‘Ik vind mezelf geen hardcore Agile trainer’

Geeske Kloostra traint Product Owners hoe je snelheid, kwaliteit en grip houdt in Scrum projecten. Maar zoals de prikkelende quote in de titel al vertelt, is ze niet bepaald rigide in haar Agile visie. Ze houdt namelijk van de ruimte die persoonlijke anekdotes en voorbeelden van de werkvloer haar bieden tijdens een training. Openheid dus. Tijd om in alle openheid kennis te maken met Geeske: misschien wel Product Owner in hart en nieren, maar geen hardcore Agile trainer. Hoe zit dat?

Als Geeske terugdenkt aan de tijd waarin ze begint met Agile werken, zo’n 15 jaar geleden, verschijnt er een kleine glimlach op haar gezicht. Waarom? “Omdat het allemaal zo lekker natuurlijk ging. Ik werkte al een paar jaar voor een financiële instelling op de digitale afdeling en vertegenwoordigde de belangen van de klant bij de ontwikkeling van digitale producten en processen.” Geeske maakt voor deze afdeling de vertaling van wat de klant nodig heeft en dat wat de product- en marketingafdelingen als ambities naar de it-afdeling hebben. En met succes. Want op het moment dat de it-afdeling stappen zet, en op volle toeren draait, blijft ze de rol van business developer vervullen. Je leest het: een Product Owner is geboren.

‘Soms moet een Product Owner botte keuzes maken’

De echte lift-off als Product Owner vindt plaats wanneer Geeske voor de digitale kanalen van een luchthaven werkt. “Hier stond echt nog met een grote dikke stift een datum voor de livegang in de agenda, niet echt Agile natuurlijk”, vertelt ze lachend. Maar des te interessanter, omdat ze samen met de Scrum Master als partner in crime super goed samenwerkt om elke twee weken een werkende functionaliteit op te leveren. Op zo’n manier dat de stakeholders het tijdens de sprintreview ook echt gebruiken en valideren. “We kwamen zo echt in de flow, waardoor we direct na de sprintreview in staat waren direct naar productie te gaan.” Dat gaat soms gepaard met het maken van botte keuzes: Wat moeten we als team het eerste oppakken? Wat is voor de belanghebbenden het belangrijkst? Ook vraagt het veel flexibiliteit van het Agile team en de stakeholders.

Route richting Agile trainerschap

Zoals de titel al zegt: Geeske vindt zichzelf geen hardcore Agile trainer. Maar wat dan wel? “Ik ben een ervaren Product Owner die het mooi vindt om anderen te inspireren en verder te helpen met concrete praktijkvoorbeelden. En natuurlijk ook door het delen van mijn eigen failures als Product Owner.” Om die drijfveer meer gestalte te geven, start ze al in 2016 met freelance interim-opdrachten als Product Owner. Pling. Het geluid van een nieuwe e-mail in haar inbox. Afzender: Gert-Jan Danenberg van Scrum Academy. “Gert-Jan vroeg me om als trainer mee te draaien bij de open inschrijf trainingen voor Product Owners.” En tot op de dag van vandaag is dit een match. Het mooiste aan die match is het feit dat Geeske zo samenwerkt met trainers die een ton aan ervaring in alle Agile rollen en verschillende branches meebrengen.

‘Ik hoop anderen aan te zetten tot het écht durven experimenteren’

Een trainingsdag met Geeske

Geeske zorgt in haar trainingen voor psychologische veiligheid en veel ruimte om zowel persoonlijke als rol gerelateerde vraagstukken op tafel te leggen. Dit is ook voor Geeske leerzaam: “Tijdens elke training en elk incompany programma leer ik als trainer nog bij. Door de interactie met de cursisten en de interactie van de cursisten onderling. Maar ook door de praktijkvoorbeelden en manier waarop de rollen binnen diverse organisaties zijn vormgegeven.” Tijdens de trainingen van Geeske speelt een zekere openheid en communicatie dus een belangrijke rol. Ook zijn de praktijkvoorbeelden vaak uit haar werkende leven gegrepen. Is dat typerend voor de trainingsstijl van Geeske? “Ik waardeer de persoonlijke noot, de voorbeelden uit de praktijk. Daarom deel ik ook graag mijn persoonlijke failures als Product Owner en wat ik daardoor nu anders doe.” Geeske speelt zelf ook open kaart, zodat deelnemers praktische zaken meekrijgen waar ze de volgende dag al gelijk mee aan de slag kunnen.

Ook (een nog betere) Product Owner worden?