Agile trainingen

Wat is het verschil tussen Agile Roadmap en Product Backlog?

Met enige regelmaat krijgen wij de vraag: ‘Wat is het verschil tussen Agile Roadmap en Product Backlog?’ Goede vraag. En het antwoord is: er is een wezenlijk verschil. De wereld van Agile werken staat bol van de terminologie, dus laten we vandaag samen inzoomen op deze termen: Agile Roadmap en Product Backlog.

Wat is een Agile Roadmap?

De Agile Roadmap is een visualisatie van de visie, koers, voortgang en het doel dat je wilt bereiken. Dit wordt direct naast een tijdlijn geplaatst en zodoende heb je dus een strategische planningstechniek voor handen. Eenvoudig gezegd: de weg naar het resultaat en doel is in beeld gebracht. 

En dit het handig: het helpt om te communiceren met teamleden en stakeholders, en het maakt het hele project inzichtelijk waardoor je makkelijk(er) de strategie presenteert en/of bespreekt. De 4 bekendste voordelen van een Agile Roadmap zijn:

  1. Het betrekt mensen erbij en motiveert om mee te denken;
  2. Het vertaalt een abstracte visie naar concrete plannen;
  3. Het is een houvast voor het nemen van beslissingen;
  4. Het brengt het complete plaatje van een project in beeld.
Scrum Academy Trainingen

Wat is een Product Backlog? 

Een Product Backlog is een geordende lijst van alle wensen die nodig kunnen zijn voor het realiseren van het projectdoel. Het wordt binnen het Scrum framework gebruikt om overzicht te houden over al het werk dat nog moet gebeuren of uitstaat. Het wordt zodoende gebruikt voor de coördinatie van het project. 

Degene die de Backlog beheert is de Product Owner. Samen met de Ontwikkelaars en Scrum Master wordt er aan de hand van de Product Backlog gewerkt. De bekendste voordelen van een Product Backlog zijn: 

  • Een Product Backlog maakt dat teamleden elkaar begrijpen en dezelfde ‘taal’ spreken;
  • Het is flexibel en wordt gedurende het project gezamenlijk ontdekt;
  • Het geeft inzicht voor het Scrum team: Scrum Master, Product Owner en Ontwikkelaars;
  • Door te prioriteren blijf je efficiënt en vlot richting het doel werken.

Wat is het verschil tussen deze twee?

Een Agile Roadmap laat de koers op korte, middellange en lange termijn zien. Een Product Backlog brengt initiatieven voor de nabije toekomst in kaart.