Agile Coach

Download: 5 Strategische Stappen Canvas

Je mist het grotere plaatje. Dat is de conclusie die je samen met de organisatie of met het team hebt getrokken. Hoogste tijd voor een nieuwe missie! Vaak komen dit soort uitspraken boven tafel na een periode van rust, de afsluiting van een project of een ander ijkpunt in de tijd. Zo is de behoefte aan een nieuwe strategie regelmatig een gevolg van het Fresh-start Effect. Maar hoe kun je de missie ontleden in een serie strategische stappen? En hoe zet je vervolgens de daaraan gekoppelde concrete doelen uit in de tijd? Het 5 Strategische Stappen Canvas helpt om je gedachten hierover op papier te zetten.

Agile werken betekent dat je toegevoegde waarde centraal stelt. Toegevoegde waarde is de stip op de horizon. Dankzij het vergezicht voorkom je dat je ad-hoc gaat werken. Zo krijgen alle Scrum teams in jouw organisatie veel meer focus. Tegelijk stimuleert het ook onderlinge samenwerking. Voor Product Owners, Chief Product Owners en Business Owners is dit een essentiële tool.

Waar staan we over 5 jaar?

In dit canvas staat een lange termijnvisie op de organisatie centraal. Daarom begin je ook met het geven van een antwoord op de vraag: ‘waar staan we over 5 jaar?’ Bedenk wat je positie zal zijn in de markt, je rol in maatschappij of wat de perceptie is van je klanten.

Daar omheen schrijf je de activiteiten, diensten of thema’s waar je als organisatie aan werkt. Dat zijn doorlopende activiteiten die je al die tijd doet. Denk hierbij aan de producten die je levert aan je klanten. Soms is het ook je toegevoegde waarde.

Nu bedenk je de 5 stappen die je van de huidige situatie naar de gewenste situatie over vijf jaar brengen. Je kan de stappen zien als de tussenresultaten die nodig zijn om het door jullie gestelde einddoel te bereiken. 

Vijf strategische stappen canvas ingevuld preview

Blokkades en Boosters maken de stappen Agile

Goed, je hebt het doel voor over vijf jaar bepaald en hebt ook de vijf strategische stappen die jullie daar moeten brengen in kaart gebracht. Tijd om over blokkades en boosters na te denken. Vraag je eens af welke blokkades het behalen van het doel in de weg staan. Maar stel jezelf ook de vraag; welke boosters kunnen ons in de komende vijf jaar juist (versneld) op weg helpen naar ons doel? Blokkades en Boosters kun je natuurlijk zowel intern als extern tegenkomen.

Het strategische canvas in actie

Dit 5 Strategische Stappen Canvas is het meest effectief wanneer je het vervolgens ook echt omzet in actie. Na het invullen van het canvas, spreek je daarom met het team concrete activiteiten af op drie gebieden:

  • Wat je moet doen om de eerste grote stap te realiseren: welke ‘epic’ Backlog Items passen hier bij?
  • Hoe je van de Boosters gebruik kunt maken: welke stakeholders kan je betrekken?
  • En wat je gaat doen om de blokkades te vermijden: hoe kan je de impact of de kans van risico’s beperken?

Ontvang het gehele 5 Strategische Stappen Canvas

Ik mail je graag het gehele sjabloon voor het 5 Strategische Stappen Canvas. En deel ook een waardevol voorbeeld van een ingevuld canvas met je. Dat geeft je honderd procent nieuwe inzichten! Geef hieronder je mailadres aan me door en je ontvangt het canvas binnen enkele minuten.

Twijfel je daarna over hoe je het canvas het beste kan invullen voor jouw team? Neem dan gerust contact op en reply simpelweg op de door mij gestuurde mail met het canvas in de bijlage. Ik ben erg benieuwd naar wat mijn sjabloon voor het 5 Strategische Stappen Canvas voor jou kan betekenen.

  • Welke rol vervul je binnen je organisatie?
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.