Weerstand bij Agile werken

Wees blij met weerstand!

We klagen wel eens over weerstand. En als je naar een andere manier van werken wil - zoals Scrum of Agile - heb je geregeld met weerstand te maken. Genoeg om te klagen dus. Maar weerstand is een interessant signaal. Het is beter dan stilte of apathie. Lees verder om te weten hoe je weerstand in je voordeel gebruikt.

Ik ben een Scrumteam aan het coachen en vraag: “Eerlijk, wie vindt hier de dagstart saai?” Stilte. Maar dan beginnen de reacties te komen. Eerst aarzelend. ‘Ik zit steeds te wachten tot iedereen geweest is.’ ‘Eigenlijk wil ik gewoon liever aan de slag.’ Na deze eerste voorzichtige opmerkingen, is het OK om echt te zeggen wat je denkt. Nu komen er steeds meer reacties. “Soms heb ik er wel wat aan, maar meestal zit ik mijn email te checken.”

Mooi weer spelen

Een duidelijk geval van weerstand! Niemand heeft zin in de Daily Scrum, maar niemand benoemd het. Iedereen speelt mooi weer. Want zo moet het van de Scrum Master. Er is weerstand maar ze is niet openlijk. Een slaapverwekkend kwartiertje aan het begin van de dag? Choose your battles denken de meeste mensen.

Honden leren hulpeloos te zijn

Het lijkt op dat vreselijke experiment met honden op een elektrische vloer. De ene helft van de honden krijgt schokken en kan niet wegspringen. De andere helft krijgt schokken, maar kan wegspringen naar een plek waar ze veilig zijn. Wat blijkt? Als je later de opgesloten groep honden weer schokken geeft, maar ook de gelegenheid om weg te springen, blijven ze gewoon zitten en janken. Ze hebben geleerd om hulpeloos te zijn.

Kanban en Scrum trainingen

De sleutel

Op een of andere manier hebben we ook geleerd om in ons werkende leven niet weg te springen uit dodelijk saaie meetings. Of om de figuurlijke stroom uit te zetten. We voelen het niet eens meer. Toch zit daar juist de sleutel: want als je weer eens lekker aan de schok voelt en de deur openzet kom je in beweging. Dat is het mooie van weerstand.

Het team dat ik coachte, heeft opnieuw bedacht hoe het wil samenwerken. Hun dagstart is geen moetje meer. Want na elke dagstart vraagt het team zich af hoe het interessanter en leuker kan. Zo is iedereen gemotiveerd en betrokken.

Heb jij ook last van weerstand?

Meestal is er echt iets aan de hand. Tijd om op onderzoek uit te gaan! Daar helpen we je graag bij, want bij alle Agile Transformaties die we meemaakten, hebben we veel verschillende vormen van weerstand gezien. Je kunt dus zeker zeggen dat we er als coaches bij Scrum Academy een neus voor hebben ontwikkeld.

Dit zijn interessante trainingen voor jou: