eigen opdrachtgever tegen te spreken. Aan de andere kant zegt Steije: je wilt risico’s durven nemen, maar wel in een psychologisch veilige omgeving werken. Je wilt kunnen floreren. Zeker in je (nieuwe) werkomgeving. Een plek waar je je veilig, gewaardeerd en helemaal op je plek voelt. In dit artikel krijg je 3 tips wat je moet doen als jouw werkomgeving niet veilig voelt.

Agile transformatie manifest

Geeske over succes vieren en eerlijkheid

Als je wilt scoren, moet je je successen vieren. Het klinkt misschien logisch, maar trainer en coach Geeske ziet maar al te vaak dat er keihard voorbij wordt gegaan aan mooie resultaten. ‘En door…’, lijkt dan een goede samenvatting van de algehele mindset. In dit blog deelt Geeske de 4 belangrijkste redenen voor het vieren van succes. En krijg je ook nog eens tips over hoe je dat kunt doen. Maar ook hier zien we een keerzijde: soms heb je collega’s die er heel oneerlijk met alle eer vandoor gaan. Dat draagt niet bij aan dat teamgevoel wat jarenlang voor energie kan zorgen. In een tweede blog geeft Geeske je daarom inzicht in de magie van lange termijn teamrelaties. Is het ook voor jouw oude succesteam niet eens tijd voor een reünie?

Tim over snelheid maken en tegenslag

Hij was professioneel baanwielrenner. Kwam zelfs meerdere keren uit voor Nederland. En nu werkt hij als trainer en coach bij Scrum Academy. Niet zo gek dus dat topsporter Tim het over snelheid, versnellen en dan nog sneller gaan, heeft. In zijn artikel legt hij een interessante link tussen topsport en Agile werken, tussen zijn leven als sporter en carrière als coach. Doe er je voordeel mee! Trouwens, als je altijd maar snel gaat en de wind in de zeilen hebt… kun je ook eens een keiharde windvlaag tegen verwachten. Hoe ga je daar dan mee om? Precies daarover gaat een ander artikel van Tim, waarin hij je 3 tips geeft over het omgaan met tegenslagen.

Gratis: 4 canvassen en 4 online teamtools

Hopelijk hebben mijn collega trainers en coaches je geïnspireerd met al hun artikelen. Dan is de kans groot dat je nu zelf concreet met jouw team Agile aan de slag wil. Daarvoor doe je er goed aan om eens naar onze incompany diensten te kijken. Maar misschien geven deze 4 online teamtools je ook al veel inzicht:

Wil je niet meten (of heb je dit zojuist gedaan) en wil je meteen aan de slag? Helemaal goed! Ook delen we graag vrijblijvend handige tools met je. In dit geval in de vorm van vier super praktische canvassen. Download ze gratis, vul ze in (samen met je team) en ga er daarna in de praktijk mee aan de slag. Heb je daar wat uitleg of extra tips bij nodig? Contact ons gerust.

Deze diensten zijn interessant voor jou