Agile team transformatie

Agile team veranderaars opgelet! 5 tips voor (nog) meer impact

*Flashback*... Mijn eerste echte Agile transformatie? In Amsterdam, bij een grote bank, met een tiental Agile coaches in de weer om de verandering naar Agile werken te vormen. Heel leerzaam: dingen die werken en zaken die missen. Het is fijn om te leren in de praktijk, maar toch had ik liever op voorhand bepaalde dingen geweten. Tijdbesparend en impact vergrotend. Jij krijgt een voorsprong van mij. Tik ‘m aan...

Ontdek dé 5 tips (+ bonustip!) om als agile team veranderaar impact te vergroten:

1. Verandering? Creëer een heldere visie
Te vaak ben ik in een Agile initiatief gestapt zonder heldere visie. Dan wordt Agile werken een doel op zich. En Agile doen, zonder dat het een hoger doel dient, levert weerstand en frustratie op. Stel een visie op die duidelijk maakt wat Agile werken oplevert. Maak daarnaast het belang duidelijk. Waarom is het belangrijk om nu deze verandering in te gaan?

Visie voorbeeld: Samen met onze klanten maken we in no time slimme oplossingen.
Belang: We verliezen marktaandeel, omdat onze concurrenten sneller zijn en beter aansluiten bij de wensen van klanten.

2. Bepaal je vertrekpunt en het krachtenveld
Blind aan de gang gaan? Kan. Maar zonder te weten in wat voor omgeving je je begeeft, ben je snel ineffectief. Analyseer! Meet de cultuur van de organisatie, de systeemdynamiek, doe een integrale organisatieanalyse en/of stakeholderanalyse. Je weet nu beter waar je je focus op moet leggen. Wees je bewust van welke krachten je helpen bij de transformatie en welke krachten binnen de opdracht tegen kunnen werken.

3. Team up
Zeker als externe veranderaar kan je de verandering niet in je eentje teweeg brengen, laat staan zorgen voor borging. Betrek voortrekkers uit de organisatie en maak een transformatieteam. Dit is een Agile team dat zorgt dat de verandering op snelheid blijft, met voelsprieten in de organisatie. Benoem een Product Owner voor de transformatie uit de organisatie, die mandaat heeft om veranderingen door te voeren. En zorg dat je een brede vertegenwoordiging hebt in je veranderteam #draagvlak. De organisatie moet de verandering ownen.

4. Hypotheses en experimenten
Agile transformatie is een complexe verandering. Vaak weet je niet precies welke initiatieven werken. Veranderideeën zijn vaak hypotheses gestoeld op aannames. Formuleer elke verandering als een hypothese en stel er een experiment voor op. 

Bijvoorbeeld: We denken dat de toegewijde Scrum teams zorgen dat er minder tijd verloren gaat aan teamsamenstelling en het schakelen tussen projecten. Het voordeel is dat Agile teams op elkaar ingewerkt raken, productiever worden en projecten eerder afronden. Dit zien we terug in de happiness metingen, de velocity in de teams en de verkorte duur voor het afmaken van projecten. 

5. Meten voortgang en succes
Er wordt gezegd dat een Agile transformatie een reis is. Naar een bestemming die nog niet helemaal duidelijk is. De juiste route? Tip: kijk niet alleen naar het resultaat dat je wilt behalen, maar ook naar metrieken die je al tussentijds kunt ophalen. Focus niet alleen op b.v. sneller naar de markt kunnen met je product, maar ook naar hoeveel Scrum training teams je inmiddels hebt, naar de omvang van je features of naar hoeveel learnings die teams hebben gedaan. Op die laatste metrics stuur je sneller.

Bonus: wie ben jij als veranderaar?
Als ik iets geleerd heb, is het dat niet iedere context bij mij past. Ik ben het meest effectief in een lerende organisatie: creativiteit, experimenteren en kennis uitwisselen. Niet in een organisatie waar consensus verkrijgen of politiek bedrijven de dominante cultuur is. Weet waar je energie van krijgt en wees niet bang om te concluderen dat de context niet bij jou past.


Ben je benieuwd hoe je deze tips en meer in de praktijk brengt?

Wil je de diepte in met deze onderwerpen? 

We hebben een gloednieuwe training: Agile Change Management

Deze is tot stand gekomen door de deelnemers van onze Agile Coach Opleiding te vragen op welke gebieden zij zich graag willen verbeteren. 

Meld je snel aan!

Agile Scrum banner

Enthousiast geworden over Agile Change Mangement? Schrijf je in!