SA Campagne 2023 Blog header TIM2

Wind in de rug. Euforie. En dan…

Ik schreeuw de longen uit mijn lijf. ‘Wat een gigantisch gevoel’, waait het door mijn hoofd. Wind in de rug, volledig in de flow. Met ruim 50 kilometer per uur raas ik op mijn fiets over de dijk. Niets houdt me tegen. Racen naar de eindstreep. Genieten van het uitzicht tegelijkertijd. Euforie. En dan… wind tegen. Een symbolische situatie voor wat ik als Agile trainer en coach vaak in Agile teams tegenkom. Ik leg het uit.

‘Dit is zwaar, hoe ver in hemelsnaam nog?’, raast het nu door mijn gedachten. Ook als voormalig prof-baanwielrenner moet ik mijn meerdere erkennen in de wind. Snelheid loopt terug. Benen worden zwaar. Hoofd naar beneden. Rammen. Dit is puur vechten tegen de wind. Kan het ook anders? Zeker, daar coach ik jou en je team graag in met Agile coaching on the job of bijvoorbeeld transformatie coaching voor bedrijven.

Niet knokken maar samenwerken

In Nederland hoort die wind er gewoon bij. Maar in plaats van solo tegen windvlagen te knokken, is het veel makkelijker om in een groep samen te werken. Dus fiets ik met mijn vrienden hetzelfde rondje over de dijk. Dit keer wordt het geen knokken, maar wendbaar op elkaar reageren. We passen posities aan. Houden elkaar uit de wind. Verdelen met korte kopbeurten het zwaarste werk. Draait de wind? Dan passen we onze routine weer razendsnel aan. Al snel vinden we ook in die tegenwind een heerlijk ritme, houden we de snelheid perfect vast. De euforie is terug!

De 3 praktische tips

Dit zal je wel herkennen: ook in (Scrum)teams waait het vaak. Sommige teams lijken de wind altijd in de rug te hebben, vliegen succesvol door hun werk. Maar in jouw team: keiharde wind tegen. Waar komt dat door? En belangrijker; wat kun je eraan doen?

  • Bepaal je richting en waai niet met alle winden mee
  • Accepteer de windkracht en organiseer je er naar
  • Breek de wind door het echt samen te doen
Agile Scrum Academy

Bepaal je richting

In je Agile of Scrum Team streef je (hoop ik) met elkaar hetzelfde doel na. Een doel waar iedereen een bijdrage aan levert, vanuit zijn of haar expertise. Je hebt met elkaar een heel duidelijke stip op de horizon gezet. Lange termijn dus. Zie het als de finish van jullie fietstocht. Maar om daar te komen heb je korte termijn acties nodig om dichter bij dat doel te komen. Welke afslag neem je, wie gaat er op kop, welke versnelling? Samengevat: je Product Visie moet helder zijn en met je Sprint doel kom je steeds concreet dichterbij.

Accepteer de windkracht

Jullie hebben de richting bepaald. Goed bezig. Maar dan toch ineens een onverwachte windvlaag, windkracht tien. Als wielerploeg en als Scrum team wil je je ook dan niet omver laten blazen. Hier is de Daily Scrum waardevol. Tijdens de Daily pas je je snel aan aan de nieuwste inzichten. Wat is er op ons pad gekomen waar we last of baat van hebben? Waar moeten we onze richting wel of niet aanpassen? En in de Retrospective blik je vervolgens terug en sta je er wat langer bij stil. Om daarna weer te versnellen natuurlijk. Zijn dit nieuwe termen voor je, dan is de Agile Kickstart voor teams bijvoorbeeld iets voor je.

Breek de wind

Zoals ik al zei: Agile en Scrum vragen om teamwork. De uitspraak ‘alleen ga je sneller, maar samen kom je verder’ gaat hier echt niet op. Die pas ik graag aan naar: ‘samen ga je sneller én kom je verder’. Alleen knok je tegen de wind. Samen vind je de wind in de rug. Toch is het niet altijd even makkelijk om oprecht samen te werken. Waar dat door komt? Ik geef je een paar voorbeelden.

Agile Leaderschapstrainingen

Wisselende Product Owners

Het gebrek aan een duidelijke richting zie ik vaak ontstaan door te veel wisselingen in de rol van Product Owner. In sommige teams ontbreekt de Product Owner zelfs volledig. Ook gebrek aan leiderschap zorgt voor meewaaien met alle winden. Als team ervaar je dat niet eens direct als tegenwind, misschien voelt het zelfs wel even als vrijheid. Maar na verloop van tijd zakt de motivatie, ontstaan er eilandjes en komt er ruis op de lijn. Misschien voel je zelfs frustratie, omdat klanten en stakeholders steeds minder tevreden zijn. Het bestaansrecht van het team wordt zodoende onduidelijk.

Zo zie je dat terug in het team

Hoe je het bovenstaande concreet terugziet in jouw team? Het team is een groep individuen geworden. Collega’s gaan samenwerken liever uit de weg. Iedereen richt zich op individuele taken en krijgt die het liefst op een presenteerblaadje aangereikt. Ook in de meetings is er maar weinig fut; collega’s zijn gefrustreerd over van alles, maar zien niet meer wat ze daar zelf aan kunnen veranderen. Voordat een project af is, springt men ook alweer door naar het volgende. Al met al wordt het team nonchalant en grillig.

Tijd om daar wat aan te doen

Hoe je van die tegenwind nu wind in de rug maakt? We hebben het er al over gehad: bepaal richting, accepteer de windkracht en breek de wind. Dat betekent allereerst dat je richting bepaalt met lange termijn doelen voor het team. Werk met elkaar uit wanneer jullie succesvol zijn en hoe je dat meet. Daarna kun je met een ‘inspect and adapt’ mindset samen met je klanten en stakeholders op weg. Als de basis (check Agile en Scrum Essentials) er is kun je als team gaan bouwen en steeds beter worden. En dit beloof ik je: die progressie voelt als wind in de rug. Wil je me hier persoonlijk over spreken? Contact me even.

Wind in de rug met deze trainingen: