Agile Transformatie Adrie

Als je wilt leiden moet je ook met je poten in de klei staan

Ik weet hoe het voelt. Jaren ben ik zelf ondernemer geweest en stuurde ik teams aan. Als een koorddanser verloor ik af en toe de balans tussen aansturen door het delen van mijn visie en grip houden door, eerlijk is eerlijk, micromanagement. Het laatste bracht me niet veel. Maar met alleen inspireren kreeg ik de kar ook niet in volle vaart vooruit. Hoe dan wel? In de reis die volgde heb ik veel geleerd van de praktijk, wat ik tot dan toe alleen als mooie theorie geloofde. Niets menselijks is mij vreemd, ik ben zo’n beetje in elke valkuil getrapt die er in leiderschap bestaat.

Eigenlijk ontstond het per toeval. Ik kreeg minder tijd om mij met de uitvoering te bemoeien en wilde ook geen extra managementlaag, dus ging ik meer tijd besteden om samen met de teams over onze moonshot te communiceren. Waar willen we uiteindelijk naartoe? Zo wilde ik ervoor zorgen dat ze in ieder geval de goede kant op gingen, ook al had ik zelf steeds minder tijd om ‘met de poten in de klei te staan’. De discussies gingen alleen nog over de richting en de prioriteiten en niet meer over de details. Dat bleek al direct betere resultaten op te leveren. Juist doordat ik wel hielp met richting geven, maar tegelijkertijd meer ruimte gaf voor eigen invulling, begonnen de teams meer eigenaarschap te nemen. Ik heb geleerd om niet meer te vertellen wat en hoe ze hun werk moeten doen, maar om dat aan teams zelf te vragen. De creativiteit van tientallen intelligente mensen wint het altijd van de eenling. Daarnaast creëert het een omgeving met alle ruimte om te leren en te groeien.

Dit is nieuw leiderschap

Teams leiden door ze richting, ruimte, middelen en vertrouwen te geven, in een omgeving waar teams kunnen ontdekken en leren in de praktijk. Dat is waar het nieuwe leiderschap voor staat. Alle inzichten die voor mij en de teams zoveel veranderden, deel ik nu al jaren met andere leidinggevenden. Samen stappen we met beide poten in de klei en ervaren hoe makkelijk het is om in de vele valkuilen te trappen, die mij ook zijn overkomen.

Hoe jij ook de eerste stap kunt zetten naar nieuw leiderschap?

Sturen op waarde en grip houden met Agile Leadership

Je hebt een overvolle agenda, maar jezelf onderdompelen in Inspirerend Agile Leadership geeft je een voorsprong van jewelste. Je tackelt hiermee de conclusies van het Agile Business Institute die jaarlijks, keer op keer, rapporteert dat Leiderschap ervaren wordt als grootste obstakel in een Agile Transformatie. En dat is wat mij betreft compleet onnodig. Samen vinden we de balans hoe je stuurt op waarde, grip houdt en ook nog eens het onderste uit de kan haalt van teams en individuen. Kijk ook eens naar het programma van Agile Leadership in 1 dag, als je wilt werken aan een Agile cultuur en de prestaties van je organisatie wilt verbeteren.

Agile transformatie

Samen met jouw teams snel aan de slag

Agile hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Twee Agile Kickstart dagen zijn genoeg om een team op te starten, zodat er meteen meters gemaakt worden. Samen met jou als leider en het team formuleren we een gedeelde visie en een gedeeld doel. Als de verwachte waarde bepaald is, dan gaan we met het team aan de slag om in een nieuwe structuur en met frisse mindset aan die waarde te werken. Waar nodig stemmen we de teams ook onderling af. Dat doen we met slimme kwartaalplanningen waar ook het leiderschap een grote rol heeft. Poten in de klei dus!

Niet vies van verdere Agile verdieping?

Klinkt een leiderschapstraining, net als de Agile Kickstart van twee dagen, interessant maar is dat niet voldoende voor jouw organisatie? We kunnen ook eens de handen uit de mouwen steken en het hebben over Agile Transformaties. Of kijk eens wat onze verdiepende trainingen voor jouw team(s) kunnen betekenen. Specifieke uitdagingen of twijfel je welke Agile stap bij je past? Neem gerust contact met ons op of blader eerst even door ons manifest ‘High Impact. Happy Teams.’

Kijk ook eens naar deze diensten