Adrie Dolman en Scrum Academy

Adrie Dolman over empirische data, het pull-effect en echt leiderschap

Het is 2004 en ergens in het land loopt Adrie Dolman de eerste gecertificeerde Scrum trainer Cesario Ramos tegen het lijf. Een belangrijke ontmoeting die ervoor zorgt dat het Agile werken definitief in het DNA van de ervaren trainer slijt. Naast trainer is deze Dolman ook auteur van meerdere boeken. Zoals het gelauwerde boek met de toepasselijke titel ‘Agile Coaching’. Trainer. Auteur. Spreker. Iemand met een goed verhaal dus.

In de jaren ‘90 is Adrie druk bezig met een aantal start-ups in databasemarketing. Als hij vertelt over die periode – die hij ook ziet als het begin van zijn liefde voor empirische data – zie je een twinkeling in de ogen van de Veluwenaar. “Deze data gebruikten we toen om proposities en communicatie met doelgroepen te ontwikkelen. En de leerloop Inspect & Adapt was toen al mijn manier van leren en verbeteren”, laat Adrie weten, de man die dus tot de early adopters van Agile werken in Nederland behoort.

Adrie was niet de eerste. Want voor de early adopters bevinden zich de innovators. En toevallig ontmoet Adrie een paar jaar later zo’n innovator in de personificatie van Cesario Ramos. Er ontstaat een samenwerking, waar Adrie trots op terugkijkt: “Samen hebben we de Innovation Games naar Nederland gehaald. Die games werden door Agile innovatieteams gebruikt om hun eerste data te genereren en learning-loops op te starten.” Een succesvolle samenwerking. Tot op een dag de telefoon gaat: FBTO. Of Adrie de marketingafdeling naar een digital marketingafdeling wilt reorganiseren. “In plaats van een reorganisatieplan schrijven, heb ik dit geheel in zelforganisatie gedaan met de mensen die op die afdeling werkten”, licht Adrie toe. Daarom gaat de reorganisatie veel sneller dan ze daar gewend zijn. Dit leidt tot verbazing én tevredenheid in de gehele Achmea organisatie, waar FBTO deel van uitmaakt. De vervolgopdracht bij het zusje Centraal Beheer ligt dan ook al klaar.

“Empirische data wint het altijd van elke opinie, dat maakt Agile werken zo sterk en waardevol”

To push or to pull

Adrie, die al meer dan 30 jaar trainingen geeft, loopt nog altijd warm voor organisatievraagstukken. In zijn loopbaan heeft hij dan ook niet de minste organisaties onder handen genomen. Een paar namen: ABN AMRO, Interpolis, ING, Delta Lloyd, Naturalis, FrieslandCampina en Gemeente Amsterdam. “Ik kijk naar een organisatie als een holistisch systeem en zo pel ik het ook samen met het management af. Dat geeft veel inzicht waar men mee aan de slag kan om in zelforganisatie de onderneming te laten groeien naar de next-level”, vertelt Dolman.

Agile leiderschapstrainingen

Dit type organisatievraagstukken pakt Adrie ook al jarenlang op samen met Scrum Academy en haar ervaren trainers. Waarom Scrum Academy en Adrie Dolman zo’n goede match zijn: “Bij de meeste partijen die organisatieontwikkeling aanbieden zie ik een verdienmodel met de klant als middel, dat zit gelijk in mijn allergie.” Adrie ziet het bij Scrum Academy juist andersom werken. Hij wil waardevol zijn voor klanten, want dan ontstaat er een pull-effect in de markt en ben je niet meer te vergelijken met concurrenten.

“Als je verrassend meer waarde levert dan wat je kost, verdien je uiteindelijk zelf ook een betere boterham”

Leiderschap à la Adrie

Een onderwerp waar Adrie uren aan kan wijden. Met name over de manier waarop zijn visie op leiderschap door de jaren is veranderd. De kritische gedachte anno 2023? “Veel leiders hangen nog in het oude paradigma en denken dat zij alles moeten weten en anderen moeten gaan leiden. Maar je bent vooral een leider als iemand jou zonder afhankelijkheid echt wil volgen. Als mensen jou volgen omdat ze jou moeten volgen, maar dat intrinsiek niet willen, dan heb je slechts nog toekomst als ploegbaas in een fabriek. Leiders van nu managen het systeem, niet de mensen.”

Dat klinkt misschien wat hoogdravend, of hoogover op z’n minst, hetgeen ook wel past bij de doortastende Dolman. Maar als hij vertelt over wat hij naast Agile werken belangrijk vindt om deelnemers mee te geven in een training, schroomt hij niet een menselijke levensles te delen: “Blijf jezelf, blijf bij je zingeving en zorg dat je waardevol bent. Dan heb je een mooi leven!”

Wil je een training van Adrie en collega trainers volgen?