Agile werken met Scrum Academy

Als je wilt verbeteren moet je het ook eens anders bekijken

Wat voel jij als je je hand in je jaszak steekt? Sleutels, muntjes, oude bonnetjes. Vast en zeker herkenbaar. Maar sinds een paar maanden voel ik in mijn jaszak, tussen de sleutels en muntjes, ook een dobbelsteen. Die dobbelsteen heb ik er heel bewust in gedaan, na een opleiding perspectivistische lenigheid (wat?!). Hoe die dobbelsteen mij helpt in het Agile werken met opdrachtgevers? Dat lees je in dit artikel.

Die dobbelsteen, heeft niet alleen zes kanten, maar ook een hele goede reden. Want ja, natuurlijk wéét ik als Scrum Master en interactieontwerper dat je alles vanuit verschillende perspectieven kunt bekijken. Maar nee, toch doe ik dat niet altijd. Vaak zat is het veel makkelijker (niet effectiever) om met je eerste reactie op een gebeurtenis aan de haal te gaan. Hop, je gooit hem er bijna achteloos uit.

Precies op zo’n moment herinnert die zeskantige dobbelsteen in mijn jaszak me aan de andere manieren waarop ik naar iets kan kijken. Door het voelen van die dobbelsteen, gebeurt er iets. Ik merk bewust wat ik denk en ik ga nog vijf andere gedachten produceren.

Wat een eigenwijze klant

Een voorbeeld. Op het moment zijn we een multimediatour voor een museum aan het ontwikkelen. We stuiten op een probleem en de klant heeft meteen een idee over hoe we dit probleem kunnen oplossen. Maar ik heb een ander idee, een veel beter idee. Dus echoot het in mijn hoofd: ‘Wat een slechte oplossing. Wat een eigenwijze klant!’. Hé, ik merk bewust dat ik denk: ‘Wat een slechte oplossing. Wat een eigenwijze klant!’. Stop de tijd.

Steije de Lat Scrum Academy

Wat een ruimte voel ik

Dit is zo’n dobbelsteen moment; hoe kan ik dit nog meer bekijken? Ik draai de dobbelsteen door mijn vingers en bedenk alternatieve perspectieven: ‘wat een betrokken klant’, ‘wat een meedenkende klant’, ‘wat betreft techniek zou hun idee een prima oplossing kunnen zijn’ en ‘wat goed om te merken dat de klant er ook alles aan doet om deze tour zo tof mogelijk te maken.’ Ik voel nog eens aan de dobbelsteen en verander het perspectief nogmaals. Hoe kan ik anders naar mezelf kijken? ‘Ik merk dat ik een heel duidelijk idee hierover heb en dat betekent dat het mij uitmaakt. Wat een geluk dat ik werk doe, dat mij kan schelen.’ Ik laat de dobbelsteen terug in mijn zak glijden; wat een ruimte voel ik!

Agile werken? Train je mindset in wendbaarheid

Om je team te verbeteren, helpt het wanneer je elkaars perspectieven ontdekt. En zoals je je spieren traint tijdens het sporten, kun je je mindset ook trainen in wendbaarheid. Zo’n dobbelsteen in je zak kan je daar dus bij helpen. Wil je meteen met je hele team aan de slag, overweeg dan een Agile Kickstart training. Heb je nou zelf ook vaker die ene gedachte (‘Wat een eigenwijze klant’ of ‘Mijn idee is veel beter’) tijdens het ontwikkelen van nieuwe diensten en producten? Gun jezelf (en zodoende je opdrachtgever) dan de Design Thinking & Lean Start-Up training. Design Thinking is de beproefde aanpak om klantgericht te innoveren met empathie voor de klant als kern.

Nieuwsgierig hoe de multimediatour in het museum is geworden? Wil je weten wat voor praktische tips ik nog meer heb om je mindset te trainen? Neem gerust contact met me op, dan bekijken we het samen eens van de andere kant.

PS hoe kijken jullie in jullie team eigenlijk naar Agility? Welk beeld hebben jullie van Agile werken in de organisatie? Dat meet je heel gemakkelijk met deze gratis tool.

Bekijk het eens anders met deze trainingen: