Portfolio Management

Waarom Agile werken nooit het doel is voor Richard de Rijke

Richard is keihard aan het werk voor Internationale Nederlanden Groep, beter bekend als ING, wanneer er wordt aangekondigd dat er een transformatie aanstaande is. Meer Agile werken, minder traditioneel projectmanagement. Die nieuwe manier van werken vindt hij mindblowing. Dat is nu zo’n 10 jaar geleden. Maar de impact van Agile werken is nog altijd lifechanging.

We schrijven het jaar 2013. Een jaar waarin Nederland voor het eerst in 123 jaar een koning op de troon krijgt, Microsoft Windows 8.1 lanceert en Richard ontdekt dat hij steeds meer moeite heeft met traditioneel projectmanagement. “Je moest concurreren voor je resources, door allerlei hoepels springen voor budget en mensen meekrijgen die niet intrinsiek gemotiveerd zijn”, blikt hij terug. Gelukkig voor hem transformeert zijn toenmalige werkgever ING en vindt hij snel rust in Agile teams. De Product Owner van dienst faciliteert de voorwaarden waardoor teamleden met meer focus hun werk doen. Het inspireert Richard: “De Agile Principes voelden meer dan logisch en ik zag steeds meer blije gezichten op de werkvloer.” De vonk slaat over.

Van vonk naar vlam

Van vlam naar laaiend vuur. Richard is in de ban van Agile Coaching en geeft bij ING, onder begeleiding van een ervaren collega, zijn eerste trainingen. Het begint met Agile Awareness, een introductie van Agile, maar al snel geeft hij ook Scrum Master trainingen, Product Owner trainingen en Kanban trainingen. Zijn carrière neemt al snel een vlucht, want via Schiphol Group, waar hij in teamverband de gehele transformatie begeleidt, start hij samen met collega Erik Bras met het trainen van externe professionals. Niet gek dus dat deze twee Agile vakidioten nu trainen en coachen bij Scrum Academy.

We helpen organisaties maximale waarde te creëren voor klanten, organisaties en medewerkers

banner Agile Transformatie

Value Driven Portfolio Management

Tijdens Richards werkzaamheden bij Schiphol transformeert de organisatie naar een meer wendbare, klantgerichte, waarde- en datagedreven club. Hier experimenteren zij ook op Portfolio niveau. Zoals ieder experiment gaat dit met horten en stoten, hollen en stilstaan, maar levert het ook best practices op. De basis voor een impactvol framework: Value Drive Portfolio Management (VDPM). “Een nieuw perspectief op Portfolio Management, waarbij de focus op het managen van waarden ligt. VDPM onderscheidt zich dan ook van modellen die zich meer richten op het managen van oplossingen”, zegt de Rijke gedreven. De teller van het aantal VDPM trainingen loopt inmiddels in de tientallen, bovendien worden de vraagstukken van geïnteresseerde partijen diverser en uitdagender. “We ontvangen niet alleen vragen over waarde- en datagedreven organisaties en Agile Portfolio Management, maar ook over cross-silo samenwerken”, laat Richard weten.

Onze trainingen en trajecten zitten boordevol inspiratie, best practices en interactieve werkvormen. We brengen de theorie samen tot leven!

Don’t worry, be happy

Maak je kennis met Richard, dan weet je meteen dat je te maken hebt met een Agile fanaat. Noem hem gerust een vakidioot. Dat merken alle teams die hij begeleidt natuurlijk ook direct. Des te meer staan ze met de oren te klapperen, wanneer hij hen vertelt dat Agile nooit het doel is. Richard licht toe: “Persoonlijk word ik er blij van als de werkvreugde bij medewerkers omhoog gaat. Daarvoor zijn samenwerking, support, richting, autonomie, waardering en creativiteit belangrijke drivers.” Agile werken is voor Richard daarmee vooral een tool om dit goed onder de spreekwoordelijke loep te nemen en te verbeteren. Met die mindset gaat hij samen met alle Scrum Academy collega’s de volgende 10 jaar Agile werken enthousiast tegemoet.

Wil je een training van Richard en collega trainers volgen?