Voordelen Agile werken

Dit zijn de 9 voordelen van Agile werken

Er zijn natuurlijk allerlei manieren om effectief, maar ook efficiënt, samen te werken. Tegenwoordig zijn er veel organisaties die kiezen voor de Agile werkwijze. In dit artikel staan de voordelen van Agile werken centraal. 

Om te beginnen kan je met Agile sneller op veranderingen inspelen. Zo heb je grip op de voortgang van processen en projecten binnen de organisatie. Je levert continu waarde, omdat je in zeer korte cycli werkt. Doordat je van klanten sneller bruikbare feedback krijgt, minimaliseer je de risico’s.

In dit artikel bespreken we deze onderwerpen:

  • Voordelen van Agile werken
  • Waarom Agile werken?
  • Agile wat is dat?

Voordelen van Agile werken

1. Motivatie

Agile formeert teams waarin zelfsturing een centrale positie heeft. Teams waarin mensen (samen)werken met een gezamenlijk doel. Agile creëert een fijne organisatie met een goede werksfeer. 

2. Efficiency

Verspilling, jij houdt er niet van. Als je mensen laat samenwerken, en niet afzonderlijk van elkaar, dan gooit men geen werk bij elkaar over de schutting. Dit stroomlijnt het proces. 

3. Klanttevredenheid

Agile is geen magisch fenomeen of een goocheltruc, maar de klanten zien dat het een proces is waarin iedereen goed samenwerkt voor het beste product.

Agile Scrum banner

4. Voorspelbaarheid

Klanten zijn vandaag de dag al blij als ze weten wanneer iets ongeveer klaar is. Met Agile werken zijn jouw teams beter in staat om het opleverritme voorspelbaarder te maken.

5. Snellere time-to-market

Ben jij de lange oplevering cycli zat? Logisch. Het resulteert vaak in verkeerde producten die meer interessant of relevant zijn. Met Agile werken heb je een snellere kadans van opleveren.

6. Snelle Return On Investment

Deelproducten leveren vaak te weinig op, maar met Agile maken vele korte sprints een werkend product.  

7. Feedback van jouw klanten

Scrum biedt een raamwerk dat in korte sprints deelproducten oplevert én gedurende elke Sprint Review verzamel je de feedback van klanten. Dit gebruik je voor de volgende Agile sprint. Je bent flexibel en reageert makkelijk(er).

8. Juiste producten of diensten

Het feit dat je deelproducten oplevert en continu het product optimaliseert, zorgt dat je goed zicht hebt op wat de klant wil én hoe jouw klant uiteindelijk het product gaat gebruiken.

9. Vermindering van risico’s

De snelle oplevering en feedback van de opdrachtgever gebruik je voor aanpassingen en/of verbeteringen. Dit zorgt voor de risicoverkleining: er worden geen verkeerde producten of diensten opgeleverd.

Waarom Agile werken?

De wereld verandert sneller dan ooit. En is beweeglijker dan ooit. Denk maar eens aan de ontwikkeling van technologie. Van het begin van de mobiele telefoon tot aan nu: navigatiesysteem, bankieren, weersvoorspellingen, date-apps… Met deze snelheid van ontwikkelen is het bijna niet mogelijk om te voorspellen hoe de markt over 5 jaar beweegt.

Om te overleven zullen we in staat moeten zijn om snel mee te gaan met beweeglijke markten en veranderlijke omstandigheden. Personen, afdelingen, teams en organisaties zijn wendbaar en passen zich continu. Dat is de ware essentie van Agile!

Agile Scrum banner

Agile wat is dat?

Agile is een beweging die het bedrijfsleven op wereldwijde schaal verandert. Vaak is een Agile proces gestoeld op 4 veelvoorkomende elementen:

1. Flexibele strategie

Bij het ontwikkelen van een product maakt het Agile team geen complexe en moeilijke plannen, maar richt het team zich op het ontdekken van de beste ideeën. Op het moment dat een idee niet werkt, leert men hiervan en wordt dit bijgesteld. Agile werken geeft maximale ruimte voor bijsturing. 

2. Multidisciplinaire teams

Het doel van het multidisciplinaire team is om een toegewijd team te formeren dat minder tot geen sturing van managers nodig heeft. Zo kan het team sneller inspelen op verandering. Ze kunnen zelf hun werk organiseren en verantwoordelijkheid nemen zonder tussenkomst van managers. Dit werkt makkelijker en sneller.

3. Werken met korte cycli

Dit helpt teams om in korte tijd waarde aan te leveren bij de klant en/of opdrachtgever. In een vast ritme van één of twee weken, ook wel sprints genoemd, stuurt het multidisciplinaire team bij. Tijdens deze sprints neemt het team ook de input van de klant mee.

4. Visueel werken

Jouw team werkt met borden waarop het werk visueel is gemaakt. Zo zie je in één oogopslag waar het team aan werkt en hoe de voortgang is.