Boodschappenlijst voor het opstarten van een stabiel Agile team (deel 1)

Organisaties huren Scrum Academy vaak in voor een Agile kickstart. De missie is dan om het team te trainen en op de rit te zetten met een nieuwe Agile werkwijze. Alleen gaat dat niet altijd even makkelijk met ieder team. Je hebt wel de goede ingrediënten nodig. In dit artikel lees je de boodschappenlijst die ik ontwikkeld heb na het succesvol opstarten van tientallen Agile teams.

De boodschappenlijst is stiekem meer een vragenlijst. Als je alle vragen kunt beantwoorden, ben je klaar voor de Agile Kickstart. Die antwoorden hoeven overigens niet heel gedetailleerd te zijn. Tijdens de kickstart is er ruimte genoeg om alles verder duidelijk te maken. Er zijn drie sets van vragen: inhoudelijk, procesmatig en persoonlijk. In totaal zijn het 14 vragen. Ik raad aan om niet meer dan 30 minuten te nemen voor het beantwoorden van alle vragen. Het eerste antwoord dat in je opkomt, is goed genoeg. Je kunt het later verfijnen met de rest van het team. In dit blog behandelen we de 4 inhoudelijke vragen voor het opstarten van een Agile Team.

1. Wat is de missie van het team?

Een team is geen team zonder gedeelde doelstelling. Het begint met goed definiëren welke impact het team gaat maken in de wereld. Dat mag hoog over zijn. Bijvoorbeeld: ‘we maken een planningshulp voor mantelzorgers’. Het is nog beter wanneer je het kan uitdrukken in toegevoegde waarde. Bijvoorbeeld: ‘we maken alle zorg afspraken rondom een patiënt inzichtelijk zodat alle (mantel)zorgers optimaal kunnen samenwerken’. Het is helemaal af als je duidelijk krijgt hoe de missie van jouw team verbonden is met de missie van de organisatie als geheel.

2. Hoe kun je succes vaststellen?

Agile is een empirische aanpak. Het gaat dus om tastbare, waarneembare resultaten. Aan welke feiten kun je zien dat de missie succesvol is? Het liefst zijn dat feiten die al in een vroeg stadium aangeven of je op het goede spoor zit. Bij mantelzorg kun je bijvoorbeeld nagaan hoe ontspannen mantelzorgers in het leven staan. Als je van enkele mantelzorgers in een enkele situatie de druk kan verminderen, heb je al waarde! Ik vraag ook wel eens naar ‘The one KPI to rule them all.’

3. Welke kaders of randvoorwaarden zijn van belang?

Meestal is er een budget waar je binnen moet blijven. Maar soms zijn er ook huisstijlen, richtlijnen of een vereiste aansluiting op een andere dienst. Misschien heeft jouw team bepaalde vaardigheden waar je het mee moet doen. Dan kun je die maar beter duidelijk maken en zo veel mogelijk hefbomen.

4. Welke grote stappen zie je nu al voor je?

Weinig teams beginnen blanco aan een nieuwe missie. Meestal is er al een plan in grote lijnen. Het plan ga je verder aanpassen en uitwerken als team. Een basis helpt om dat proces te versnellen.

5. Wat is het eerste klantsegment dat je gaat aanspreken?

Hoe nauwer je de klant weet te definiëren, hoe makkelijker je de klant in een vroeg stadium kan betrekken. Kies voor de minst kieskeurige klanten of de eerste groep mensen die de vruchten gaan plukken van je missie. Zo zorg je voor snel leren én snel toegevoegde waarde.

Procesvragen voor het opstarten van een Agile Team

De volgende vijf vragen met betrekking op het proces voor het opstarten van een Agile Team, deel ik graag met je in het volgende artikel. Natuurlijk kun je in dit derde artikel ook meteen aan de slag met het beantwoorden van de meer persoonlijke vragen voor het opstarten van een Agile Team. Veel succes en onthoud: besteed in totaal niet meer dan 30 minuten aan het beantwoorden van alle vragen. De eerste antwoorden die in je opkomen, zijn vaak goed genoeg. De verdieping kun je daarna samen met je team opzoeken.

Weten hoe de verdiepende Scrum Master Training II er uitziet?