Agile organisaties

‘Wannabe’ Agile organisaties écht omvormen. De geweldige opdracht voor de Agile Coach

Gert-Jan past Agile & Scrum & Lean toe op de groei en ontwikkeling van de Scrum Academy. Hij legt graag de vinger op de sterke plek. Gert-Jan zorgt ervoor dat Agile & Scrum binnen organisaties gaat werken. Van huis uit is Gert-Jan Lean & Scrum expert en Agile coach met veranderkundige bril.

“You win some and learn some.”

Agile Coaching? Dat is toch zeker niet nodig?”. Scrum is lightweight simple to understand, dus hoe moeilijk kan het zijn? Op zich een goede en logische gedachte. Scrum is niet complex en Agile is voor mij en veel anderen hartstikke logisch. Maar om Agile en Scrum goed werkend te krijgen in iedere organisatie is het hard werken. Heilige huisjes moeten vaak om. Opgeklopte ego’s naar de prullenbak en verborgen agenda’s open op tafel.

Veelal hoor ik binnen organisaties dat de doelstelling is om Agile te worden, maar ook dat het uitdrukkelijk niet de bedoeling is om de bestaande organisatie – al teveel – te veranderen. En dan gaat het wringen. Olympische spelen winnen, zonder hard te trainen en af en toe af te zien is onmogelijk. Zo vraagt ook Agile worden om échte verandering.

Wat wil je nou écht bereiken?

Agile en Scrum zijn nooit een doel op zich. Het zijn middelen om tot een doel te komen. Een Agile mindset helpt om snel in te kunnen spelen op veranderingen. Het gaat je ook helpen om de afstemming met jouw klant en in je teams te verbeteren. Dat verhoogt vaak ook meteen het werkplezier. Het helpt je om te zien wat risico’s zijn en geeft je de kans ‘to kill the monster when it’s still small’. Dus als je bovenstaande voordelen wil bereiken, dan is Agile werken en Scrum als tool zeker een uitkomst, mits goed uitgevoerd. Het begint in ieder geval altijd met een visie, een knalheldere stip op de horizon. En dus niet met het middel als doel.

‘Wannabe’ Agile organisaties herkennen.

Organisaties die zeggen dat ze agile zijn, maar eigenlijk helemaal niet zo werken herken je heel gemakkelijk aan de hand van het Agile Manifesto.
Bestaande systemen, structuren, urenstaten, opgelegde planningen zijn in die organisaties veel belangrijker dan interactie met teamleden, samenwerking met klanten en het zelf organiserend vermogen van teams. Meters dikke plannen en contracten hebben bij het management veel meer aanzien dan concreet met elkaar iets maken en handjes uit de mouwen steken. Klanten zijn in die organisaties vaak nog een blackbox waarvan we liever de mening niet horen. En verandering van koers, zeker op initiatief vanaf de werkvloer (vakmensen) is onmogelijk omdat dit niet in de heersende kaders van de organisatie past. Herken je dat? Absoluut niet Agile.

Agile Scrum banner

Van luchtkasteel naar agile fundament

Als je echt Agile wil zijn en Scrum wil toepassen zal je dus jouw organisatie moeten aanpassen. Agile kan je niet doen alsof. Toch is Agile en Scrum veel minder eng dan dat het voor organisaties lijkt. Natuurlijk vraagt het wel een paradigma verschuiving en een organisatorische make over. Maar daar krijg je dan ook echt wel wat voor terug! Kijk maar even mee:

  • VAN de klant als blackbox, NAAR de klant aan boord van jouw team.
  • VAN werken aan 100 projecten tegelijk en tergend lange doorlooptijden, NAAR werken aan een klein aantal projecten en snel en vaak opleveren.
  • VAN meetings waar “ik ben er nog niet aan toe gekomen” de mantra is, NAAR heel transparant zijn over wie waar mee bezig is, parallel met elkaar optrekken en elkaar aanspreken op en helpen bij deadlines.
  • VAN steeds dezelfde fouten maken omdat teams niet samen werken, NAAR regelmatig met teams terugblikken zodat ze zich kunnen te verbeteren.

De Agile Coach als Change Agent

Het is de taak van de Agile Coach om te zorgen dat deze innovatieve cultuur gaat ontstaan. De Agile Coach is de change agent. Die inspireert, confronteert, doet voor en laat ieder het zelf doen. Die jaagt aan en moedigt aan, legt uit en is soms het breekijzer richting het management. De Agile Coach ziet de voortgang van zijn werk terug in het steeds verbeterde spel van Product Owner, Scrum Master en Ontwikkelteam. Wat zich uitbetaalt in steeds sneller en betere producten en diensten opleveren. Geen gemakkelijke opgave, maar wel een geweldige opdracht die organisaties en hun innovatiekracht klaar maakt voor de toekomst.

“Wil jij de beste Agile Coach ter wereld worden? Volg dan onze vierdaagse training. Voorgangers zijn allemaal razend enthousiast”

Hulp nodig?

Tijdens onze Agile Coach Opleiding leer je hoe je agile principles in de praktijk brengt. Je ontwikkelt een toolbox waarmee je teams begeleidt naar een ultiem agile mindset en ownership, zodat met wendbaar werken hun talenten ingezet worden om het beste voor de klant en eindgebruiker te maken. Lees meer op de pagina van de Agile Coach Opleiding.