Scrum Academy Tim veldt

Tim Veldt over jezelf, je team en je werkwijze opnieuw uitvinden

Sprint hij eerst nog keihard over de olympische baan, nu sprint hij samen met teams van onder andere TOPdesk richting klantwaarde. Tim Veldt gebruikt zijn ervaring als professioneel baanwielrenner in Agile training en coaching bij Scrum Academy. Ziet hij overeenkomsten tussen sport teams en Agile teams? Wat is zijn geheim voor een optimale team performance? Scrum Master en Agile Coach Tim Veldt over jezelf, je team en je werkwijze opnieuw uitvinden.

We tekenen het jaar 2018. Professioneel wielrenner Tim Veldt maakt een verrassende transfer en komt de Agile ploeg van Scrum Academy versterken. Opvallend, omdat hij in de jaren daarvoor vooral ervaring opdoet in de topsport. Dus wanneer Veldt op z’n 32e van het zadel stapt, volgt er eerst een periode van bezinnen en nieuwe plannen maken: “Ik moest mezelf echt weer een beetje opnieuw uitvinden. Tegelijkertijd wist ik dat mijn ervaring ook in andere sectoren waardevol zou kunnen zijn.” En zo blijkt anno 2023.

Agile & topsport: 4 overeenkomsten

Sporters zetten alles op alles om als eerste over de finish te komen. Agile teams zijn net zo goed doelgericht om successen te behalen. Om continu te verbeteren in kleine stapjes. Scrum Academy trainer Tim: “Als sporter ben je heel bewust met die stapjes bezig, je weet dat dat de manier is om uiteindelijk bij je PR te komen. Per milliseconde. Dat gaat niet in één grote sprong.” En alhoewel baanwielrennen voor de buitenstaander een wat meer individuele sport lijkt waarin de prof alleen maar keihard aan zichzelf werkt, staat of valt (letterlijk) deze sport bij goed teamwork. Niet alleen is Tim actief op verschillende team onderdelen, hij wordt omringd door experts en coaches. “Uiteindelijk is een overwinning of een record altijd terug te schrijven op een goed werkend team met verschillende disciplines. Die team performance vind ik ook in de Agile wereld ontzettend interessant”, vergelijkt Tim. Niet gek dus, dat hij nu zelf als coach actief is in de wielerwereld.

Je zult hele scherpe keuzes moeten maken om je doel te behalen. Soms maak je daar anderen ook niet direct heel blij mee

De derde overeenkomst tussen de twee werelden van Tim Veldt heeft alles te maken met focus, hele heldere keuzes maken. Zo maakt hij als topsporter heel duidelijk de keuze om alles voor de sport te doen. En dat gaat weleens ten koste van anderen. “In Agile teams heb je dat ook. Je kunt niet alles oppakken, je hebt beperkte middelen, beperkte tijd”, legt Tim uit. “Tegelijkertijd moet je beseffen dat Agile geen quick fix is. Om de voordelen te pakken, heb je als team doorzettingsvermogen nodig en moet je je soms ook door een weerstand vechten”, wederom een omschrijving die wel heel dicht bij de sportwereld in de buurt lijkt te liggen. Kun je die link nog een keer leggen Tim? “Met alleen een Agile training kom je er ook niet even ineens. Je gaat na de training nog heel veel in de praktijk met elkaar moeten uitvinden. Dan begint de echte wedstrijd pas.” Een wedstrijd die Tim als coach maar al te graag begeleidt. 

Teamperformance en coachperformance

Als Scrum Master, coach en trainer begeleidt Tim nu dus verschillende teams op weg naar hun topprestatie. Het zal niemand verbazen dat hij dat dus ook nog steeds in de topsportwereld doet. Ideaal, want juist de mentaliteit en innovatie uit die wereld, zijn enorme toegevoegde waarden voor Agile teams. Voor Tim maakt het overigens niet heel veel uit in welke van zijn twee werelden hij coacht. De vraag die hij zichzelf als coach stelt is altijd: wat is er voor nodig om goed samen te werken, om de team performance continu te optimaliseren? “Om die vraag te beantwoorden moet je uitzoomen. Dat vind ik ook heel leuk om te doen, om echt op teamniveau naar uitdagingen te kijken en als team resultaten te behalen. Om als team continu te verbeteren.” Ook als hands-on coach blijft Tim zichzelf trouwens ontwikkelen, inhoudelijk in het Agile vakgebied, maar zeker ook in het coachen van mensen. “Daarom ben ik bij Scrum Academy, omgeven door experts en vakidioten, ook zo op m’n plek!”

De magie van een training of coachingstraject van Scrum Academy zit hem echt in het feit dat je persoonlijke ervaringen kunt delen

Startschot met LUMC

Het eerste coachingstraject dat Tim in zijn beginnende Scrumjaren doet, is in het LUMC ziekenhuis. Daar is de beheerafdeling constant ad hoc bezig met allemaal kleine probleempjes door heel het ziekenhuis op te lossen. Resultaat: schouderklopje van een arts, maar ook steeds weer diezelfde probleempjes die terugkeren. En dus vliegt Tim in om een Agile team op te stellen: “We zijn gaan kijken hoe we die problemen op groter niveau als team konden oppakken. Dat we niet steeds één arts konden helpen, maar in één keer 100 artsen.” Dat succesvolle concept van een goed geolied Agile team, smaakt Tim naar meer.

Team Scrum Academy

Met De Bijenkorf over de finish

En dus is hij, nu ruim vijf jaar verder, als Agile Coach aan de slag met verschillende Agile Teams. Zo deed hij dat onlangs bij de Bijenkorf. “Daar begeleidde ik twee multidisciplinaire teams die verantwoordelijk zijn voor het online deel van de herenmode en wonen. Samen verbeteren we het Agile werken. Continu, in kleine stapjes” En zo is de cirkel rond. Agile Coach Tim Veldt blijft zichzelf opnieuw uitvinden, maar begeleidt vooral teams in het opnieuw uitvinden van hun werkwijze. Binnenkort klinkt er weer een nieuw startschot voor Tim, dit keer samen met TOPdesk in Delft.

Wil je ook een training van Tim of een collega volgen?