Agile kickstart canvas Geeske

Als je wilt scoren moet je successen vieren

Is dit het nou? Die vraag overheerst na de livegang van een gloednieuwe website. Daar hebben we met meerdere Agile teams maandenlang keihard aan gewerkt. Met vallen en opstaan. Elk teamlid heeft in het proces grenzen verlegd, iedereen is tot het uiterste gegaan. En dan toch bij het passeren van de ‘finish’: een anticlimax. Alsof de wereld gewoon doorgaat zonder een moment te stoppen om te herkennen wat wij zojuist hebben bereikt. Dat moet anders kunnen.

Ik heb als trainer en coach geleerd dat de kracht van het vieren van successen veel dieper gaat dan het moment zelf. Het is niet alleen de voldoening van een taak afronden, maar het is ook de erkenning, de reflectie, en het moment van samenkomen. In deze blog vertel ik je daar meer over en geef ik concrete tips; want hoe vier je succes eigenlijk? Is dat alleen maar champagne knallen? Natuurlijk vertel ik je er ook graag persoonlijk alles over. Stuur me gerust een mailtje.

Wat vieren werkelijk betekent

Toen ik net met Agile teams begon, dacht ik dat het vieren van succes alleen over het eindresultaat ging. Ik had het mis. Het vieren gaat juist over het hele proces, de reis. Elk succesverhaal heeft zijn ups en downs en overwonnen obstakels. Het vieren ervan helpt ons die hele reis te waarderen. En te herinneren.
Vieren gaat ook over het team. Een team dat samenwerkt, door uitdagingen heen breekt en een gezamenlijk doel bereikt, moet het momentum grijpen om te beseffen wat ze samen hebben doorstaan. Het schept een band, versterkt het vertrouwen en moedigt aan om ook toekomstige uitdagingen met vertrouwen tegemoet te gaan.

Waarom is successen vieren belangrijk?

  • Erkenning: Het erkennen van iemands harde werk en toewijding is cruciaal. Dit bouwt zelfvertrouwen op en versterkt het gevoel van eigenwaarde van een individu.
  • Motivatie: Het vieren van successen fungeert als stimulans voor verdere prestaties. Het herinnert mensen eraan dat hun inspanningen vruchten afwerpen.
  • Teamdynamiek: Successen vieren bevordert een gevoel van eenheid en kameraadschap binnen een team. Dit helpt bij het opbouwen van sterke teamrelaties.
  • Werkcultuur: Het regelmatig vieren van overwinningen helpt een positieve sfeer te creëren, waardoor mensen zich meer betrokken en tevreden voelen met hun werk.
Tim Veldt Agile Teams

Hoe kun je successen echt vieren?

  • Persoonlijke erkenning: Neem de tijd om een individuele prestatie persoonlijk te erkennen. Een persoonlijk bericht of gesprek kan een lange weg gaan.
  • Teamvieringen: Organiseer een teamuitje of lunch om gezamenlijke successen te vieren. Dit versterkt niet alleen de teamband, maar biedt ook een kans om te ontspannen.
  • Zichtbare erkenning: Maak gebruik van prikborden, nieuwsbrieven of teammeetings om prestaties in de schijnwerpers te zetten.
  • Feedback: Geef gedetailleerde feedback over wat er goed was aan de prestatie. Dit geeft het individu of team een duidelijk inzicht in hun sterke punten.
  • Investeer in groei: Overweeg om extra training of cursussen aan te bieden als beloning voor uitmuntendheid. Dit laat zien dat je investeert in de groei van je team.

Voortijdig vieren mag ook

Onlangs werkte ik met mijn team aan een bijzonder uitdagend project. Deadlines werden verschoven, technische uitdagingen doemden uit het niets op en de druk was hoog. Maar mijn team was veerkrachtig. We bleven communiceren, problemen oplossen en elkaar steunen. Nog voor het project succesvol werd afgerond, organiseerde ik daarom een klein feestje. We konden de livegang nog niet vieren, maar wel ieder teamlid eren voor de toewijding en het harde werk. Lachende gezichten, mooie anekdotes, complimenten en ja: er was ook champagne. En die livegang kwam er natuurlijk ook nog, want met de boost van het vroegtijdige feestje kon iedereen die laatste push zeker geven.

Laat het niet zomaar voorbijgaan

Knal de kurk van de fles. In deze snelle wereld is het verleidelijk om direct naar het volgende project te springen. Maar ik heb geleerd dat het even stoppen, het moment grijpen en het succes oprecht vieren, essentieel is. Niet als verplicht nummertje, maar weloverwogen.

Dus de volgende keer dat je een mijlpaal bereikt, groot of klein, neem een moment. Haal diep adem, kijk terug op de reis, vier het met je team en hef je glas. Want succes is meer dan alleen het einddoel, het is de reis die ertoe leidt. Proost!

Vier je successen met deze trainingen: