Wat is de rol van de projectleider in Scrum?

Veel organisaties willen de stap naar Agile maken. Misschien zit je zelf ook midden in die Agile Transformatie? Dan weet je wat het is om van een klassieke projectorganisatie met projectleiders te veranderen richting Scrum zonder projectleiders. Handen in het haar, functie kwijt, geen toegevoegde waarde meer? Ik merk dat het voor projectleiders vaak lastig is om hun nieuwe rol te vinden in de Agile organisatie, dat zorgt logischerwijs voor spanning. In dit artikel deel ik daarom graag praktische tips waarmee jij als projectleider met honderd procent zekerheid je nieuwe, waardevolle rol vindt. Kleine tip van de sluier: het gaat óók om het (her)vinden van wat je als persoon wilt toevoegen aan het team.


DE projectleider bestaat niet

In mijn leven heb ik met veel projectleiders kennisgemaakt. Ze hebben meestal dezelfde uitdagingen, maar zijn als mens heel erg verschillend. Iedereen heeft een eigen achtergrond en is om andere redenen projectleider geworden. Bovendien zijn er maar weinig die op hun 18e dachten: ik word projectleider, daar ga ik voor studeren! Hier begint ook de zoektocht naar je nieuwe rol. Wie ben jij, en wat wil je graag toevoegen aan het team? Wil je graag strategisch werk doen, dan is Product Owner misschien wat voor jou. Ben je meer van het ontwikkelen van mensen en het optimaliseren van processen? Dan kan je denken aan Scrum Master. Of heb je andere expertises? Dan kan je teamlid zijn. Er is werk genoeg! De vraag is dus niet: wat doet DE projectleider in Scrum? Maar de vraag is: wat wordt jouw persoonlijke nieuwe rol?

Dingen regelen is ook werk

Toen ik bij Fabrique (mijn vorige werkgever) offertes schreef, was de gewoonte om 20% projectleiding op te nemen in de offerte. En terecht. Want dingen regelen, is keihard werken. Het is waardevol als afspraken helder, facturen correct, oplever-momenten duidelijk en ziektes opgevangen zijn. Op één of andere manier moest ik altijd uitleggen dat deze dingen niet vanzelfsprekend zijn.

Nu is het wel zo dat je in Scrum probeert om de organisatie zo eenvoudig mogelijk te maken. Zo maak je veel klassiek intern projectleiderswerk overbodig. Omdat je een stabiel team bent, hoef je geen planningen vol te Tetrissen. En omdat mensen eigen taken formuleren en opvolgen, hoef je ze niet achter de broek aan te zitten. Maar dat was al niet het leukste van projecten leiden. Toch?

Maar een ander belangrijk en relevant deel van je externe projectleiderswerk blijft wel bestaan. Dat zet je vanaf nu op de Backlog. Zeker als een team veel leveranciers heeft, is er een hoop extern regelwerk. Door dat op je Backlog te zetten, maak je het zichtbaar en transparant voor het hele team. Dikke kans dat je daar dus ook de waardering krijgt die het verdient! Als je die dingen doet én maakt in het team, dan is je Scrumrol die van Developer. Je ontwikkelt namelijk toegevoegde waarde.

Van buitenstaander naar teamlid

Als projectleider heb je meestal meerdere projecten die je in goede banen leidt. Loopt er een project niet lekker? Dan krijg je vaak een hoop shit over je heen. Gaat het wel helemaal top? Dan gaan de credits veelal vooral naar het team. Je deelt de taken uit, maar mag je niet te veel bemoeien met de inhoud. “Daar ben je niet van.”

In Scrum verbetert dit allemaal. Je hebt namelijk maar één project: de huidige Sprint. En je mag je best met de inhoud bemoeien, want je gaat samen met het team voor het Sprintdoel. Scrum is multidisciplinair. Dus als ex-projectleider hoef je niet altijd al het regelwerk te doen. Dat kan iemand anders ook oppakken. En zo kan jij werk oppakken wat misschien niet direct bij je oude rol past, maar wat je wel goed kan.

Scrum Academy banner manifest

Je kan als projectleider Developer, Scrum Master of Product Owner worden

Welke rol of rollen je neemt in de overgang naar Scrum, is dus afhankelijk van je eigen wensen én van wat het team nodig heeft. Want met ’team’ bedoelen we gemotiveerde individuen met een gedeeld doel. Dus zowel je motivatie als je bijdrage zijn belangrijk! Wil je met ons van gedachten wisselen over je nieuwe rol? Neem gerust contact op. Ik heb vast een vergelijkbare situatie meegemaakt waarmee ik je kan inspireren.

Welke training past er bij jouw nieuwe rol?