Wat betekent Agile werken

Agile Alert! Dit zijn de 9 valkuilen van Agile werken

Agile werken is ontzettend populair en dat is meer dan terecht! Maar het is natuurlijk niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Er is een aantal zaken die jouw aandacht verdienen. Waarom Agile werken? Nou, omdat het zorgt dat je beweeglijk blijft en handig met verandering omgaat. Maar wees je bewust van de 9 valkuilen van Agile werken.

Oude mindset

Vaak blijven organisaties steken in het nieuwe jasje en is er feitelijk niet zoveel veranderd. Durf echt te kiezen voor een verandering en pas daar ook je mindset op aan. Om de wendbaarheid van de organisatie of jouw team te vergroten, moet de mindset zo ver mogelijk worden doorgevoerd.

Gesloten houding

Agile werken draait niet om posities of functies. Maar het draait echt om de competenties en open houding. Er zijn veel medewerkers bij betrokken en er zijn allerlei samenstellingen. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende Scrum rollen: Scrum Master, Product Owner en het Ontwikkelteam. Je doet het samen met elkaar en de lessen leer je in de evaluatie tussendoor.

Agile Scrum banner

Projectmanagement zit in de weg

In het ‘oude’ projectmanagement zitten rapportages vaak in de weg. Dit wordt ook wel eens gekscherend rapportagezucht genoemd. De managementstructuur zal uit moeten gaan van een lossere opzet. Het idee van ‘Getting Things Done’ krijgt voorrang op de verantwoording en rapportages.

Onduidelijkheid in verantwoordelijkheden

Agile werken is gericht op zelforganiserende teams. Toch komt het soms nog voor dat de rollen als Scrum Master en Product Owner elkaar gaan overlappen. Zij bemoeien zich met elkaar en dit gaat ten koste van de geplande activiteiten. Zo komt het voor dat de Scrum Master vervalt in werkzaamheden van de Product Owner, en andersom. Voorkom dubbele rollen en zorg dat er duidelijkheidheid is voor het hele team.

Motivatie ebt weg

Waarom Agile werken? Agile werken is ideaal voor het snelle resultaat. Het is belangrijk om goed de focus op hoofd- en bijzaken te houden en functionaliteiten als “Done” te beschouwen in de wetenschap dat er later best nog aanpassingen kunnen worden doorgevoerd. En vergeet je successen ook niet te vieren met je team.

Gebrekkige voorzieningen

Wat betekent Agile werken? Communiceren met elkaar. Een bijeenkomst per week of een mailtje is niet langer meer voldoende. Met alle moderne communicatiemiddelen van nu moet er los van de locatie kunnen worden gecommuniceerd. Fysiek samenwerken blijft wel een noodzaak en kan niet worden vervangen door alle communicatiemiddelen van nu.

Haast en spoed

Wat voor jou kan werken, hoeft voor een ander team niet te werken. Het kan knellen als je de Agile methode over de hele organisatie heen trekt. Je moet de tijd nemen voor het juiste Agile design passend bij de specifieke situatie. Doe wat past bij jou, het team en de organisatie.

One-man-show

Nee, Agile werken kan je niet in je eentje. Let op dat je tijdig hulp inschakelt als je er niet uitkomt. Iedere verandering is uniek. Dus focus je op wat werkt voor jou, het team en de organisatie.

Gedachtegoed vs methode

Wat betekent Agile werken? Met het juiste gedachtegoed echt voor cultuurverandering zorgen. Het wordt te vaak gebruikt als methode in plaats van een gedachtegoed. Methodes komen vaak tot uiting in frameworks als Scrum en Kanban.