Hoe herken je slecht Scrum Master gedrag?

Oorspronkelijk wilde ik als titel voor deze blog: ‘hoe herken je slechte Scrum Masters’. Maar dat zou betekenen dat bepaalde Scrum Masters nooit zouden kunnen veranderen of dat het slechte personen zijn. Dat geloof ik niet. Bijna alle Scrum Masters hebben de beste bedoelingen. Het komt alleen niet altijd helemaal uit de verf. In dit artikel beschrijf ik gedragingen waar je op kan letten. Als je die ziet, is het tijd om in gesprek te gaan met je Scrum Master.

Mijn Scrum Master leidt alle Scrum Events

Maakt jouw Scrum Master alle notities? Is het een persoon die actief alle vragen stelt en iedereen het woord geeft? Dwalen je gedachten daardoor af en zit je te denken aan al het werk dat je nog zou kunnen doen in plaats van te wachten op je beurt? Dan is het niet in de haak.

Een lekker draaiend Scrum team is zelfsturend. Dat betekent dat niemand achteroverleunt en dat niemand hard aan de kar trekt. Je werkt gewoon samen en iedereen kijkt wat er moet gebeuren, om het Sprintdoel te halen. De betere Scrummaster coacht het team om gesprekken kort en gericht te houden. Als het team dat zelf kan, gaat het ook goed als de Scrummaster er een keer niet is.

Agile coach opleiding verschil met Scrum Master

Mijn Scrum Master bepaalt het proces

Zegt jouw Scrum Master hoe je Backlog items moet formuleren? Krijg je duchtige feedback als je User Story niet goed beschrijft wat je gaat doen? Eist je Scrum Master dat je alle Backlog items punten geeft met Planning Poker? Moet je zelfs de simpelste klusjes uitgebreid bespreken? Zie je daar totaal het nut niet van in? Ook dit is niet hoe het hoort.

Scrum geeft alleen kaders waarbinnen het team zelf haar proces bepaalt. Het hele team, niet alleen de Scrum Master. Een voorbeeld. Het Scrum raamwerk zegt alleen dat je in een Sprint een hoeveelheid werk oppakt die haalbaar is en een duidelijk doel dient. Of je die hoeveelheid met Planning Poker bepaalt, of gewoon op gevoel, is helemaal aan het team. Samen maak je dat proces steeds efficiënter. De betere Scrum Master faciliteert deze groei richting een soepel proces, maar stuurt niet!

Mijn Scrummaster is er bijna nooit

Komt je Scrummaster alleen aanwaaien tijdens de Sprint Retrospective? Ga je dan steeds op dezelfde manier te werk? En komen er dezelfde verbeterpunten uit? Heb je het gevoel dat het échte gesprek nooit gevoerd wordt? Dan heb je te maken met zeemeeuw gedrag. Aanvliegen, happen en weer weg. Dat is niet hoe je een team lekker laat draaien.

Een team lekker laten draaien doe je vanuit betrokkenheid, toegankelijkheid en aanwezigheid. De betere Scrummaster bouwt goede relaties op met het team, maar houdt genoeg afstand om observaties te doen vanuit het overzicht. Zo’n Scrummaster faciliteert het moeilijke gesprek en maakt onuitgesproken spanningen bespreekbaar. Zo word je samen sterker als team.

Mijn Scrum Master bepaalt de inhoud – het is een projectleider

Kiest de Scrum Master de architectuur van de oplossing? Is jouw Scrum Master de Single Point of Contact (SPOC) met de andere teams? Bepaalt de Scrum Master deadlines en volgt die alle taken op? Dan heb je te maken met een vermomde projectleider.

De dienstverlening van de Scrummaster naar het team bestaat voornamelijk uit coachen en faciliteren. Het is wel mogelijk om de rol van Scrum Master en architect te combineren, maar het is niet noodzakelijk. Als je het doet, is het slim om de rollen helder te scheiden. Je kan bijvoorbeeld letterlijk een Scrum Master pet opzetten als je de rol pakt.

Eén of meerdere gedragingen gezien? Ga in gesprek

Het echte Scrum gevoel is dat je plezier hebt in je werk. Je voelt je onderdeel van het team en merkt dat je samen meer bereikt dan alleen. Je kan je creativiteit kwijt in je werk en met slimme ingrepen maak je je werk steeds interessanter. Veel of nutteloze meetings passen niet in dat plaatje.

Zorgt je Scrummaster daar niet voor? Werkt die persoon daar niet naartoe? Dan is het tijd om in gesprek te gaan. Als je samen geen duidelijke stappen kan bedenken om er iets aan te doen overweeg dan eens een gevorderde Scrummaster training. Of nodig een expert uit, om samen met het team het Scrum framework te herijken.

Nieuwsgierig waarom zo’n Scrum Master Training II goed is voor jouw Scrummaster en het hele team? Benieuwd hoe we als Agile experts met heel veel ervaring in het veld, kunnen ondersteunen? Neem dan gerust contact op.

Weten hoe de verdiepende Scrum Master Training II er uitziet?