Boodschappenlijst voor het opstarten van een stabiel Agile team (deel 2)

Organisaties huren Scrum Academy vaak in voor een Agile kickstart. De missie is dan om het team te trainen en op de rit te zetten met een nieuwe Agile werkwijze. Alleen gaat dat niet altijd even makkelijk met ieder team. Je hebt wel de goede ingrediënten nodig. In dit artikel lees je de boodschappenlijst die ik ontwikkeld heb na het succesvol opstarten van tientallen Agile teams. In deel 1 van deze reeks behandelden we de 5 inhoudelijke vragen, nu gaan we door met de procesvragen voor het opstarten van een Agile team.

De boodschappenlijst is eigenlijk meer een vragenlijst. Als je alle vragen kunt beantwoorden, ben je klaar voor de Agile Kickstart. Die antwoorden hoeven overigens niet heel gedetailleerd te zijn. Tijdens de kickstart is er ruimte genoeg om alles verder duidelijk te maken. Er zijn drie sets van vragen: inhoudelijk, procesmatig en persoonlijk. In totaal zijn het 14 vragen. Ik raad aan om niet meer dan 30 minuten te nemen voor het beantwoorden van alle vragen. Het eerste antwoord dat in je opkomt, is goed genoeg.

Procesvragen voor het opstarten van een Agile team

Het begint natuurlijk met de keuze voor een Agile framework. Dat kan Scrum zijn, Kanban of een andere variant. Als je geen idee hebt, kun je het best voor Scrum kiezen en onderzoeken of dat voor je werkt. Daarna kun je altijd nog veranderen. Met Scrum heb je hele praktische afspraken om te maken:

1. Wie gaat maken en wie gaat reviewen?

Let er op dat je een stabiel team hebt van mensen die minsten drie dagen per week zich actief inzetten voor het realiseren van de missie. De mensen die toch betrokken willen zijn, maar geen tijd hebben om werk te verrichten, noemen we stakeholders. Ze hebben een belang bij het succes van je missie. Spreek af op welke dagen van de week je aan de missie van het team gaat werken en veeg je agenda’s vrij. Kun je maar één dag per week voor het team werken? Dan is het moeilijk om Agile te werk te gaan. Probeer je dagen op te sparen en te bundelen in één productieve, gefocuste sprint.

2. Wat is het ritme van de Sprint Reviews?

Begin met vast te stellen op welke dag van de week, je de Sprint Review houdt. Reserveer ruimte in iedereens agenda, inclusief die van je stakeholders. Veel teams doen hun Sprint Review op vrijdag, na de lunch. Ze koppelen er hun Sprint Retrospective en Sprint planning aan vast. Deze drie Scrum Events kun je prima in één uur afhandelen.

3. Hoe laat en waar is de Daily Scrum?

Kom je samen voor de Daily Scrum of doe je hem online? Is het om 09:00 of net na de lunch? Doe je de Daily staand of zittend? Maak het praktisch en blokkeer de ruimte ook in je agenda.

4. Hoe houd je overzicht?

Ga je een Scrum Room inrichten en alles aan de muur ophangen? Of gebruik je een digitale tool? Als je twijfelt, begin dan in een fysieke ruimte. Na een tijdje weet je welke layout je nodig hebt om het overizcht te houden en kun je die digitaliseren.

5. Wie wil het proces ondersteunen? En wie wil de eindverantwoordelijkheid voor productiviteit en toegevoegde waarde?

De eerste persoon kan de Scrum Master rol naar zich toe te trekken. De tweede is een Product Owner. Het zijn gewoon rollen, dus je kunt ze doorgeven in het team. Bij twijfel kies je samen iemand en probeer je het een tijdje.

Persoonlijke vragen voor het opstarten van een Agile Team

De volgende vier meer persoonlijke vragen voor het opstarten van een Agile Team, deel ik graag met je in het volgende artikel. Natuurlijk kun je eerst ook nog even terugbladeren naar deel 1 van deze serie en de inhoudelijke vragen nog eens doornemen. Veel succes en onthoud: besteed in totaal niet meer dan 30 minuten aan het beantwoorden van alle vragen. De eerste antwoorden die in je opkomen, zijn vaak goed genoeg. De verdieping kun je daarna samen met je team opzoeken.

Meer weten over de Agile Kickstart voor teams?