Scrum Academy Joost van Droffelaar

Joost van Droffelaar over durven, doen en 3 gamechangers

Nieuw in het Scrum Academy team. Maar absoluut niet nieuw met het Agile gedachtegoed. Joost van Droffelaar is al jaren actief met het verbeteren van werkprocessen, teamwork en sturen op klantwaarde. En dat in tal van (inter)nationale teams. Aangewakkerd door het curriculum van zijn vader, ontwikkelt de Soestenaar zich ook op het gebied van leiderschap: niet om mensen te sturen, wel om ze in hun kracht te zetten. Logisch dus dat Scrum Academy trainers, trainees en opdrachtgevers blij zijn met de expertises van deze enthousiaste Agilist. Maar hoe verliep de Agile reis van Joost en van welke afslagen leerde hij het meest?

“Ineens bleek mijn team veel beter in staat om zich snel aan te passen aan veranderende prioriteiten en vereisten”, blikt Joost terug op zijn allereerste ervaring met de voordelen van Agile werken. Die primeur pakt hij in zijn tijd als teammanager bij AkzoNobel. Joost pleit hier zelf voor de introductie van Agile en Scrum, mede omdat zijn team van 18 leden verspreid over de hele wereld werkt. ‘Hoe zorg ik er als teammanager voor dat we op een efficiënte, productieve en leuke manier samenwerken?’, is de vraag die hij zichzelf stelt. Voor het antwoord op die vraag belandt hij bij het Agile gedachtegoed en Scrum framework. Met resultaat: “Ook de communicatie en samenwerking tussen teamleden nam toe. Dat leidde weer tot een groter gevoel van eigendom en verantwoordelijkheid voor de successen van de projecten.” Het Agile vuur is aangewakkerd.

‘Er ontstaat een betere sfeer in het team, dat leidt tot hoogwaardige resultaten en dat zorgt op zijn beurt weer voor meer tevreden klanten’

Out of the Agile box

In de jaren erna verdiept Joost zich steeds verder in Agile werken en leert hij het liefst door het toepassen in echte scenario’s. Want: “Een training, workshop of kickstart is maar het begin. Daarna is Agile werken ook gewoon een kwestie van durven en doen.” Practice what you preach is hier een passende uitspraak, want zelf doet Joost ervaring op in verschillende takken van sport. Denk aan sales, marketing, finance, IT, HR en inkoop. Dat resulteert in een berg aan Agile ervaring buiten de meer vanzelfsprekende gebieden.

‘Vraag je je af of Agile werken ook bij jouw bedrijf of binnen jouw team kan? Twijfel je of het in jouw tak van sport wel waardevol is? Daar kan ik je perfect bij helpen’

Transformatie & Changemanagement

De reis gaat verder. Joost slaat zijn vleugels uit en gaat aan de slag met transformatieprogramma’s bij de grotere multinationals. Daar specialiseert hij zich verder in organisatiestructuur, teamdynamiek, leiderschap en businessprocessen. “Door die ervaring binnen multinationals kreeg ik een goede kijk op wat de impact van verandering is op een organisatie en haar teams”, vat Joost samen. Die samenvatting wakkert enkele jaren later weer een nieuw vuurtje aan: “In de laatste jaren ben ik me vooral gaan verdiepen in verandering. Daarvoor volgde ik onder andere de academische post-master Change Management.”

Authentiek leiderschap

Een onderwerp waar Joost zich al veel eerder mee bezighoudt (iets met een paplepel) is authentiek leiderschap. Aangewakkerd door zijn vader Boy van Droffelaar, die in 2020 promoveert aan Wageningen University & Research op het gebied van natuurlijk leiderschap, ontwikkelt ook de jonge Droffelaar zich op dit gebied. De raakvlakken tussen Agile en leiderschap? “Hetzelfde als in Agile vraagt nieuw leiderschap een mindset verandering. Authentieke leiders laten zich leiden door morele overtuigingen en handelen in overeenstemming met hun diepgewortelde waarden, zelfs onder druk. Een stijl en aanpak die heel goed past binnen het Agile gedachtegoed, waar waarde en (zelf-) reflectie belangrijke componenten zijn voor succes.”

Agile leiderschapstrainingen

Teamup met Scrum Academy

De volgende bestemming: Scrum Academy. Het zaadje voor deze logische samenwerking wordt geplant tijdens een Agile Transformatie bij FrieslandCampina. “Samen met een aantal collega’s binnen FrieslandCampina en Scrum Academy collega Steije de Lat, vormden wij een Agile Transformatie team”, legt Joost uit. De focus binnen die transformatie ligt op het opleiden en begeleiden van accountteams en innovatieteams. Het grotere doel van de transformatie? Een snellere en meer efficiënte benadering vanwege de continue veranderingen binnen de behoeften van de klant en de consument.

‘We verzorgden verschillende bootcamps en kickstarts voor het topmanagement en de commerciële teams. Daarnaast hebben we een aantal Product Owners opgeleid’

De 3 gamechangers

De ervaringen en inzichten die Joost opdoet tijdens zijn Agile reis, zet hij nu graag in voor Scrum Academy. De drie Agile gamechangers die hij iedereen nog eens graag op het hart drukt: communicatie, samenwerking en verbetering.

  1. Communicatie is cruciaal wanneer je werkt met een Agile mindset. Zorg er dus voor dat iedereen op dezelfde pagina zit, dat doelen en doelstellingen duidelijk zijn en dat er regelmatig feedback wordt gegeven. Dat betekent actief luisteren naar de klant en teamleden, en een open communicatielijn behouden gedurende de gehele samenwerking.

  2. Samenwerking is essentieel voor het succes. Moedig teamleden dus altijd aan om meer samen te werken, ideeën te delen en ondersteuning te bieden wanneer nodig. Dit betekent het creëren van een cultuur van vertrouwen en respect, en het empoweren van teamleden om verantwoordelijkheid te nemen voor hun werk.

  3. Continue verbetering is een kernprincipe in Agile. Evalueer dus regelmatig de processen en werkwijzen, identificeer gebieden voor verbetering en implementeer veranderingen die zullen leiden tot betere resultaten. Dit betekent het gebruik van data en feedback om de beslissingen te sturen, en bereid zijn om te veranderen en aan te passen waar nodig.

Wil je een training van Joost en z'n collega's volgen?