Scrum tools

De 3 Meest Essentiële Online Agile en Scrum Tools

Agile werken is hot! Om deze manier van werken, denken en organiseren te structureren, zijn er handige tools uitgebracht. Deze Agile en Scrum Tools maken het makkelijker om projecten Agile uit te voeren. Het maken van een keuze voor een tool is niet eenvoudig. Er is veel aanbod op de markt. Maar Scrum Academy helpt je een handje en zet de 3 meest gebruikte Agile en Scrum Tools voor je op een rij:

Voor de starters onder ons… Trello en Slack

Scrum in Trello is ontzettend handig! Trello is wat ze noemen een workflow manager en heeft een gratis versie met onbeperkte lijsten, kaarten, leden, checklists en borden. Perfect voor jouw Scrum bord. De gratis versie ziet er misschien wat saai uit, maar het werkt voor beginnende Scrum teams echt perfect.

Het is natuurlijk uit te breiden naar een betaalde versie. Dan kost het 9,99 per gebruiker, per maand en dit wordt jaarlijks gefactureerd. Je kan jouw Scrum bord dan nog optimaler inrichten. Je kan het ook uitbreiden met de zogeheten Power Ups: features en koppelingen, waaronder de koppeling met Slack.

Slack is een messaging tool, een mooie zakelijke chat-app. Je kan een gratis versie met een opslag van 5GB en 10.000 berichten gebruiken. Dit is perfect voor de beginnende Agile fans. Slack is makkelijk te gebruiken en heeft – net zoals Trello – een makkelijk werkende app. 

Scrum in Trello? Wist je dat je Trello en Slack aan elkaar kunt koppelen met een Power Up? Op deze manier kunnen conversaties omtrent de taken in Trello worden gevoerd in Slack. Echt een sterke tip.

Agile Scrum banner

Voor de doorpakkers… Monday.com

Een prachtig ontworpen platform waarmee je met kant-en-klare sjablonen aan de slag gaat met het drag-and-drop principe. Simpel en duidelijk! Een Scrum board in Monday.com is een volledig aanpasbare tabel waarmee je project, workflows en dagelijks werk makkelijk beheert. 

Het fraaie Scrum board in Monday.com geeft in een oogopslag de gegevens weer die jij wilt weten. Zo krijg je snel belangrijke inzichten in jouw projecten, teams en de processen die er lopen. Een aanrader!

Voor de ware professionals… Jira Software

Een Agile projectmanagementtool die Agile optimaal ondersteunt. Dus ook perfect voor de Scrum methodologie. Van Scrum board tot rapport… je kan alles beheren! Er zijn namelijk 4 kolommen die dit kader structuur geven: Sprintplanning, Daily Scrum, Sprint en Retrospectives

Handig voorbeeld: een Scrum board wordt gebruikt om alle taken in een sprint te visualiseren. Direct is de workflow zichtbaar: epics, teamleden, projecten en ga zo maar door. Jira Software (onderdeel van Atlassian), neem er maar eens een kijkje. 

Je ontvangt onder meer de volgende features: 

  • Aanpasbare workflows
  • Voortgangsrapporten
  • Scrum board
  • E-mailmeldingen
  • Backlogs voor projecten

Een fantastische outsider… Asana

Asana is een super eenvoudige manier om teamprojecten, processen en taken te beheren. Zo blijf je productief en lever je werk op een snellere manier af. Ideaal dus! Verspil geen tijd met het schakelen tussen vergaderingen, chat, spreadsheets en ga zo maar door. Alles op 1 plek: bedrijfsdoelstellingen tot takenlijsten. Iedereen kent zo de prioriteiten en werkzaamheden. De voortgang is realtime te volgen. Zo heb je geen eindeloze mailconversaties en kan je versnellen en impact vergroten. 

In Asana kun je Agile werken met een Scrum bord, maar ook met een lijst. Je kunt zelf bepalen wat je fijn vindt. Asana is gratis, maar mocht je meer functionaliteiten willen dan is er ook een betaalde versie. De betaalde versie biedt de mogelijkheid om een afhankelijkheid van een taak aan te geven. Dit kan worden ingezet om aan te geven dat een persoon pas start als een andere taak is afgerond. Dit maakt aansturing net wat makkelijker.