Wat betekent Agile

Harmonie in een team? Overrated!

Je ziet meteen dat ene team voor je of misschien ben je er onbewust deel van: het team waar alles rozengeur en maneschijn is. Oké, het gaat er misschien niet fantastisch, maar ook zeker niet slecht. Geen loftrompetten, geen onheilspellende achtergrondmuziek. Gewoon, steady ritme. Klinkt best lekker. Maar het kan beter...

“Het is goed genoeg zoals het nu gaat en de onderlinge samenwerking is prima”

Onlangs coachte ik een team met precies die uitstraling. En het is dan ook precies die uitstraling die triggert. Want wanneer je de individuele teamleden spreekt, komen er toch andere boodschappen aan het licht. De één zoekt beweging, de ander wil verandering en nummer drie zit vol nieuwe ideeën. Toch wordt het niet besproken. Alles om de lieve vrede te bewaren. De harmonieuze harmonie. 

Scrum Masters en Agile Coaches to be, herkennen jullie de:

– teams die aan de oppervlakte presteren en waarbij je aan je water voelt dat ze meer kunnen bereiken? 

– teamleden die het potentieel niet herkennen en er ook geen energie in willen steken?

– managers die zeggen dat het team sterk is en je de teamleden het best met rust kunt laten?

Waarschijnlijk heb je zojuist drie keer ‘ja-geknikt’. Misschien niet eens zo gek. En misschien hebben die teams en managers wel gelijk. Wat is er mis met in harmonie wat werk verzetten? Meer dan je denkt. Harmonie zorgt voor twee gi-gan-tische drempels.

  1. Conformiteit als slaapverwekker

Je wilt alle ruimte voor ideeën! Excentriek, kleurrijk, buitenaards, baanbrekend… ze ontstaan alleen als het toegestaan is om andere en nieuwe perspectieven te hanteren. Professor Hackman, specialist op het gebied van onderzoek naar teams, adviseert om een deviant in het team te hebben. Een excentriekeling, non-conformist, iemand die tegen de norm ingaat en de deur bijna uit z’n sponningen trekt om originele ideeën te verwelkomen. 

Daarom wil je teamleden die het vaker met elkaar oneens zijn en dat ook durven uiten. Als een team in staat is om op een respectvolle manier meningsverschillen te bespreken, voelen teamleden zich meer verbonden, effectiever en intellectueel gestimuleerd. Productieve en constructieve conflicten leiden tot meer ideeën en perspectieven. Zonder wrijving geen glans en zonder vonken geen vuur.

Als Scrum Master, na een Scrum Master training, of Teamleider zorg je dus af en toe voor wat opschudding. Ook in een goedwerkend en gezellig team. Maak het soms een beetje oncomfortabel, introduceer een stretch. Vind een deviant en prikkel hem of haar om tegendraadse ideeën te opperen. De meeste mensen vinden een challenge stiekem erg leuk en vallen juist langzaam in slaap wanneer ze eeuwig hetzelfde doen. Klinkt herkenbaar toch?

Agile Scrum banner

  1. Altijd samenwerken werkt averechts

Onderzoek toont aan dat structureel samenwerkende teams slechter presteren dan individuen die zo nu en dan de koppen bij elkaar steken, maar voornamelijk alleen werken. Zorg binnen jouw team dus voor ruimte en autonomie. Vertrouw erop dat iedereen zijn of haar beste werk levert en kom bijeen wanneer het echt nodig is. Natuurlijk, soms is een opdracht te complex en zijn er veel onzekerheden. Dan kruip je dichter naar elkaar toe. Het is echt een kwestie van afstemmen en de (juiste) balans vinden. 

Samenwerken kan de voortgang belemmeren: creativiteit vermindert, nieuwe oplossingen worden snel afgeschoten en individuele stemmen gesmoord. Ik heb een aantal teams meegemaakt die elk probleem gezamenlijk wilden oplossen. Discussies, weinig actie en puntje bij paaltje geen oplossing. Ze waren beter af geweest met een minder gezamenlijke instelling en minder streven naar consensus en conformiteit. 

Weg conformiteit. Koester individuen.

Moeten we nu allemaal als eerste viool aan het werk? Zeker niet. Teams zijn waardevol. Maar ik geloof dat we soms doorslaan in de nadruk op die teamspirit en het ‘gezamenlijke’. Teams presteren beter wanneer de individuen in het team zichzelf, en daarmee anders, mogen zijn. Als ze leren op een productieve manier conflicten te hebben. Als er soms eens een valse noot wordt geblazen. Kortom, zorg ook eens voor wat onenigheid in de harmonie.

Hoe creëer je een omgeving waarin teams op een gezonde manier conflicten kunnen hebben? 

Hoe zorg je voor een basis van psychologische veiligheid? Teams helpen bij het doorbreken van conformiteit, zodat tegendraadse ideeën boven water komen? 

Kom naar onze Agile Coach Opleiding en leer, samen met andere Agile Coaches in opleiding, hoe je jouw team effectief naar een hoger plan tilt.  

Wil je meer weten over effectief Product Backlog management? En praktische tools meekrijgen om succesvol te zijn als PO? Volg dan onze Product Owner training!