Anton Vanhoucke en Scrum Academy

Als je niets uit je handen krijgt

Heb je weleens zo’n dag? Hij begint onschuldig, of zelfs ambitieus. Je bent vroeg op, want vandaag ga je echt flink je schouders er onder zetten. Maar bij het ontbijt gaat het al mis. Er morst koffie. Opruimen, kost tijd. Grr. Trein heeft vertraging. Je collega appt. Even beantwoorden. Oh die andere moest je ook nog steeds beantwoorden. Trouwens, zou er nog iemand wat leuks gepost hebben op facebook? Even kort. En dan aan de slag. De telefoon gaat. “Ja, dat kan wel even tussendoor.”

Waarom je van soms even niet werken slimmer gaat werken

Nu echt beginnen. Maar er ligt ook nog een stapel email. Even kijken. Ja, die moet je nu echt een keer beantwoorden. Dan is er die ene geïrriteerde mail van je collega. Hoe reageer je daar op? Het blijft door je hoofd spoken. Niet aan denken, eerst die nieuwsbrief lezen. Plots is het lunch. Oké. Na de lunch begin je écht. Of nee, na het wandelingetje om je eten te verteren en dan wat doen. Vijf uur al?!? Nou dan maar ‘s avonds doorwerken. Tien uur. Je staart naar je laptop, er komt niets meer uit je vingers. Je to-do-lijst is eigenlijk alleen maar langer geworden. Moedeloos bedenk je dat je maar beter kan gaan slapen. Morgen vroeg op. En dan écht.

Zo’n dag

Heb je die wel eens? Ik nooit. Maar een hele goede kennis van mij heeft het af en toe. Hij vertelt me in vertrouwen dat hij zich dan schaamt. Is hij wel de man voor deze baan? Is hij het waard? Om dat te bewijzen gaat hij alsmaar harder werken tot hij er helemaal doorheen zit.

slimmer werken

Focus en pauze

Die hele goede kennis van mij – ik noem geen namen – heeft gelukkig steeds minder van die dagen. Want hij vertelde me dat hij een strategie ontwikkeld heeft om beter te focussen. Het is de focus-pauze-strategie. Wat hij doet, is 20 minuten werken en dan 5 minuten pauze. Simpel, maar niet gemakkelijk. Het werkt namelijk alleen als je een intentie maakt voor die 20 minuten. Dat ga je doen. 20 minuten lang en daarna zie je wel weer.

Er is nog een tweede voorwaarde: de vijf minuten pauze zijn echt pauze. Geen telefoon, geen social media, geen scherm. Dan komen plots de helderste inzichten boven over wat echt belangrijk is vandaag.

En de derde: gebruik een klokje. Dan komt er een lekker ritme in. Anders vergeet je soms zomaar te pauzeren en mis je al die inspiratie!

Langzaam versnellen

Mijn kennis-ik-noem-geen-naam merkt dat hij zo veel slimmer werkt, zonder harder te werken. Op het niveau van teams heb je dat ook. Dan maak je sprints met elkaar. En om de zoveel tijd ontspan je. Voeten op tafel. Dan heb je samen de mooiste inzichten om weer verder te gaan. Zo voel je dat je er bij hoort en dat je bijdrage echt iets uitmaakt. Met een tevreden gevoel kijk ik terug op mijn werkdag en ik heb nog energie over voor mijn familie, ‘s avonds.

Nieuwsgierig naar meer tips en tools om slimmer te werken? Zodat ook jij én impact maakt én tijd hebt voor familie, vrienden en leuke dingen? Neem gerust contact met me op, dan hebben we het er samen over.

Kijk ook eens naar deze trainingen