leerlijn product owners

Hoe ontwikkel je je tot top Product Owner?

Na je training van 2 dagen tot Product Owner heb je inmiddels 25 sprintjes op je teller. Goed bezig! Je Product Backlog is trouwens ook helemaal oké. Maar echt 110 procent met het team vlammen, dat zie je helaas toch nog niet gebeuren. Wat maakt nou dat je als Product Owner succesvol bent, maar nog niet op je persoonlijke top zit? Hoe kun je je verder ontwikkelen, wat is de meest waardevolle stap in jouw carrière? In deze blog krijg je meer inzicht in de leerlijn van Product Owners. Snelle lezers bekijken meteen dit handige overzicht of geven me een belletje voor maatwerk advies.

Eigenschappen van een top Product Owner

Laten we de Product Owner, jou dus, eerst eens even van wat dichterbij bekijken. Hoe zou je een goede Product Owner kunnen typeren? Wat heeft ‘ie in zijn of haar mars? Wat mij betreft zijn dit de belangrijke eigenschappen van een Product Owner:

 • Heeft een kraakheldere visie
  Zonder wollige woorden of dikke documenten, zet een Product Owner duidelijk uiteen wat de koers is. Dat helpt enorm om goede besluiten on the spot te kunnen nemen. 

 • Heeft heel hoge kwaliteits standaarden
  Een Product Owner wil de grootste waarde leveren voor de klant. Dus niet de eigen wensen in het product of dienst staan centraal, maar de echte waarde voor de eindgebruiker.

 • Is een ster op het podium
  Naast een top visie, is het natuurlijk ook van groot belang dat je die visie over de bühne krijgt. Een goede Product Owner pakt het podium en bereidt dus ook de reviews en sessies tot in de puntjes voor. 

 • Schept randvoorwaarden voor het team om te presteren
  Als je een team optimaal wilt laten presteren, dan zal je de beste randvoorwaarden moeten creëren voor het team. Voorkom afleidingen en overrulen door anderen. 

 • Is warm en aandachtig
  Als je maximale waarde uit een team wilt halen, zal je warmte en aandacht moeten geven aan het gehele Scrum team. Natuurlijk mag je hoge eisen stellen en mogen de plafondplaten een keertje rammelen. Maar de beste vibe ontstaat wanneer teamleden psychologisch veilig zijn en zo het beste uit zichzelf en het team halen. Met wilde ideeën, gave experimenten en tomeloze inzet. 

 • Stelt realistisch en haalbare doelen
  Prioriteren met businessdoelen in het achterhoofd is één van de belangrijkste eigenschappen. Meestal hebben Product Owners veel meer ideeën dan dat er tijd en resources zijn. Het heeft geen zin om alles maar steeds op de Backlog te zetten en de eisen aan het team op te schroeven. Er komt niet meer papier uit de printer als je het papier er doorheen probeert te duwen. Gras groeit niet harder door er aan te trekken. Afwegen, prioriteren en ‘nee’ zeggen hoort allemaal bij het spel.

 • Delegeert slim
  Micromanagen past niet bij een Product Owner. Ook denken dat je als Product Owner zelf alles beter kan, is niet gewenst. Het team dat je verzameld hebt als Product Owner, is veel slimmer dan jij alleen. Daar wil je dus gebruik van maken. Je wilt de creativiteit in het team aanwakkeren, zodat de meest briljante oplossingen, producten en diensten ontstaan. Dat doe je niet door overal bovenop te zitten. Dat doe je door slim te delegeren.

Wat hebben de beste Product Owners gemeen?

Goede vraag, waar we in een eerdere blog al uitgebreid aandacht aan besteedden. Nog niet gelezen? Dan is dat ook voor het inzicht in jouw persoonlijke leerlijn zeker een goed idee. In deze blog ‘Wat hebben de beste Product Owners gemeen?’ hebben we bovenstaande eigenschappen namelijk uitgewerkt aan de hand van in onze ogen een van de beste Product Owners ter wereld: Steve Jobs. 

Om die vraag overzichtelijk te beantwoorden, maakte ik onderstaande tabel voor je. Wil je starten als Product Owner? Wil je nog meer tools ontdekken als meer ervaren Product Owner? Of wil je je skills als echt ervaren Product Owner uitbouwen en ten volle benutten? Bekijk deze tabel en je weet welke eerstvolgende stap jij het beste in je carrière als Product Owner kunt maken.

Jouw leerlijn samenstellen

Enthousiast over het overzicht, maar twijfel je nog welke opleiding jouw volgende stap de meest waardevolle

Wil je je in één keer laten scholen en coachen als Product Owner in het explore én het exploit gedeelte? Dan is de Product Owner Mastertrack echt iets voor jou. 

Twijfel je welke opleiding jouw volgende stap weergeeft, ondanks dit schema? Geef me een belletje en we maken samen een praktische stap in jouw best passende leerlijn. Geef me een belletje en we zetten samen de praktische stap naar jouw maatwerk leerlijn.