Scrum Academy Steije de Lat

Als je wilt groeien moet je risico’s nemen

Wat ik het allerleukste vind aan mijn werk? Een betere toekomst schetsen. En daarna samen met een groep mensen de weg inzetten richting dat geschetste beeld. Noem het wat mij betreft: het begeleiden van verandering. Klinkt simpel, maar is het niet. Want om te kunnen veranderen, moet je risico’s durven nemen. En juist die risico’s zorgen altijd voor ongemak. Als procesbegeleider verwacht ik van mijzelf dat ik vooroploop in het omgaan met dit ongemak. Hoe ik dat doe? Ik vat de koe (of slang) bij de horens. 

In deze blog geef ik je meer inzicht in mijn visie en werkwijze als Agile Transformatie Coach. Over onze visie op Agile Transformaties in het algemeen, lees je overigens veel meer in het manifest High Impact Happy Teams. Wil je meteen in jouw praktijk aan de slag met een Agile Transformatie, dan doe je er goed aan meer te lezen over onze Agile Coaching on the job. Maar voor nu wil je misschien eerst meegenomen worden in deze twee mini-cases uit de praktijk. Doe er je voordeel mee.

Je eigen opdrachtgever tegenspreken

Beeld jezelf in: je loopt vol energie het kantoorpand in voor een nieuwe klus. Met enthousiasme hang je de flipovers op die je gaat gebruiken die dag. De sfeer zit er lekker in en de ochtend vliegt voorbij. Het Agile werken past goed bij de groep en ze hebben veel zin om ermee aan de slag te gaan. Het concept van zelforganisatie wordt ook zeker omarmd. Zowel door de teamleden als de aanwezige CTO. Maar dan.

Halverwege de middag stel je de vraag die je altijd stelt om te checken hoe het écht gaat in de organisatie: ‘Hoe gaan we dit werk verdelen?’ En zonder enige twijfel begint de CTO (tevens jouw opdrachtgever) meteen uit te leggen wie het meest geschikt is voor welk deel van het werk. Uhm, we hadden het toch over zelforganisatie en Agile werken? Wat nu. Wat ga je doen? Je eigen opdrachtgever tegenspreken? In aanwezigheid van al zijn mensen? Loop je dan niet het risico de opdracht kwijt te raken? Moet je dat wel doen?

Het is exact wat ik gedaan heb. Drie overtuigingen helpen mij om dit te durven doen:

  1. Ik ben 100% mede-verantwoordelijk voor een cultuur waarin ik mij niet uitspreek;
  2. Hij wil waarschijnlijk leren en veranderen;
  3. Ik doe het met een goed hart.

Resultaat: een blije CTO die mij in de pauze vraagt dit vaker te doen. Hij voelt dat ook hij juist hierdoor blijft leren. 

Geeske Scrum Academy

Je onvolkomenheden direct benoemen

Beeld jezelf in: samen met collega’s bij de klantorganisatie heb je de laatste tijd hard gewerkt en met prima resultaten. Toch wringt er wat. Een paar dingen zijn minder succesvol dan gehoopt: op dat ene onderdeel van de Agile Transformatie heb je tegenvallers gehad en je komt er achter dat je te weinig aandacht hebt besteed aan een ander onderdeel. Net iets te laat. 

Morgen heb je een update met de opdrachtgever, een hooggeplaatste manager. Wat doe je? Enkel focus leggen op de positieve resultaten? Hopen dat je opdrachtgever geen kritische vragen stelt en zorgen dat je de volgende keer wel echt alles goed op de rit hebt? Twijfel.

Mijn aanpak voor dergelijke situaties: altijd rechtstreeks benoemen wat er niet is gelukt. Laten zien dat je goede resultaten hebt geboekt én dat er ook onvolkomenheden in je werk zitten. Dit zijn de drie helpende overtuigingen die mij helpen om dit te durven doen:

  1. Het laat zien dat je boven de materie staat. Ik ben in staat om hetzelfde gezichtspunt te pakken als mijn opdrachtgever;
  2. Het is oké om mijn kwetsbaarheid en mindere kanten te laten zien.
  3. De relatie met de opdrachtgever wordt er eerlijker en persoonlijker door.

Als je ook wilt groeien

Als professional, als coach, als team of als organisatie. Zelfs als mens. Als je wilt groeien, ontkom je doorgaans niet aan het nemen van risico’s. Natuurlijk, niet onbezonnen. Maar: if you do what you did, you get what you got. Toch is dat niet altijd voor iedereen zo duidelijk. Misschien sta jij inmiddels zelf wel open voor die verandering, durf je risico te nemen, maar krijg je het management niet mee. Herkenbaar? Raad ze gerust een training Inspirerend Agile Leiderschap aan of neem contact met me op. Dan vatten we samen de slang bij de horens.

PS Misschien vind je dit ook interessant? Ik schreef nog een blog over hoe je om kunt gaan met angstcultuur in de organisatie.

Durf te veranderen met deze trainingen: