De nieuwe Scrum Guide

De nieuwe Scrum Guide: dit zijn de 5 belangrijkste veranderingen

Sinds 18 november hebben Jeff Sutherland en Ken Schwaber de Scrum Guide weer een update gegeven. Na ruim 3 jaar werd dit wel weer tijd. Er is best wat veranderd. Sommige aanpassingen zijn subtiel en zullen tot weinig veranderingen leiden in hoe je Scrum nu toepast. Andere wijzigingen zijn ingrijpender. Dit zijn de belangrijkste veranderingen in de nieuwe Scrum Guide:

1. Het gaat om meer dan alleen software

Ken en Jeff onderkennen dat Scrum veel breder wordt toegepast dan alleen op softwareontwikkeling – en met succes. Naast het weglaten van softwarespecifieke zaken hebben ze bijvoorbeeld de definitie van Scrum aangepast naar: Scrum is een lichtgewicht raamwerk dat mensen, teams en organisaties helpt waarde te genereren via adaptieve oplossingen voor complexe problemen. Helder!

2. Meer nadruk op het Scrum Team

Wat meteen opvalt is dat een van de rollen is hernoemd. We spreken niet meer van Development Team, maar van Developers. De reden achter deze wijziging is dat hiermee de afstand tussen met name Product Owner en Developers wordt verkleind. Er is nu geen subteam in het Scrum team meer en de nadruk ligt dus meer op het gehele Scrum Team.

3. Er is een Product Goal

Nieuw in de Scrum Guide is de Product Goal. Dit is naast de Sprint Goal en de Definition of Done een van drie commitments. Met de Product Goal maakt de Product Owner de visie en het doel van het product of dienst waar het Scrum Team aan werkt duidelijk. Er ligt dus meer nadruk op wat je met je product probeert te bereiken, op de waarde die je probeert te creëren. Als Product Owner doe je meer dan items op een backlog prioriteren: je hebt een visie en doel voor ogen en dat wordt een stuk duidelijker in deze editie van de Scrum Guide.

4. Scrum teams zijn self-managing

Scrum Teams worden van oudsher al als autonoom bestempeld. Maar daar zijn natuurlijk gradaties in. Voorheen werden ze als zelforganiserend (self-organising) aangemerkt. Nu gaat de Scrum Guide een stapje verder en noemt ze self-managing. Niet alleen bepaalt het Scrum Team zelf hoe en wie het werk doet, maar ook wat zij wanneer doen.

5. De Sprint Planning bestaat uit 3 onderdelen

De Sprint Planning bestond altijd uit twee delen: wat gaan we deze sprint doen en hoe gaan we het gekozen werk op een slimme manier doen. Daar gaat nu een derde – of eigenlijk eerste – vraag aan vooraf: waarom is deze sprint waardevol? Ook hier ligt weer meer nadruk op het doel wat het Scrum Team probeert te bereiken. In deze eerste stap van de Sprint Planning stelt de Product Owner voor hoe het product in de komende sprint nog waardevoller gemaakt kan worden. Samen met de Developers maakt de Product Owner een aanzet voor de Sprint Goal, die aan het einde van de Sprint Planning naar stakeholders gecommuniceerd kan worden.

En nog meer subtiele veranderingen

Buiten deze veranderingen zijn onder andere de values explicieter beschreven, zijn de drie voorbeeldvragen bij de omschrijving van de Daily Scrum verdwenen (eindelijk) en is de gids een stuk korter geworden. 

Wat vinden wij er van? Breder toepasbaar, minder voorschrijvend en een grotere focus op waarde met de Product Goal: wij vinden het weer een stap vooruit!