Hoe werkt een Agile team? Een rockband als voorbeeld

Naast managing director en Agile Coach ben ik muzikant. In een heel agile band: Dann Hill. We zijn een coverband die liedjes van vandaag speelt in een behoorlijk stevig akoestisch jasje. Zonder dat de band dit bewust doet, omarmt ze allerlei Agile Principles en uitgangspunten. Agile in een band? Hoe kan dat nou? Muzikanten zijn toch allemaal eigenwijze alpha mannetjes en al helemaal geen teamplayers? En hoezo Agile? Jullie spelen covers, die songs staan toch helemaal uitgeschreven vast? Aan de hand van deze blog neem ik je mee in hoe een agile team werkt. In twee delen, zodat je iedere keer ongeveer 5 minuten leest.

Waarom Agile werken en waarom Scrum?

Snel en vaak leveren en leren

Wij repeteren nooit en toch spreken we iedere gig minimaal 1 nieuwe song af. Iedereen zoekt dat thuis uit en zodra Bob (de drummer) aftikt spelen we de song live in de show. Hierbij gaan we altijd voor een MVP (minimal viable product, ook wel de minimale variant die klantwaarde heeft genoemd). Naarmate we de songs tijdens andere optredens meer gespeeld hebben, voegen we toeters en bellen toe. Maar de focus ligt altijd op nieuwe songs. Dus alleen wanneer we tijd en ruimte over hebben, pimpen we de andere songs.

Iedere gig een nieuwe song houdt ons repertoire heel actueel. En mochten we een song uitkiezen die niet aanslaat, dan gooien we alleen die song eruit. Vergelijk dat eens met bands die een half jaar repeteren op een set en er bij het eerste optreden achter komen dat hun concept bagger is. Overigens zorgt het niet repeteren en direct live spelen ook dat we als band niet in een comfort zone blijven hangen, waarbij we alles voor de neus wegspelen, maar stretchen we onszelf. Dat daagt uit. En toegegeven: als we een keertje falen, dan slaat de panic zone ook even toe. Daar leren we dan weer van.

Agile Scrum banner

Setlijst staat niet in beton

Iedere gig starten we met een setlist bestaande uit 2 delen. 1 voor en 1 na de pauze en in ons achterhoofd de product vision: de tent ondersteboven zetten. Laten we de setlist onze backlog noemen. Die is natuurlijk niet in beton gegoten. Wanneer wij na set 1 merken dat de zaal een andere energie nodig heeft dan de songs op de setlijst kunnen brengen (slaat je eerste versie van je product aan ja of nee), dan gooien we tijdens de pauze (retrospective) de boel om. Alles om te zorgen dat we aansluiten bij de product vision. Wanneer we songs gaan spelen die niet op de setlist staan, doen we dat in commitment (op de sprintbacklog) met elkaar. Alleen wanneer we met elkaar een GO geven veranderen we de set met nieuwe songs.

Een ritme om lang vol te houden

Als we zouden willen dan kunnen wij iedere week minimaal 1 keer de planken op. Ons volhoudend ritme is dat we 1 maal per maand spelen. Hooguit 2 keer, als het in het schema past van iedereen. Op deze manier houden we het leuk voor onszelf en voor de hele omgeving.

Het T-shaped self-organizing team

We zijn allemaal T-Shaped teamleden. Iedereen speelt een instrument en zingt. Maar daar houdt het niet bij op. Om een band te laten draaien moet er meer werk verzet worden. Bob verzorgt naast de drums ook de techniek. Alex speelt bas en is het muzikale geweten en promotor van de band. Op gitaar hebben we Frank. Hij zorgt voor flitsend repertoire en de financiën. Ik rammel ook wat gitaar en doe de boekingen.

Wij zijn selforganising. Er is geen manager of iemand die alles bepaalt. Dat doen we met elkaar. Vanuit de scrumrollen is Frank de Product Owner die steeds met visies voor nieuwe songs komt en het concept bewaakt. Ik vervul de rol van Scrum Master en zorg voor wat extra olie tussen de raderen. Maar eigenlijk is die rol bij dit team minimaal en wellicht zelfs overbodig. Het regelt zich vaak vanzelf wel.

Hoe agile is jouw team? Lukt het jou om handen en voeten te geven aan de agile principles en mindset? Bekijk jouw team eens als band. Wat zijn de gelijkenissen met bovenstaand relaas? Wat neem je ervan mee? Wat lukt nog niet en ga je morgen anders aanpakken?

Hulp nodig?

Waarom Scrum? Waarom Agile? Tijdens onze Agile Coach Opleiding leer je hoe je agile principles in de praktijk brengt. Je ontwikkelt een toolbox waarmee je teams begeleidt naar een ultiem agile mindset en ownership, zodat met wendbaar werken hun talenten ingezet worden om het beste voor de klant en eindgebruiker te maken. Lees meer op de pagina van de Agile Coach Opleiding.

Lees hier verder in deel 2

De foto is gemaakt door Vincent Basler. Onze huisfotograaf.