Hoe werkt een Agile team? Een rockband als voorbeeld. Deel 2

Hoe agile is een rockband? In deel 1 beschreef ik hoe de band waarin ik speel van nature heel veel agile uitgangspunten handen en voeten geeft. In deel 2 nog meer praktische echte voorbeelden hoe wij als rockband agile door het leven gaan. Met als doel van deze blog: maak van agile geen rocket science, maar hou het lekker praktisch. Natuurlijk hebben wij jaren van teambuilding achter de rug, maar wij blinken ook uit in gezond verstand. Hierbij set 2! Dit lees je in ongeveer 4 minuten weg.

De eindklant staat centraal

Bij ons staat de end-user centraal. De klant is het café dat ons boekt, maar de bezoekers staan echt centraal. Zij moeten de avond van hun leven hebben en die gaan wij verzorgen. Het kan dus zijn dat een café eigenaar heel graag wilt dat wij bijvoorbeeld Hotel California spelen, en dat wij daarvoor vriendelijk bedanken en onze eigen set neerzetten. Met de belofte dat we de tent loskrijgen op onze manier. Dat levert wel eens wat fronsende wenkbrauwen van de boeker op tijdens de gig, maar aan het einde is altijd iedereen blij. Zeker wanneer de café eigenaar zijn muntjes aan het tellen is van de drankomzet.

Individuals and interactions over processes and tools

Als je zo weinig (lees: niet) repeteert als wij, dan is face to face communication heel erg belangrijk. We zijn continu bezig met elkaar te voorzien van cues. Daarnaast moedigen we elkaar de hele tijd aan om het beste uit de song en uit ons samenspel te halen. We letten tijdens de podiumopstelling goed op zichtlijnen, zodat we elkaar kunnen zien. Natuurlijk horen wij elkaar met onze in-ears monitors, maar er gaat niets boven het fysieke contact daarbij. De (non) verbale communicatie is op het podium essentieel om in rap tempo met elkaar op koers te blijven. Individuals and interaction oer processes and tools dus. Als klap op de vuurpijl vinden bezoeker die interactieve manier van communiceren alleen maar gaaf om te zien. Er gebeurt wat op het podium.

Agile Scrum banner

Technisch moet het kloppen

We zorgen dat onze instrumenten tiptop in orde zijn. We spelen met een topkwaliteit geluidset en doen daarin ook geen concessies. Inmiddels spelen we allemaal ruim 25 jaar muziek en zijn daar gedreven in. Dat maakt dat iedereen wel een nootje kan raken en we zorgen ook dat we op niveau blijven. De één door thuis te spelen, de ander door in nog andere bands te spelen en een volgend lid door zijn leven ervan te maken als professioneel muziekleraar.

Continu verbeteren

Wij zitten nooit stil. Iedere keer vragen wij ons weer af: wat kan beter? Wat moeten we behouden? Wat kunnen we toevoegen? We experimenteren met andere afstelling van het geluid, met nieuwe songs, met andere opstellingen als band. Direct na de gig doen we een korte evaluatie, met de punten die we meenemen naar de volgende gig en soms volgt de volgende dag nog een app rondje met elkaar om daarvan de besproken punten direct actiepunten te maken. Bij deze manier van feedback geven vervallen ego’s en stellen we het doel van band altijd voorop.

Scrum Values in de band

Als band zijn we volledig op elkaar aangewezen. Iedere keer als wij spelen is het meteen voor het ‘echie’. Daar is moed (meteen met de billen bloot) en focus voor nodig (het boodschappenlijstje kan je niet tijdens de gig maken, alle hens aan dek, opperste concentratie voor een goede set). Wanneer een van de leden niet zeker is over een song hebben we het daarover. Heel soms besluiten we de song te skippen, maar vaak zeggen we toe dat we elkaar door de songs heen slepen: leun maar even tegen mijn schouder, Een van onze waarden is zwarte humor: wij weten als geen ander hoe je elkaar even flink kan raken met een diep donker zwarte opmerking. Maar dit gebeurt altijd vanuit respect voor de ander. Hoe hard de grap ook. We weten van elkaar dat het mag. Gaan we dan nooit een keer over de schreef? Natuurlijk wel. Respect is ook zeggen dat iemand te ver gaat. Wij varen goed op constructieve disagreements. Agile is hard werken met elkaar aan een inhoudelijk sterk en relevant product en ook werken aan gestroomlijnd teamwerk. Hoe agile is jouw team? Lukt het jou om handen en voeten te geven aan de Agile principles en mindset? Bekijk jouw team eens als band. Wat zijn de gelijkenissen met bovenstaand relaas? Wat neem je ervan mee? Wat lukt nog niet en ga je morgen anders aanpakken?

Hulp nodig?
Tijdens onze Agile Coach Opleiding leer je hoe je agile principles in de praktijk brengt. Je ontwikkelt een toolbox waarmee je teams begeleidt naar een ultiem agile mindset en ownership, zodat met wendbaar werken hun talenten ingezet worden om het beste voor de klant en eindgebruiker te maken. Lees meer op de pagina van de Agile Coach Opleiding.

Wil je je ook verdiepen in Agile en in Scrum?