Wat is Agile

Raadsel: ze staan recht tegenover elkaar maar zijn toch verbonden?

Al een idee waar ik met deze Agile titel op duid? Ik zal je in de goede richting helpen: werkgeluk en uitdagende doelen. In willekeurige volgorde trouwens. Maar ze staan in veel organisaties recht tegenover elkaar en zijn toch met elkaar verweven. Ze kunnen ook niet zonder elkaar wat mij betreft. Hoe denk jij daarover? Het lijkt me tof daar eens over te sparren. Je kunt me gerust contacten.

Hartstikke leuk natuurlijk om in een gezellig team te zitten, maar als er geen resultaten geboekt worden, heeft dat team geen lange levensduur. De andere kant werkt ook niet voor mij: in een team zitten waar heel goede resultaten gehaald worden, maar waar de sfeer totaal verziekt is. Dat houd je ook niet lang vol. Hoe kom je nu tot die goede balans? Een team waarin werkgeluk en het bereiken van hoge doelen hand in hand gaan? Op zoek naar de sweetspot waar tegenstellingen gaan samenwerken.

High Impact met Happy Teams.

Dat is mijn werkmotto geworden. En niet geheel toevallig ook het motto van ons Scrum Academy team. Maar goed, hoe maak je high impact met een happy team? De sleutel hiervoor ligt in het creëren van een organisatiecultuur waar werkgeluk en hoge doelen samengaan. En nu wordt het echt interessant! Vanuit meerdere theorieën (Quinn & Cameron, Schneider, Laloux) worden verschillende typen cultuur beschreven, met ieder een dominante manier van werken. Iedere cultuur heeft sterke kanten, maar ook een paar valkuilen. Zo vormen de verschillende culturen een soort karakters die soms met elkaar botsen. Zo zou je ook kunnen zeggen dat werkgeluk en uitdagende doelen niet hand in hand gaan.

Hoe verbind je tegenstellingen met elkaar?

Sterker nog: in een aantal theorieën zijn ze elkaars tegengestelde, ook wel ‘concurrerende waarden’ genoemd. Zo heeft een cultuur waarin het de bedoeling is één grote happy family te worden, vaak een bloedhekel aan het stellen van hoge doelen en resultaatgerichtheid. En heeft de cultuur van hoge resultaten boeken weinig oog voor goed teamwerk. Het gaat immers om het bereiken van (individuele) doelen en niet om het gezellig met elkaar om het kampvuur te zitten. Herkenbaar? Hoe gaat het dan wel samenwerken met elkaar?

Van principes naar gedrag

Wanneer je vanuit een Agile mindset werkt, dan zul je merken dat zowel werkgeluk als het stellen van doelen hierin verwerkt zit. Ik leg het je uit aan de hand van twee Agile principes. Werken vanuit deze principes vraagt namelijk om specifiek gedrag.

‘Our highest priority is to satisfy the customer through early and continuous delivery of valuable software / product / service.’

Hoe ziet dat er in de praktijk uit? Dan wil je graag dat er contact is met klanten. Dat er gemeten wordt of klanten blij worden van hetgeen je oplevert. Dat er waarde in gezien wordt, waarvoor ook betaald wordt. Dat gedrag wordt in Scrum gestimuleerd door het houden van Reviews, het prioriteren van de backlog en een heel strakke sprintplanning. En door vlotte Daily’s waar de ogen op de bal worden gehouden: zijn we gisteren en vandaag dichter bij ons doel gekomen?

At regular intervals, the team reflects on how to become more effective, then tunes and adjusts its behavior accordingly.

In Scrum is voor dit tweede principe de Retrospective voor ingeregeld. Het moment voor een team om te reflecteren op de manier waarop samengewerkt wordt. Plot tijdens deze sessies het vergroten van werkgeluk en het behalen van resultaten. Kijk dan ben je heel gefocust aan het werk om met het team stap voor stap te slijpen aan een High Performing team. 

Agile en Scrum zijn niet voldoende

Met alleen de Agile principes op de muur spijkeren en de spelregels van Scrum implementeren ben je er trouwens niet zomaar. Zo makkelijk is ‘High Impact en Happy Teams’ helaas niet. Het gaat erom dat het een tweede natuur wordt om aan die cultuur te werken. En daar zit de schoonheid van ons vak. In het breken met bestaande patronen. En in het continu werken aan een cultuur en aan het behalen van resultaten waar je blij van wordt. Dit vergt een aanpak van hoog tot laag in de organisatie. Op teamniveau een andere manier van samenwerken. Een ander type leiderschap. Een andere inrichting van systemen, zoals beloningsstructuren en mandatering. Op die manier werk je aan een moderne, toekomstbestendige organisatie. 

4 tegenstellingen in een campagne

Laten we je eens inspireren door het ongewenste gedrag wat we in teams en organisaties tegenkomen gewoon plat te benoemen. En laten we daar dan meteen een gewenste tegenstelling vanuit onze best practices tegenover zetten. De vier tegenstellingen waarmee we je inzicht geven in ons Agile werkveld?

Alles om je te inspireren om ook met jouw team en organisatie aan de slag te gaan. Creëer je eigen ‘High Impact met Happy Teams.’ Of geef het beestje een andere naam, maar zorg dat werkgeluk en hoge doelen hand in hand gaan. Daar heb je nu en op de langere termijn heel veel profijt en lol van. Weten hoe je dat voor elkaar krijgt voor jouw specifieke situatie? Stuur me een mailtje, ik denk graag met je mee.

Deze diensten zijn interessant voor jou