Boodschappenlijst voor het opstarten van een stabiel Agile team (deel 3)

Organisaties huren Scrum Academy vaak in voor een Agile kickstart. De missie is dan om het team te trainen en op de rit te zetten met een nieuwe Agile werkwijze. Alleen gaat dat niet altijd even makkelijk met ieder team. Je hebt wel de goede ingrediënten nodig. In dit artikel lees je de boodschappenlijst die ik ontwikkeld heb na het succesvol opstarten van tientallen Agile teams. In deel 1 van deze reeks behandelden we de 5 inhoudelijke vragen, in deel 2 de procesmatige vragen, nu gaan we door met de 4 persoonlijke vragen voor het opstarten van een Agile team.

De boodschappenlijst is eigenlijk meer een vragenlijst. Als je alle vragen kunt beantwoorden, ben je klaar voor de Agile Kickstart. Die antwoorden hoeven overigens niet heel gedetailleerd te zijn. Tijdens de kickstart is er ruimte genoeg om alles verder duidelijk te maken. Er zijn drie sets van vragen: inhoudelijk, procesmatig en persoonlijk. In totaal zijn het 14 vragen. Ik raad aan om niet meer dan 30 minuten te nemen voor het beantwoorden van alle vragen. Het eerste antwoord dat in je opkomt, is goed genoeg.

Persoonlijke vragen voor het opstarten van een Agile team

Elk mens is uniek en jij dus ook. Je hebt andere drijfveren en energiebronnen dan de rest van het team. In een Agile heb je geen functieomschrijvingen. Iedereen is teamlid en gaat er voor. Dat schept nieuwe kansen voor jezelf. Als je weet waar je je energie uit put, kan het hele team daar rekening mee houden. Iedereen is tenslotte gebaat bij jouw productiviteit en energie.

1. Wat voor werk doe je graag?

Is het visualiseren, analyseren, programmeren of iets anders? Je hoeft er nog niet goed in te zijn. Want daar gaat de volgende vraag over.

2. Waar ben je goed in?

Deze vraag is soms moeilijk om zelf te beantwoorden. Dus vraag gerust rond. Vraag bijvoorbeeld wanneer mensen jouw hulp zouden inroepen. Het kan over vaardigheden gaan, maar ook over invloed die je hebt in de organisatie.

3. Wat wil je graag toevoegen aan de wereld?

Misschien geniet je er van mensen uit moeilijke situaties te helpen. Of misschien wil je iets doen aan het klimaat. Of misschien wil je codebibliotheken ontwikkelen waarmee andere mensen sneller kunnen programmeren.

4. Als het team wil slagen in haar missie, wat heeft het dan nodig van jou?

Dat overlapt niet altijd met het antwoord op de vorige vragen, maar met een beetje geluk kun je iets vinden dat ook leuk en belangrijk is. Ook hier helpt het enorm om er over van gedachten te wisselen met de rest van het team.

Als je niet oppast, kom je uit waar je heen aan het gaan bent.

Dit oude Chinese gezegd geeft aan dat het waardevol is om aan het begin van iets nieuws te bedenken waar je heen wil. Anders gaan andere krachten dat voor jou bepalen. Bepalen waar je heen wil is de kracht van deze 14 vragen. Het halve uurtje dat je er aan wijdt, is daarom waardevol. Heb je vragen? Neem gerust contact op.

Meer weten over de Agile Kickstart voor teams?