Scrum Academy Marieke Morsch

Marieke Morsch ziet nog veel kansen voor leidinggevenden

Tijd om ogen te openen. De ogen van veel leidinggevenden te openen, zoals de ogen van Marieke tien jaar geleden werden geopend tijdens haar eerste Agile vlieguren. Destijds maakt ze bij KPN kennis met het Scrum framework, om zich vervolgens binnen verschillende functies te specialiseren in Design Thinking, Lean Start-Up en Value Driven werken. Vanuit dat perspectief kijkt Marieke ook kritisch naar het wat conservatieve leiderschap: “Ik merk dat leidinggevenden nog te vaak het idee hebben dat ze door het stellen van deadlines en het geven van opdrachten controle houden.”

We schrijven het jaar 2013. Een bevlogen Marieke gaat onder de vleugels van KPN aan de slag met de website en de app van het bedrijf. Noem het gerust een kantelpunt in haar carrière, want in het proces maakt ze kennis met het Scrum Framework. “Ik leidde een team van designers, developers en online marketeers. We voegden ook de Lean Start-up methodieken aan onze werkwijze toe, om nog meer experimenteel te werken.” De directe benefits? Een betere samenwerking en focus. De voordelen op langere termijn? “De grootste benefits zagen we toen we zaken ook heel meetbaar maakten. Daardoor leerden we steeds sneller wat wel of niet goed werkte”, vat Marieke samen.

‘Stapje voor stapje kun je echt zelf dingen veranderen in je werk om het leuker en effectiever te maken

Trainen met de paplepel

In de jaren bij KPN werkt Marieke als leidinggevende op verschillende afdelingen met collega’s van alle niveaus en achtergronden. Daar is de trainer van Scrum Academy vandaag de dag zeer dankbaar voor: “Ik pluk er nu de vruchten van. Ik schat bij mensen vrij snel in wat ze nodig hebben om verder te komen.” Toch is die ervaring niet het enige waar het bevlogen trainerschap vandaan komt. “Ik ben zelf heel leergierig en vind het leuk om dat wat ik leer door te geven aan anderen. Ik kom uit een echt onderwijsgezin, daar zal dat vast vandaan komen.”

Logisch dat die oerdrang om kennis door te geven met de jaren krachtiger wordt en Marieke voor meerdere digitale bureaus aan de slag gaat. Daar leert ze de Agile werkwijze toepassen in andere vakgebieden, voor andere doelgroepen en in andere rollen: “Ik heb daar rollen als Product Owner, Scrum Master en facilitator van strategische sessies en Design sprints ingevuld.” Haar toepassing van de Design Thinking methodieken in workshops valt op en creëert een vraag vanuit steeds meer bureaus: kun je ook een training voor ons ontwikkelen en geven? Het antwoord is ‘ja’ en zo rolt Marieke in het trainingsvak.

‘Ik ga samen met deelnemers graag interactief met de stof aan de slag. Door middel van een voorbeeldcase, maar het liefst natuurlijk met hun praktijksituaties.’

Agile leiderschapstrainingen

Marieke’s Scrum-Academy-stijl

Als Agile trainer en coach is ze fan van interactieve vormen. Minder van stilzitten. Het is één van de verklaringen waarom Marieke en de ‘Scrum-Academy-stijl’ zo goed bij elkaar passen. Al tientallen trainingen werken de kennis van Marieke en de stijl van Scrum Academy zodoende synergetisch samen voor open inschrijf groepen en incompany trajecten. Wat ze in al haar trainingen en coachingsessies graag terug laat komen? “De oefening waarin je snel moet prioriteren is voor veel mensen echt wel een eye opener en gebruik ik dus graag.” Recent doet ze dat onder andere voor ONVZ: “Daar coachte ik een groep Product Owners. Naast dat ik ze tools leerde toepassen om hun werk nog beter te kunnen doen, werkten we aan de transformatie van de rest van de organisatie naar een meer Agile manier van werken.”

Inspirerend vs. conventioneel leiderschap

In haar werk als Agile trainer en coach ontmoet Marieke veel verschillende soorten leiders. Dat gegeven triggert om de leergierige Morsch te vragen om ook dit keer weer haar opgedane kennis door te geven. Want, welke invloed heeft leiderschap op de kwaliteit van het werk van het team? “Vooral heel veel invloed. Ik merk dat leidinggevenden nog te vaak het idee hebben dat ze door het stellen van deadlines en het geven van opdrachten controle houden. Maar zo haal je niet de meeste waarde uit je business en uit je teams. Om happy teams en goede resultaten te halen, heb je inspirerend Agile leiderschap nodig. Leiders die aangeven welke ‘objective’ ze hebben en teams vervolgens in hun kracht zetten om zelf empirisch naar een goede oplossing te werken. Ik geloof dat de ogen van managers geopend moeten worden voor een nieuwe manier van leidinggeven.” Een krachtige afsluiter van dit artikel, waar je vast meer over wilt lezen. Dat kan. En wel hier.

Wil je een training van Marieke en haar collega's volgen?