In Scrum zijn we allemaal Scrum Master

We weten ondertussen wat Scrum is, maar over het woord Scrum Master is nog wel eens verwarring.

‘Master’ in Scrum Master kan impliceren dat de persoon met die rol een hiërarchisch hogere positie heeft in het team als het gaat om het proces. Maar dat gaat tegen een belangrijk Agile principe in: het streven naar zelf-organiserende teams. Zolang het team blijft opkijken naar een ‘Master’ als het gaat om het proces is dat team dus niet zelfsturend. Hoe werkt het dan?

Een goede Scrum Master probeert zichzelf overbodig te maken

Pas wanneer we de verantwoordelijkheid voor werkplezier en productiviteit bij het team leggen, en niet bij de Scrum Master, komt de opwaartse spiraal van verbetering echt op gang. De Scrum Master heeft de inzet van het hele team nodig om te blijven verbeteren. Dat gaat het best als elk teamlid voelt dat ze invloed heeft op haar eigen situatie. Dat wat ze zegt, voelt vraagt en denkt er toe doet. Dat ze niet een radertje in een machine is maar een expert in een A-team. De Scrum Master werkt aan empowerment. In het ultieme geval is de Scrum Master dan overbodig.

Agile Scrum banner

Een goede Scrum Master zal altijd onmisbaar zijn

Hoe kan je streven naar overbodigheid en toch onmisbaar zijn? Het punt is dat de overbodigheid van de Scrum Master afhankelijk is van de situatie. En die situatie blijft continu veranderen. Bovendien is perfectie slechts een streven. Daarom zal de Scrum Master zelden volledig overbodig worden. Het is gewoon ook wel zo praktisch om iemand met goede voelsprieten te hebben en een ambitie om het proces te verbeteren. Iemand die het leuk vindt om uit te zoeken wanneer een team wel of niet loopt. Iemand die wil weten aan welke knoppen je kan draaien om de sfeer te verbeteren. Daarmee ontwikkelt die persoon kennis en expertise op dat gebied. En zoals de oom van Spider-Man tegen z’n neefje zei: “With great power comes great responsibility.”

We zijn allemaal de Masters van onze eigen Scrum

Scrum is een teamsport. Dus het is niet alleen Scrum voor managers. Als de Scrum Master zichzelf overbodig moet maken, helpen we als Scrum team gewoon mee! Dat kan je het best doen door open te zijn over je eigen gevoel en energie tijdens het Scrummen. Je wacht niet tot de Scrum Master ingrijpt. Je laat je werkplezier toch niet 100% afhangen van iemand anders? Dus zelfs al ben je het Scrummen nog niet meester, je bent wel meester van je eigen Scrum.

Wil je zelf ook Scrum Master worden?

Leer in 2 dagen hoe je teams begeleidt naar een Agile mindset en het Scrum framework slim inzet, zodat je sneller, effectiever, met minder risico en met meer werkplezier resultaten bereikt.