Scrum Master Training II

Wat is Lean Startup en hoe werkt het?

Je hoeft geen hippe startup in een minimalistisch ingerichte loods te zijn om volgens de Lean Startup methode te werken. Het is een perfecte methode voor bedrijven die zeer snel willen leren wat wel werkt, maar ook wat niet werkt. Het draait om maken, doen en experimenteren op kleine schaal.

Wereldwijd houdt men vast aan het (verouderde) idee dat je eerst een goed idee tot in de puntjes moet uitwerken, voordat je met jouw product de markt op kan. Maar wees gerust; dit hoeft niet zo te zijn. Lean Startup draait dit juist om en zo ga je de markt al op voordat jouw product ‘af’ is.

Wat is Lean Startup?

Lean Startup start bij de titel van een boek dat in 2011 wordt uitgegeven: The Lean Startup van Eric Ries. Het gooit direct hoge ogen in managementland en wordt gelijk aan alle kanten bewierookt en geprezen. Waarom? Omdat dit boek haarfijn vertelt hoe je een organisatie kan laten groeien zonder een logge, stroperige (werk)omgeving. 

De Lean Startup methode gaat er vanuit dat je eerst met zekerheid moet kunnen vaststellen dat het product levensvatbaar is. Pas als het antwoord op die vraag een volmondige ‘ja’ is, komt de grotere schaal in beeld. Wanneer je een product tot in de puntjes hebt uitgewerkt en je ontdekt dat er helemaal geen vraag naar is, spreken we van ‘waste’ wanneer je ontzettend veel werk voor niets hebt gedaan. 

Met de Lean Startup methode ga je zo snel mogelijk toetsen of jouw idee en/of aanname klopt. Het doel is zo snel mogelijk een prototype in handen van jouw early adopters te krijgen. Zo kan je meten wat het effect is en ga je aan de slag met het principe: bouwen-meten-leren. Met wat je bouwt, kan je meten en uiteindelijk leren of door te ontwikkelen. Zo kan je snel innoveren.


Hoe werkt de Lean Startup methode?

Lean Startup brengt je van idee naar een sterke business. Om hiermee te gaan werken zijn er 5 spelregels of principes, if you will

  1. Durven falen: fouten maken mag uhhh… moet. Want hier kan je alleen maar van leren;
  2. Aannames testen: breng jouw prototype op de markt en test je eigen aannames;
  3. Bouwen, meten, leren: deze cirkel is essentieel om van je feedback te leren en het product nog beter te maken. 
  4. Klein houden: pas als de testresultaten goed zijn, heeft het zin om te gaan kijken naar ‘groter’ en eventuele grootschalige productie. 
  5. Wendbaar zijn: het constante bouwen, meten en leren vraagt om flexibiliteit van jou en – indien je hierover beschikt – jouw team/organisatie.