Focus en creativiteit gaan niet samen? Wel met Rose-Anne.

TE HUUR: kale woonboot in de Jordaan. Die kop trekt de aandacht van Rose-Anne als ze een donkere herfstavond op Marktplaats rondhangt. ‘Klinkt perfect’, gaat er door het hoofd van de toekomstig behavior change designer en coach. Die kale woonboot in de Jordaan zal later haar eerste succesvolle Agile project blijken. In de twaalf jaren en tientallen Agile projecten die volgen, ontwikkelt Rose-Anne een sterke eigen visie op het Agile werken: “De uitdaging is om zowel gefocust als creatief te werken.”

Even terug naar de Jordaan. Toiletgroep, badkamer, keuken, riool, inrichting. Zomaar wat punten op de to-do-lijst voor het bewoonbaar maken van de woonboot. Onmogelijk als je maar drie weken tijd hebt voor de verbouwing. De meeste mensen zouden afhaken. Maar Rose-Anne gaat juist aan! Een puinhoop; ze kijkt er doorheen. Problemen; Rose-Anne ziet kansen. Klinkt lekker positief, maar hoe zorg je er dan voor dat je niet verdrinkt in al die kansen en ideeën? Ze focust. Maakt de to-do-lijst compleet, prioriteert werkzaamheden en steekt haar handen uit de mouwen. Zo maakt ze van de verbouwing haar eerste Agile project, met dan al een balans in focus en creativiteit. Het zal anno 2024, met namen als ING, Ahold en Nuon op haar cv, nog steeds een hoofdrol spelen in haar visie op Agile werken.

Noem focus gerichte aandacht, creativiteit is dan open aandacht. Je wilt kunnen schakelen tussen die twee vormen van aandacht

Gerichte aandacht

“Ik hoor zo vaak dat mensen het lastig vinden om te focussen en echt diep in één onderwerp te komen”, vertelt Rose-Anne over wat ze als ervaren coach in veel teams tegenkomt. Waarom die gerichte aandacht vaak lastig is? “We worden door onze mail, telefoon en kleine tussendoor taakjes steeds weer naar de oppervlakte gezogen”, legt Rose-Anne uit. Ze ziet het in haar dynamische trainingen en incompany trajecten vaak letterlijk gebeuren. Want: “Ik laat teams graag vooral lekker zelf aan het werk. Ik ben er natuurlijk wel actief bij, maar het gaat echt om de deelnemers en hun manier van samenwerken.” En daarin blijkt focus vaak ver te zoeken. Wat ze de mensen dan meegeeft? “Creëer focus door één voor één de onderdelen van een project af te maken. En werk als team samen vanaf boven, het belangrijkste onderdeel, naar beneden.” Wanneer het mensen lukt om dingen af te maken, merkt Rose-Anne dat ze het werk vaak ook veel leuker vinden. Voldoening, het woord zegt het al, is iets volledig doen.

Als je als team echt samenwerkt aan één onderdeel van het project, wordt vragen stellen geen afleiding meer maar juist verdieping!

Banner agile transformatie

Open aandacht

Je hebt geprioriteerd. Je werkt als team aan steeds eenzelfde onderdeel. Je stelt verdiepende vragen. Gefeliciteerd: jullie hebben focus gecreëerd. Maar dan komt de volgende uitdaging. Want het werk in kleine stukjes knippen is heel praktisch en overzichtelijk, maar kent de valkuil dat je zo snel mogelijk stukjes wilt afvinken. Job done, door naar de volgende. Platgeslagen; het gevaar is dat je oogkleppen op zet en zo narrow minded werkt. Weinig ruimte voor creativiteit dus. “Dan is het belangrijk om regelmatig afstand te nemen, uit te zoomen en ook het grote geheel weer te overzien”, tipt Rose-Anne. Zo creëer je open aandacht en kun je zomaar eens andere verbanden leggen. “Creativiteit zit hem dan bijvoorbeeld in de verschillende experts uit je multidisciplinaire team. Een idee van de ene discipline kan verdiept worden door een teamlid van een andere discipline.”

Leren schakelen

Recapitulé: de uitdaging is om zowel gefocust als creatief te werken. Soms heeft je team gerichte aandacht (focus) nodig om onderdelen af te ronden. Op andere momenten heeft het team open aandacht (creativiteit) nodig om innovatieve onderdelen te creëren. Soms wil je vinkjes kunnen zetten achter ‘toiletgroep, badkamer, keuken, riool en inrichting’. Soms wil je van een afstandje naar je woonboot kijken en met een nieuw idee komen. Jezelf trainen om te kunnen schakelen tussen die gerichte en open aandacht is belangrijk. En een kunst waar Rose-Anne zich in heeft gespecialiseerd. Ook beter leren schakelen?

Wil je trainen of coachen met Rose-Anne en collega's?