De 7 populairste Agile Leiderschapstrainingen met elkaar vergeleken

Als Design Thinker en Innovatie Coach train ik teams in de meest diverse sectoren. Overal kom ik leiders tegen die het potentieel van die teams slecht benutten. Deze leiders denken dat ze grip houden door het stellen van deadlines en het geven van opdrachten. Maar ze vergeten kaders te geven, een veilige omgeving te bieden of een waardevolle uitdaging te formuleren. Daar hebben de teams die ik begeleid last van. Ik wil die leiders dus graag getraind hebben, net als de teams. Maar welke training geef je dan? Ik ging op zoek naar de ideale Agile Leiderschapstraining en kwam met een verrassende conclusie. 

We krijgen allemaal uitgewerkte ideeën over de schutting gegooid van het management. Alles heeft de hoogste prioriteit, maar wij zien lang niet in alles de meerwaarde”.

Het is de meest gehoorde klacht die ik krijg van teams die ik coach of train. Het gevolg? Ik zie ongemotiveerde teams, omdat ze werk doen waar ze helemaal niet achterstaan. Ongemotiveerde teams wil je natuurlijk zo snel mogelijk aanpakken, maar wat zet de meeste zoden aan de dijk?

Happy Teams met Agile Leaders

Happy teams hebben een inspirerende leider. Het maakt niet uit of dat Afdelingsmanagers, Product Managers, Product Owners of Team Leads zijn. Als ze maar focussen op waarde, zoals je verwacht van een Agile Leader. Dus ging ik op zoek naar een goede Agile Leiderschapstraining om er voor te zorgen dat mijn teams in hun kracht kwamen.

Criteria voor een goede Agile leiderschapstraining

Maar welke training kies je om je Agile Leiderschap te verbeteren? In het kort geloof ik dat een goede leiderschapstraining in ieder geval deze drie onderdelen bevat:

  1. Visie meegeven en inspireren;
  2. Focus aanbrengen door op waarde te sturen;
  3. Veilige basis bieden en vanuit daar mensen uitdagingen geven;

Als leider kom je niet zelf met de juiste antwoorden, maar stel je de juiste vragen. Je stuurt niet op output, maar op outcome. Daarom geef je het team ruimte om te experimenteren en te leren. Zo gaat het management je steeds minder tijd kosten. Als je een leider van de toekomst bent werk je aan de autonomie, vakkundigheid en het commitment van je team. Welke trainingen bieden dat allemaal? Wij gingen op zoek!

Voor- en nadelen van de verschillende Agile Leiderschapstrainingen in Nederland

Met deze criteria moeten er toch enkele goede leiderschapstrainingen zijn? Nieuwsgierig als ik ben, ging ik samen met Gert-Jan en Anton van Scrum Academy op zoek naar welke Agile leiderschapstrainingen er zijn in Nederland. Ik deel mijn bevindingen graag in deze overzichtelijke vergelijkingstabel.

BedrijfTrainingDuurPositieve puntenWat ik nog mis
SixsigmaAgile leiderschap3 dagenJouw praktijksituatie staat centraalInspireren en vanuit veilige basis uitdagingen geven
Scrum CompanyLeiderschap in wendbare organisaties3 dagenAan de slag op organisatie-, team- en persoonlijk niveauWeinig, maar ik geloof dat coaching ‘on the job’ het beter zou maken
Agile Scrum GroupAgile voor Managers1 dagRol als manager in een Agile organisatie zit erinHet gaat met name om uitleg over Agile en hoe dit te implementeren
Epic AgilityAgile Leadership Teams1 dagJe leert hoe je een veilige omgeving kunt creërenJe leert het niet toepassen op je eigen praktijk
Prowareness & XebiaProfessional Agile Leadership Essentials2 dagenJe leert hoe je Agile teams kan ondersteunen, mentoren en coachenHet grootste deel gaat zo te zien om uitleg over Agile en hoe dit te implementeren
XebiaLeiderschap voor Product Managers1 dagJe leert over persoonlijk, product en people leiderschapJe leert het niet toepassen op je eigen praktijk
De BaakHigh Performance Leadership5 dagenGaat praktijkgericht  in op de ‘zachte’, persoonlijke onderstroom en de ‘harde’ doelgerichte bovenstroomIk mis de empirische mindset waarmee je snel waarde kunt creëren

Mijn conclusie: die ideale Agile Leadership training bestond nog niet

Zoals je ziet hebben al deze trainingen zo hun pluspunten, maar ontbreekt er bij alle trainingen een invalshoek, werkvorm of relevant onderdeel. Dus ook na mijn onderzoek wist ik nog steeds niet waar ik de leidinggevenden van ‘mijn teams’ naartoe moest sturen.  

Daarom ontwikkelden we de training: Inspirerend Agile Leiderschap

Omdat ik de ideale training niet vond, ben ik samen met mijn collega’s van Scrum Academy aan de slag gegaan met dé training voor Inspirerend Agile Leiderschap. Een training van drie dagen, met periodes ertussen om het geleerde meteen toe te passen en met 1 op 1 coaching. 

Nu is mijn uitdaging nog om de training gevuld te krijgen. Want wat ik merk is dat je als leidinggevende wel het beste voor hebt met je team. Je investeert in het team, huurt trainers in, je werkt hard om taken van het team helder te krijgen. Maar je realiseert je niet dat je samen met je team een systeem vormt. Als je niet allebei verandert, blijft het systeem bij het oude. Herkenbaar?

Ik ben heel benieuwd naar jullie mening hierover. In hoeverre herkennen jullie de in dit blog beschreven wenselijke eigenschappen van een leider? En heb je als leider zelf behoefte aan een dergelijke training? Wat vind je van de beschrijving van onze nieuwe training? Laat het gerust weten in een reactie, stuur me een berichtje op Linkedin of neem contact op met Scrum Academy. Ik ben benieuwd naar jouw vragen en inzichten op het gebied van Agile Leadership.