Geen baby klimt in 1 x out of the box

Delft. Binnenstad. Donderdagmiddag. Buiten vaart een rondvaartboot met toeristen voorbij. Binnen werken de mensen van de Scrum Academy back office. Beeld het je in: flipovers, laptops, sharpies, post-its, Lego en … een doos met rompertjes. Ja, je leest het goed: rompertjes. Zwarte rompertjes maatje 68 om precies te zijn. Met daarop in knalgroene letters: ‘Born Agile’. Had hij ze nog gepast, zou je Gert-Jan Danenberg er trots mee zien rondlopen. Maar nu geeft hij deze veelzeggende Scrum Academy rompertjes graag cadeau. En dit is waarom.

Bijna 400 trainingen in de benen. Ruim 6 jaar aan het roer bij Scrum Academy. Functies als consultant, verandermanager en trainer op z’n cv. Zelf tal van trainingen en opleidingen gevolgd. Gert-Jan Danenberg kun je lastig een groentje in het vak noemen. Maar vraag je hem waar zijn kennis over Agile werken vandaan komt, krijg je toch een verrassend antwoord: “Ik ben Agile geboren. En jij ook. Iedereen eigenlijk. Experimenteren en leren zit ons in het bloed.” Klinkt nogal idealistisch, maar het is treffender dan je in eerste instantie denkt. “Geen baby klimt in één keer uit de box, geen peuter fietst in één keer weg zonder te vallen. We leren van jongs af aan door te doen”, schetst Gert-Jan. Van die menselijke eigenschap heeft de managing director zijn expertise gemaakt. Zo leerde hij zichzelf als tiener gitaarspelen en zette hij tijdens zijn eerste baantje een bedrijf op. Steeds lerende van de feedback op experimenten. Al wist hij toen niet dat dat Agile heette.

Agile zit in mijn bloed. En van ondernemen, trainen en coachen gaat dat bloed sneller stromen

Start en scale

Het Agile bloed stroomt snel. Maar het hart van Gert-Jan pompt het nog sneller rond wanneer start-ups en scale-ups bij hem aankloppen. Organisaties met teams die zo ambitieus zijn, dat ze de focus dreigen te verliezen. “Dan komt mijn ondernemerschap naar boven om zowel een hoge impact te willen maken als te bouwen aan een zeer gedreven team. Dat spreekt mijn vindingrijkheid aan”, verklaart Gert-Jan. En dat hij daar energie van krijgt is niet zo gek.

Tikkie disrupten

Zo’n twintig jaar geleden werkte Gert-Jan zelf ook in een start-up: “We wilden een nieuwe dienst in de bestaande markt zetten. Een tikkie disrupten dus. Dat konden we onmogelijk aan de hand van een gedetailleerd plan doen. Dat moesten we proefondervindelijk doen op basis van een sterke visie, korte acties en veel feedback.” En daar ervaart de ambitieuze jonge hond al dat dit energie, creativiteit en een betere samenwerking met de klant oplevert. Dat ‘tikkie disrupten’ is er in die twintig jaar dus gelukkig ook nooit helemaal uitgegaan.

Ik leer steeds beter de vinger op de sterke plek te leggen, zonder te verzanden in één grote allesomvattende analyse

Warm bad, veilige haven

Disrupten kan de Agile geboren man dus. Maar dat betekent zeker niet dat hij overal met een gestrekt been in gaat (al verwacht je misschien bij dit campagnebeeld). In trainingen en coachsessies heeft Gert-Jan een ander speerpunt: een veilige sfeer creëren. Een veilige haven. Een warm bad. Dat doet hij vooral door zelf, met de nodige humor, een open boek te zijn: “Zodat iedereen voelt dat je het achterste van je tong kunt laten zien en tegelijkertijd ook met elkaar kunt lachen.” Dat werkt ook goed in het favoriete Scrum Academy programma van Gert-Jan: de Agile Coach Opleiding. “Die zit zo vol met gave technieken, tools en praktische content. Een soort ‘best of’ van wat we zelf toepassen in de praktijk.” Heb je nog een mooi voorbeeld vanuit die praktijk Gert-Jan?

Nog nooit had iemand een tentoonstelling in elkaar gescrumd. Maar op basis van Agile principes en met een hoog gemotiveerd team deden we het. De samenwerking met Naturalis blijft bijzonder voor mij.

Wees niet flinterdun

Al zijn we dus allemaal ‘born Agile’, betekent dat nog niet dat we zomaar Agile met allerlei acties aan de slag kunnen. Tenminste, niet als het aan Gert-Jan ligt. Hij geeft je dan ook graag de volgende tip mee: “Koppel iedere actie aan een onderliggend principe. Als je lukraak acties gaat uitvoeren, dus niet op basis van een onderliggend principe, dan creëer je sneller weerstand en is je aanpak vaak flinterdun. Dus ga eerst het gesprek aan over principes. Daar zit vaak het grootste draagvlak.” En over draagvlak gesproken: is er in jouw omgeving onlangs een kindje Agile geboren? Laat het ons weten. Sturen we je een leuk rompertje.

Born Agile en nu nog meer Agile worden?