Agile transformatie Anton Vanhoucke

Als je wilt knallen, moet je slimmer werken en niet harder

Ik ben het spuugzat om helemaal uitgeput te zijn. Dit is toch niet waar het leven om draait? 60 uur per week vergaderen en daarna nog het échte werk moeten doen? Sommige vergaderingen geven mij zo’n verschrikkelijk social media gevoel. Je scrollt langs onderwerpen, je doet nergens echt iets mee en plots ben je uren verder. Als dat gebeurt in een vergadering voel ik me gesloopt, oververmoeid en leeg. In diezelfde tijd had ik ook iets belangrijks kunnen doen. Scrollvergaderingen weet ik nu steeds meer te voorkomen en Agile helpt me daarbij.

De truuk? Eérst afspreken wat je wil bereiken, binnen welke tijd. Daarna bepaal je pas wat je gaat doen. Zo was ik kortgeleden bezig, met een paar collega’s, om een nieuwe trainingservaring te ontwerpen. We hadden ons voorgenomen om binnen een uur vooral uit te vinden wat deelnemers zouden kunnen na de ervaring. Was de training af binnen het uur? Nee. En dat voelde gek. Maar toen ik er over nadacht, zag ik ook wel dat het niet dubbel zo goed zou worden als we dubbel zo veel tijd namen. Beter om eerst wat onderwerpen individueel verder uit te werken. De grote lijnen stonden wel. En het was lekker om aan de slag te gaan.

Mijn conclusie: je moet niet altijd maar harder (of langer) willen werken, maar vooral slimmer. Makkelijker gezegd dan gedaan? Blader eens door het Manifest dat we ontwikkelden. Of misschien zijn dit twee concrete Agile stappen voor je.

Bouw aan slimmer werken, als Scrum Master

Als je graag wil bouwen aan slimmer werken, dan helpt het om Scrum Master vaardigheden te leren. In een Scrum Team is de Scrum Master ervoor verantwoordelijk dat de samenwerking steeds beter gaat. Wat is beter? Dat je met steeds minder moeite veel voor elkaar krijgt. Slimmer dus. En leuker. In onze tweedaagse Scrum Master I Training leer je heel praktisch hoe je die rol oppakt.

Agile transformatie met Marieke

Bouw een slimmere organisatie met een Agile Transformatie

Het kan ook zijn dat je het gevoel hebt dat er veel meer moet veranderen. De hele organisatie zou veel slimmer kunnen werken, als een team van teams. Een Agile Transformatie dus, steeds meer mensen vragen daar om. Ze hebben het gevoel dat projecten lang duren, of niet opleveren wat de organisatie nodig heeft. Alsof het allemaal niet lekker samenkomt. In dat geval kan je mij bellen of mailen om effectieve stappen te zetten richting een Agile, waardegedreven organisatie. Deze organisaties deden dat ook.

Kan je een andere Agile opfrisser gebruiken?

Misschien ben je voor jezelf al een tijd op zoek naar een passende Agile training, maar is de rol van Scrum Master niet iets voor jou. Of krijg je steeds vanuit de boardroom te horen dat ‘we iets met Scrum en Agile moeten’, maar weet jij inmiddels ook wel dat één collega even op training sturen niet voldoende is. Of heb je met je team ooit wel de eerste Agile stappen gezet, maar wordt iedereen inmiddels doodmoe van alles wat met Sprints te maken heeft? Neem gerust contact met ons op. We kijken graag samen naar passende training of coaching, zodat jullie straks nog slimmer werken.

Werk slimmer met deze trainingen