Waarom alle Product Owners Secure Base Leadership kunnen gebruiken

Het Scrum framework leert ons dat Product Owners verantwoordelijk zijn voor Return on Investment (ROI) van het team. In de breedste zin van het woord. Anders gezegd: Product Owners investeren de uren van een team en halen daar zo veel mogelijk waarde uit. Op korte én lange termijn. In dit artikel leg ik uit waarom Secure Base Leadership een waardevolle investering is voor een Product Owner. En waarom investeren in deze stijl van leiderschap gegarandeerd een productiever team oplevert.

Oké, maar wat ís Secure Base Leadership?

Toen George Kohlrieser steeds meer successen boekte als onderhandelaar met gijzelnemers, is hij zijn aanpak gaan aanleren aan andere mensen. Hij noemde zijn aanpak Secure Base Leadership. Onderhandelingen met gijzelnemers? Jazeker. Want het ultieme leiderschap, is het leiderschap waarbij je ook mensen meekrijgt die totaal in het andere kamp zitten. Als het lukt om leiding te geven aan een gijzelnemer, zal het zeker werken bij een medewerker. Of Scrum teamlid.

De ‘Secure Base’ is de veilige basis die de leider biedt aan haar volgers. Dankzij deze veilige basis durven volgers in beweging te komen en een risico te nemen. Vergelijk het met de relatie tussen ouders en kinderen. Een kind wat een met schram of buil altijd terecht kan bij zijn ouders, zal onbezorgder in bomen klimmen. Omdat het kind vaker klimt, zal het er snel beter in worden. En het kind krijgt meer zelfvertrouwen.

Waarom Scrum en Agile Secure Base Leadership nodig hebben

Scrum is een samenwerkingsvorm om complexe problemen aan te pakken met een team. Je ontwikkelt over het algemeen oplossingen waarvan je niet 100% zeker kan voorspellen of ze werken. Je neemt dus een risico. Niet iedereen durft dit risico uit zichzelf te nemen.

We zien in de praktijk dat Product Owners die zorgen voor een Secure Base, succesvollere teams bouwen. Hun teams zijn creatiever, transparanter en meer gefocust. Leiderschap maakt een groot verschil.

Leiderschap moet je leren

Want leiderschap is een vak. Het is eigenlijk schrikbarend hoe je bij veel bedrijven promotie kan maken en verantwoordelijk bent voor steeds meer mensen, zonder dat je de bijbehorende training voor goed leiderschap krijgt. Er staat zo veel op het spel dat je niet blunderend je weg kan zoeken. In tegenstelling tot het bedrijfsleven is een promotie bij bijvoorbeeld Defensie altijd gekoppeld aan leiderschapstraining. En terecht.

De Product Owner functioneert het best als Secure Base Leader

Als Product Owner ben je ook verantwoordelijk voor een team. De Product Owner training en bijbehorend PSPO I certificaat helpt alleen om het Scrum Framework, en je rol in dat framework, te begrijpen. De training gaat er zo maar vanuit dat de Product Owners de juiste leiderschapskwaliteiten hebben om hun rol in te vullen. Maar dat valt in de praktijk flink tegen. Daarom hebben we de training Inspirerend Agile Leiderschap ontwikkeld: een incompany programma gericht op Product Owners en hun managers. Je leert er hoe je mensen meeneemt, hoe je ze motiveert, hoe je commitment verhoogt en hoe je er voor zorgt dat je snel het roer omgooit als dat nodig is. Interesse? Stuur een mailtje of bel!

Meer informatie over de training Inspirerend Agile Leiderschap: