Scrum en Agile werken

Ben jij toe aan Scrum en Agile werken? Hier Jouw Checklist

Is jouw werk nog altijd hetzelfde als dat het zes jaar geleden was? Die kans is vrij klein. Hoogstwaarschijnlijk is je werk behoorlijk complex en veranderlijk geworden. Daarom gaan organisaties steeds weer op zoek naar manier van werken die past bij de omstandigheden. Agile is zo’n werkvorm!

Agile werken betekent behendig en lenig zijn. Er bestaan Agile werkvormen, teams, organisaties en ga zo maar door. De meest bekende Agile werkmethode is Scrum. Scrum in actie is gelijk aan het project opdelen in korte cycli, ook wel sprints genoemd, van meestal 2 weken. Tijdens iedere cyclus worden onderwerpen afgerond en resultaten gepresenteerd.

Scrummen – oftewel Agile ontwikkelen. Je hebt er al vaker van gehoord en dan word je natuurlijk razend enthousiast. Maar is Scrum wel geschikt voor jouw project? En is jouw organisatie er wel klaar voor?

Agile en Scrum Checklist

Natuurlijk, bijna alle organisaties zijn uniek. Er is dan ook geen blauwdruk voor succesvol Agile werken. Scrummen zorgt er inderdaad voor dat je in korte iteraties snel functionaliteiten oplevert. Ontdek met deze checklist of je klaar bent voor een Scrum project.

Check 1: Kan jij intensief samenwerken?

Agile ontwikkelen staat gelijk aan samenwerken. Scrum betekent dat er bepaalde rollen zijn weggelegd voor persoon in een team. Denk aan Scrum Master, Product Owner en het ontwikkelteam. Zij werken veelvuldig en intensief samen. Heb jij daar de tijd en capaciteit voor?

Check 2: Product Owner in huis?

Scrum vraagt om een goede Product Owner. Hij of zij is de schakel tussen het ontwikkelteam en de organisatie. Het is van belang dat de Product Owner de business 100% kent. Wie de stakeholders zijn, wat hun wensen zijn en ga zo maar door. Daarnaast is de Product Owner de persoon die keuzes moet uitleggen aan de stakeholders in de organisatie. Om de zoveel weken krijg je een klein bouwstukje te zien en het krijgt beetje bij beetje vorm. Dat moet je als Product Owner ook aan je stakeholders verklaren. Kan je dat? Ja, mooi. Kan je dat niet? Neem contact op met Scrum Academy.

Agile Scrum banner

Check 3: Sta je open voor communicatie?

Scrummen valt of staat met communicatie. Agile werken is vooral veel doen en maken. De bereidheid om veel te communiceren, is van groot belang. De Product Owner moet het mandaat hebben om zelfstandig beslissingen te kunnen nemen, maar hij weet natuurlijk niet alles. Hij of zij moet kunnen overleggen en input kunnen vragen. Korte lijnen en de bereidheid om snel feedback te geven zijn daarbij essentieel. Is deze bereidheid aanwezig?

Check 4: Ben je bereid om veel te testen?

Eén van de Scrum pijlers is dat je na iedere sprint een product oplevert dat kan worden getest door stakeholders. Dat houdt in dat je als opdrachtgever bereid moet zijn om elke 2 a 3 weken te testen en feedback te geven.

Check 5: Kan jij klein beginnen?

Als klant of opdrachtgever heb je natuurlijk een plaatje in je hoofd van hoe het eindproduct eruitziet. Het principe van Scrum werken is dat je functionaliteiten oplevert in iteraties. Wil je stapje voor stapje ontwikkelen? En dat dan zonder in één keer een compleet product op te leveren? Dan is scrummen wat voor jouw organisatie.

Scrum in actie in dus niet zomaar gedaan. Het is hard werken, veel samenwerken, testen en dat dan nog een keer. Het kost voor meerdere partijen veel tijd en energie, maar het is het meer dan waard. Waarom? Ontdek hier de voordelen van Scrum en Agile werken.