Scrum is niet geschikt voor Creatieve Processen

Tien jaar geleden, toen ik nog bij Fabrique werkte, was de norm: huisstijlen doe je niet met Scrum, Scrum is voor websites en apps. Waarom? Huisstijlen zagen we als creatief proces met een heel een ander tempo en ritme dan Scrum. Nu kijk ik daar totaal anders naar. Ik denk dat we toen niet helemaal goed Scrumden en de rollen ook niet goed verdeeld hadden. Tegenwoordig denk ik dat je wel degelijk een creatief proces kan ondersteunen met Scrum. Het enige wat nodig is, is een beetje structuur in de creativiteit. Maar is Scrum alleen, daar wel voldoende voor?

Creativiteit is een intuïtief proces

Vormen, lay-outs, kleuren, teksten en foto’s zijn niet te berekenen met exacte wetenschap. Je kunt ze niet testen zoals programmeercode. We vinden creatief werk goed als het boeit en het juiste gevoel oproept. Als je ontwerpt, tast je verschillende mogelijkheden af, je voelt je weg naar het resultaat. Wanneer je dit als eenling doet, hoef je je proces niet af te spreken. Maar als je in een team werkt – zoals in een Scrum team – zal je toch helder moeten maken welke stappen je zet en wat de tussenresultaten zijn. Een hele goede kapstok daarvoor is het Design Thinking framework. In onze Design Thinking & Lean Startup methode leer je hoe je je Backlog creatief vult met de stappen uit dat proces – en dat zijn dus geen User Stories!

Creativiteit heeft kaders nodig

Vergelijk deze twee tekenopdrachten: ‘Teken iets moois’ en ‘Laat menselijke verbinding zien en gebruik alleen blauwe inkt op A0.’ Bij de eerste opdracht is het moeilijk om te beginnen en moeilijk om trots te zijn op je creatieve vondst. Bij de tweede kan dat veel beter, je daagt jezelf uit. Die kaders kun je goed in het Scrumteam ontwikkelen. Design Thinking biedt daar zelfs een hele gereedschapskist voor. Alle technieken uit de Define fase kun je op je Backlog zetten. Probeer bijvoorbeeld eens een ontwerpopdracht af te kaderen met een Product Goal Canvas.

Creativiteit heeft ruimte en focus nodig

Als iets je onderbreekt, is het moeilijk om creatief te zijn. Ik hoor veel creatieven klagen dat ze in een Scrum team niet aan gefocust werk toekomen. Maar er staat nergens in het Scrum framework dat je altijd allemaal in de Scrum Room moet zitten. En er staat ook nergens dat iedereen heel de tijd aanspreekbaar moet zijn. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je mensen met een koptelefoon op niet stoort. Of je kunt naast de Scrum Room een stilte ruimte inrichten voor gericht creatief werk.

Creativiteit heeft contemplatie nodig

Soms komt het idee niet direct. Dan moet je er een nachtje over slapen. Dat is normaal. Een idee laat zich slecht plannen. Je kunt dus niet in de Daily Scrum afspreken dat het idee vandaag komt. Je kunt wel afspreken dat je zo veel mogelijk ideeën op een rijtje gaat zetten. Maar het ultieme idee komt vaak tijdens een wandeling of onder de douche. Dus neem ook gewoon vaak pauzes. Ook pauze nemen is toegestaan als je Scrumt. Maar let op: het idee komt alleen als je echt rust neemt. Dus zonder je telefoon, email of social media.

Conclusie: Scrum is bruikbaar, maar niet voldoende voor creatieve processen

Je hebt structuur nodig als je in een team creativiteit wil ontwikkelen. Scrum helpt je alleen om je werk te prioriteren en om op gezette tijden je plan bij te stellen. Maar om samen een creatief proces te doorlopen heb je meer nodig. Design Thinking is een populaire en praktische manier om handvatten te geven aan het intuïtieve proces van ontwerpen. Als ontwerper kun je het gebruiken om ruimte en kaders te scheppen zodat je de mooiste creaties maakt.

Wil je graag even van gedachten wisselen over hoe je in jouw team(s) de creatieve processen meer structuur kan geven? Nieuwsgierig of de Design Thinking & Lean Start-Up Training iets voor jou is? Neem dan gerust contact op.

Enthousiast geworden over de Design Thinking & Lean Start-Up training?