Gert-Jan met Scrum Academy

Waarom ik 2 keer per jaar stop met inzoomen

Wie Agile werkt, is gewend te reflecteren. Keer op keer reflecteren. Gedurende het jaar is het daarom heel vaak inzoomen geblazen. Op een project, op een specifieke kans, op een speciaal vraagstuk van een klant. Dat geldt natuurlijk ook voor mij. Ook ik graaf me daarom vaak in, met het oog op de bal, resultaatgericht. Geijkte reflectiemomenten op microniveau. Maar twee keer per jaar doe ik dat juist niet. Stop ik met inzoomen. Draai ik het om. Is het tijd voor een dosis uitzoomen. Wanneer en waarom ik dat doe?

Het antwoord op je eerste vraag. Dat doe ik specifiek twee momenten per jaar. Die twee momenten gebruik ik om uit te zoomen en groots te reflecteren. Het eerste moment: de zomervakantie. Het tweede moment: nu. Zo rond de jaarwisseling. Ik stop met inzoomen, start met uitzoomen. Ik ga op zoek naar de rode draad. Ik laat losstaande gebeurtenissen even voor wat ze zijn en focus me op het herkennen van patronen. Een aantal van de vragen die ik mezelf stel (en jij jezelf kunt stellen):

  • wat valt me op?
  • wat gaat heel goed?
  • waar wil ik vanaf?
  • wat geeft energie?
  • waar loop ik juist op leeg?

Dit patroon herken ik meteen

Tijdens het uitzoomen de afgelopen dagen, komt één duidelijk patroon steeds terug. Een ontwikkeling in het afgelopen jaar die me eerder ook al is opgevallen. Als Scrum Academy worden we namelijk opvallend vaak gevraagd om meer dan een training te verzorgen. Ik zie dat de klantvraag zich heeft doorontwikkeld en we gevraagd worden om hele teams en organisaties te helpen meer succesvol te zijn. Natuurlijk, een training kan daar onderdeel van zijn. Het helpt als je allemaal hetzelfde kennisniveau hebt. Maar met alleen kennis ben je er niet. In de praktijk zal je dingen echt moeten aanpassen en veranderen. Als je vooruit wilt. Kortom: minder losstaande trainingen en juist meer complete Agile Transformaties. Het mooie? Daar krijg ik ook energie van!

Hier krijg ik echt energie van

Dit jaar hebben we dus meer dan ooit organisaties en teams geholpen met het aanbrengen van nieuwe structuren, het veranderen van culturen (hoe kijken we naar de omgeving, klanten en naar onszelf) en met werkwijzen. Afscheid nemen van oude ingesleten paden en samen op naar het nieuwe. Een ‘vindtocht’. In plaats van een zoektocht. Ik maak maar even gebruik van de gelegenheid om Winnie de Pooh te citeren: “Ik zoek niet. Ik kom tegen.” Door het afgelopen jaar stap voor stap met klanten te experimenteren met waarde en met de manier waarop we onszelf organiseren, ontstaat iets nieuws. Door te doen.

Van trainers naar verandermanagers & change agents

Zo zijn we inmiddels ook echt geen trainingsbureau pur sang meer. Ook het afgelopen jaar zijn we weer organisch doorgegroeid in de volledige aanpak om klanten te helpen zich aan te passen aan de snel veranderende wereld. Dat heeft natuurlijk de nodige impact op ons als trainers / coaches. Gelukkig zijn we stuk voor stuk vakidioten. We lezen ons suf, scholen bij, passen toe, reflecteren. En dat is nodig willen we voor onze klanten de beste sparringpartner, coach en richtingaanwijzer zijn. Scrum en Agile zijn zodoende slechts een paar van de tools in onze toolbox, die met de dag groter wordt. Dat stretchen van onszelf is iets wat ons kenmerkt en waar ik trots op ben! Practice what you preach.

Zullen we dit samen scherpstellen

In onze complete aanpak trainen we mensen om met Agile uitdagingen (zoals deze 8) aan de slag te gaan. Daarna coachen we ze in de praktijk om het handen en voeten te geven. Die trend zetten we verder in 2024. Ik kijk er al naar uit om samen met jullie scherp te zetten:

  • welke waarde voor klanten je nu echt levert;
  • hoe je dat nog slimmer organiseert;
  • hoe je ieder talent in jouw organisatie of team inzet om dichterbij de gezamenlijke doelen te komen.

Maar voordat ik het vergeet

Laat ik je nu graag eerst even met rust. En pak ik ook zelf rust. Laptop dicht. Niet inzoomen. Niet reflecteren. Eventjes gewoon niets. Een beetje stilte. Familie. Vrienden. Vieren. En een paar goede voornemens. Oké, dan toch ook nog maar even samen met één glaasje bubbels proosten op een top 2023!

Proost!

Kijk hier eens naar in het nieuwe jaar