Agile en angstcultuur

Slangenkuil? Met deze 3 tips klim je eruit!

Je wilt kunnen floreren. Zeker in je (nieuwe) werkomgeving. Een plek waar je je veilig, gewaardeerd en helemaal op je plek voelt. Waar teamleden elkaar aanvullen en vertrouwen. Toch zou het voor mij ook niet de eerste keer zijn dat die werkomgeving niet vruchtbaar, maar juist giftig blijkt. Wat doe je dan?

Een slangenkuil met een angstcultuur vol wantrouwen, politieke spelletjes en afgunst. Helaas heeft bijna een ieder van ons wel ervaring met een baan, opdrachtgever of team waar je totaal niet op je plek bent. De plek waar je talenten de kop in worden gedrukt, waar je elkaar eerder tegenwerkt dan op weg helpt en waar niemand iets aan die situatie lijkt te durven doen. Ook als Innovatiecoach en Agile Transformatie Coach kom ik dit regelmatig tegen.

Klaar met die angstcultuur op werk

Als trainer en coach heb ik mezelf dus meerdere malen in die geschetste situatie gevonden. Daardoor ben ik er inmiddels achter dat een werkomgeving met veel politieke spelletjes voor mij killing is. Ik zie het als een tennisveld voor Messi; ik ben er niet op mijn plek en ik word er uiteindelijk gewoon een zeer middelmatige speler van. Gelukkig heb ik door die situaties inmiddels ook interessante inzichten opgedaan die ik graag voor je samenvat in drie toepasbare tips.

  • Ga op zoek complementaire collega’s

Een van de eerste zaken die ik doe zodra ik start binnen een nieuwe organisatie (of team), is kijken wie mijn directe collega’s zijn. Meer specifiek: ik kijk wie in mijn nieuwe omgeving complementair zijn aan mij. Dat zijn namelijk de mensen die mij kunnen laten floreren.

  • Haal de politiek eruit

Niet elke beslissing hoeft politiek te zijn. De rol die mij goed past, is die van de onafhankelijke buitenstaander. Die zowel rechts als links begrijpt, en vooral het proces zo wil begeleiden dat iedereen gehoord wordt.

  • Of stop!

Ongeveer 1 op de 20 opdrachten stop ik eerder dan afgesproken. Dat voelt voor mij als professioneel zijn. Eerlijk durven zeggen: ‘ik denk niet dat ik de juiste persoon op de juiste plek ben’. Natuurlijk, dat voelt als het nemen van een enorm risico. Maar de meest voorkomende reactie? ‘Wat gaaf, dit doet zelden iemand in onze omgeving’. Het resultaat wat mij meerdere keren overkomen is: teruggevraagd worden. Maar dan voor een opdracht of taak die mij wél op het lijf geschreven is.

Rose-Anne Scrum Academy

Wat doe jij?

Doen de situaties in deze blog je aan jouw team denken? Lastig, maar misschien ben jij dan wel de juiste persoon om nu wat aan die situatie te doen. Neem gerust contact met me op om te sparren over de juiste manier. Of misschien bevind ook jij je als Agile Coach weleens in dezelfde situatie als ik en wil je daar beter mee leren omgaan. Kijk dan eens naar de Agile Coach Opleiding I en de verdiepende opleiding

Trouwens, ook al onze blogs en vlogs over Psychologische Veiligheid zijn reuze interessant als je iets wilt doen aan de angstcultuur op werk. De Pyschologische Veiligheid in jouw team meten? Dat doe je heel praktisch met deze gratis tool!

Durf te veranderen met deze trainingen: