Scrum Psychologische Veiligheid

Deze tool meet de psychologische veiligheid in jouw team

Psychologische veiligheid is het belangrijkste, essentieel, de heilige graal om met je team ambitieuze doelen te halen. Onderzoek bij onder andere Google wijst uit dat deze factor het meest bijdraagt aan het presteren van een team. Maar wat is psychologische veiligheid precies? Gaat het alleen om vertrouwen? Of is er meer? In dit artikel leg ik je uit wat psychologische veiligheid is, hoe je het kan verbeteren en hoe je het zelf kan meten.

Misschien herken je het: met je groep beste vrienden raak je in een verhitte discussie over je politieke voorkeur. Gevoelige onderwerpen schuwen jullie niet. Al staan de opvattingen regelrecht tegenover elkaar, je bent niet bang om jouw mening te verkondigen en te  verdedigen. Ook al is die misschien heel anders dan die van je vrienden en zoek je soms het randje op, je durft het risico te nemen om volledig jezelf te zijn. Jezelf te blijven. Analyse: een zeer hoge psychologische veiligheid!

Maar wat is psychologische veiligheid precies? Psychologische veiligheid wordt gedefinieerd als de mate waarin je je veilig voelt om interpersoonlijke risico’s te nemen in je team. Het reflecteert hoe je team het sociale klimaat bestempelt en is een graadmeter van de bereidheid van teamleden om er op te vertrouwen dat anderen geen misbruik maken van hen. 

Nu de volgende herkenbare situatie. Je werkt in een team waar ‘dingen’ spelen. Je voelt meteen spanning, een olifant in de ruimte. Maar niemand durft wat te zeggen. Men spreekt elkaar niet aan. Eigen meningen blijven achterwege en teamleden vragen elkaar eigenlijk nooit om hulp. Analyse: duidelijk weinig tot geen psychologische veiligheid. Maar soms is het wat lastiger te herkennen. Sluipt het je team binnen. Bijvoorbeeld wanneer alles pais en vree lijkt te zijn, maar er bij het koffieapparaat over elkaar geklaagd wordt. Of het harmonieuze team dat geen risico’s durft te nemen. Ook in dit geval ontbreekt het aan psychologische veiligheid. En het niet durven nemen van risico’s is een probleem. Zonder het nemen van risico, is er namelijk geen innovatie en dus geen vooruitgang! Daarom leer je in onze Masterclass Psychologische Veiligheid hoe je het ontbreken van psychologische veiligheid herkent en hoe je het teamklimaat verbetert.

Hoe verbeter je de psychologische veiligheid in je team?

Ik geef je hier een paar tips voor het verbeteren van psychologische veiligheid:

  • Geef het goede voorbeeld: Stel jezelf als servant leader kwetsbaar op. Deel fouten die je hebt gemaakt en laat zien dat het niet erg is om eens een risico te nemen. Laat teamleden jouw ideeën challengen. 
  • Wees inclusief: Betrek iedereen in het team, probeer andersdenkenden de ruimte te geven om een ander geluid te laten horen. 
  • Kijk vooruit: Voorkom dat er naar een schuldvraag gezocht wordt. Stuur naar het bedenken van oplossingen en hoe er van fouten geleerd kan worden.
  • Sta achter het team: Ondersteun en representeer het team bij de omgeving. Geef credits aan het team en zorg dat het team elkaar onderling aanspreekt en op een gezonde manier conflicten aangaat.

Meet nu zelf de psychologische veiligheid in je team

Het meten van psychologische veiligheid is makkelijker dan je misschien denkt. Met een vragenlijst ontwikkeld door Harvard professor Amy Edmondson – wetenschappelijk verantwoord dus – meet je snel hoe je team haar sociale klimaat beoordeelt. Een zevental vragen levert een totaalbeeld van psychologische veiligheid in het team.

Wij hebben daarom een gratis tool ontwikkeld waarmee je psychologische veiligheid kan meten. Met de tool maak je gemakkelijk een enquête aan voor je eigen team. Je deelt de link met je team en zij vullen – volledig anoniem! – de enquête in. De resultaten zijn meteen grafisch in te zien. Neem de resultaten mee in je retrospective en bespreek ze met je team. Herkennen en erkennen van het ontbreken van psychologische veiligheid is de eerste stap naar het verbeteren er van.

Nu lekker zelf aan de slag! Leg de psychologische veiligheid van je team bloot en zet stappen om deze te verbeteren. Kom je er niet uit? Bel ons, we helpen je graag verder.

Schrijf je in voor de nieuwste Masterclass

Gun je jezelf een boost op het gebied van psychologische veiligheid? Toe aan meer tools, kennis en ervaring? Schrijf je dan in voor onze nieuwste Masterclass Psychologische Veiligheid die ik samen met trainer & coach Adrie Dolman verzorg. Zie ik je daar?