Erik Bras Scrum Academy

Erik Bras over Schiphol, VDPM en onbewust Agile zijn

Ergens in het jaar 2012 valt er tijdens een Scrum Master training bij Erik een kwartje: goh, ik werk al die tijd eigenlijk al Agile. Dit is voor Erik een waardevolle ontdekking. Hij gaat door met Agile werken, onder meer voor Schiphol, ontwikkelt zich in een razendsnel tempo en geeft nu de training Value Driven Portfolio Management (VDPM). Wat hij belangrijk vindt in een training: “Dat deelnemers in staat zijn om in te zien hoe ze het geleerde zelf in praktijk brengen.”

Erik is van oorsprong projectmanager en probeert in zijn projecten het team zoveel mogelijk bij elkaar te zetten om directe interactie te bevorderen. Ook creëert hij transparantie wat betreft planning, voortgang en ga zo maar door. Daarbij hecht hij ook veel waarde aan tussentijds reflecteren. Voor de oplettende lezer: dat zijn inderdaad kenmerken van Agile werken. Erik komt daar pas later achter, wanneer hij tijdens een Scrum Master training zijn werkwijze herkent in dat wat Agile genoemd wordt.

“Ik besefte me toen niet dat dat Agile werken was”

Hij merkt en voelt dat die manier van werken écht bij hem past. Alle kennis die hij vergaart, kan hij ook direct toepassen bij T-Mobile, zijn werkgever in die tijd. “In die periode begonnen we bij T-Mobile met de overgang van projectmatig werken naar Agile werken in value streams. Ik heb toen een changemanagement rol gekregen en vanuit die ervaring ben ik me verder gaan ontwikkelen”, vertelt Bras zichtbaar geënthousiasmeerd. De huidige trainer en coach van Scrum Academy gaat ook nog aan de slag bij Schiphol en volgt hier een speciale trainersopleiding. Zo is hij nu professioneel trainer: “Iets waarvan ik niet had gedacht dat ik dat ooit zou worden, maar ik vind het echt heel leuk.” Binnen Schiphol doet hij dus de nodige trainerservaring op en ontwikkelt hij zelf ook diverse trainingen, waaronder VDPM; een training die hij nu ook via Scrum Academy geeft.

Type trainer

Erik is het type trainer die zich graag richt op organisaties die al wat verder zijn in hun Agile ontwikkeling. Waarom? Omdat het dan vaak de vervolgstap is om ook vanuit het management en directie op een andere manier richting te geven. “Vaak hoor ik hierin dezelfde vraagstukken: Hoe kun je beter prioriteren? Hoe zorg je dat medewerkers geïnspireerd raken? En hoe ga je om met alle uitdagingen die er zijn binnen bestaande organisatiestructuren?”, zegt Erik, terwijl hij de indruk wekt dat hij nog wel even door kan gaan met zijn opsomming. Het mooie is wel dat Value Driven Portfolio Management bij al deze uitdagingen kan helpen om samen antwoorden op te ontdekken.

“Ik merk dat er qua persoonlijkheid en mindset een goede match is met Scrum Academy”

Agile leiderschapstrainingen

Typische Erik-training

Behoefte aan een organisatie die meer klantgericht en wendbaar is? VDPM kan in een dergelijke transformatie een katalysator voor een transformatie zijn. Erik en zijn trainingspartner Richard de Rijke hebben de VDPM-training ontwikkeld: een unieke kans om kennis te maken met een nieuwe effectieve manier van portfoliomanagement. Een training met een mooi extraatje. “We hebben voor VDPM ook een online community opgericht waar we deelnemers van de training ook standaard voor uitnodigen. Op die manier kunnen wij, maar ook de deelnemers onderling, na de training elkaar blijven helpen en inspireren”, laat Bras weten.

Tijdens de trainingen probeert hij zoveel mogelijk interactie te hebben. Hij stelt vragen, legt stellingen in de groep en wisselt veel af tussen theorie en oefeningen. Het kernwoord tijdens zijn trainingen is energiemanagement: “Hoe is de energie van de groep en wat past daar op dat moment het beste bij.” Zo groeit hij in zijn rol als trainer en merkt hij ook zelf dat hij steeds beter wordt in het flexibel inspelen op de behoefte.

Wil je een training van Eric en collega trainers volgen?